Morgan Stanley: Υπερπουλημένες οι ελληνικές τράπεζες

Τα σχέδια μείωση των κόκκινων δανείων είναι επιτεύξιμα και κινούνται εντός στόχων εκτιμά ο οίκος σε ανάλυση που έπεται των συναντήσεων με έλληνες τραπεζίτες στο Λονδίνο. Γιατί δεν βλέπει AQR, οι προβλέψεις για πωλήσεις δανείων και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Morgan Stanley: Υπερπουλημένες οι ελληνικές τράπεζες

Τα συμπεράσματά της από τις συναντήσεις με στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο πλαίσιο του Roadshow καταθέτει η Morgan Stanley. Σημειώνει ότι πιστεύει πως οι τραπεζικές μετοχές είναι «υπερπουλημένες» καθώς τα πλάνα μείωσης των κόκκινων δανείων είναι επιτεύξιμα και εξελίσσονται εντός στόχων. Η μακροπρόθεσμων διαδικασία εκκαθάρισης είναι το ερώτημα, σημειώνει.

Τα συμπεράσματα που έβγαλε είναι:

1) Δεν χρειάζεται έρευνα ποιότητας ενεργητικού (AQR). Είναι άποψη μόνο του ΔΝΤ και άποψη που δεν ασπάζονται οι ρυθμιστικές αρχές. Επιπλέον εμφανίζεται περισσότερο ως πολιτική άποψη δεδομένου ότι αποτελεί μέρος του προγράμματος Stand-By Agreement που ενέκρινε το Ταμείο τον Ιούλιο. Στην πράξη οι ελληνικές τράπεζες υπόκεινται σε έλεγχο Trouble Asset Review και θα υποβληθούν στα ευρωπαϊκά stress test του 2018, ενώ θα εφαρμόσουν και τα νέα λογιστικά στάνταρντ που σχετίζονται με τις προβλέψεις (IFRS 9). Ετσι, ο οίκος εκτιμά ότι οι τράπεζες ελέγχονται επαρκώς.

2) Αισθανόμαστε από τους τραπεζίτες ότι η προσοχή των εποπτικών αρχών εντείνεται. Ο SSM διεξάγει ελέγχους σε βασικούς δείκτες και είναι στην Ελλάδα σε μηνιαία βάση. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δρόμο μπροστά τους και σύμφωνα με την Morgan Stanley οι ρυθμιστικές αρχές είναι επαρκώς παρούσες για να εξασφαλίσουν ότι η εκκαθάριση παραμένει εντός στόχων.

3) Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) είναι εντός στόχων, οι διαγραφές παίζουν το μεγαλύτερο ρόλο μακροπρόθεσμα, όπως ήταν το αρχικό πλάνο. Η αγορά ανησυχεί ότι η διαδικασίες μείωσης των NPEs είναι πολύ «εξαρτημένη» στις διαγραφές δανείων. Από τη συνολική μείωση των NPEs ως το 2019, ύψους 40,2 δισ. ευρώ περίπου 35% (περί τα 14 δισ. ευρώ) αναλογεί στις διαγραφές. Ως τώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τα NPEs κατά 5,1 δισ. ευρώ (13% της απαίτησης) με 4,7 δισ. διαγραφών.

Όπως εξηγεί η Morgan Stanley η ανησυχία είναι διπλή: ο τριμηνιαίος ρυθμός πτωχεύσεων υπερβαίνει ακόμα τον αντίστοιχο ρυθμό θεραπείας, ενώ ήδη χρησιμοποιήθηκε το 35% των διαγραφών που προβλέπονται. Ωστόσο αντιλαμβάνεται ότι αυτή η εμπροσθοβαρής χρήση ήταν αναμενόμενη και έχει συζητηθεί με τον SSM. Ετσι, παρά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, εκτιμά ότι τίποτα δεν άλλαξε και το σχέδιο μείωσης των NPEs εξελίσσεται και είναι πιθανό να εκπληρωθεί. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι ακόμα και εάν μειωθούν κατά 38% τα κόκκινα δάνεια ως το 2019, όπως προβλέπει ο στόχος θα υπάρχουν ακόμα NPEs ύψους περίπου 67 δισ. ευρώ ή 34% του δανειακού χαρτοφυλακίου.

4) Η διαδικασία πωλήσεων είναι σε εξέλιξη, αναμένονται 7-8 δισ. ευρώ εντός δυο-τριών τριμήνων. Ο σχεδιασμός προβλέπει πωλήσεις δανείων 7-8 δισ. ευρώ και αναμένεται κάποια χαρτοφυλάκια χορηγήσεων να πουληθούν στις αρχές του 2018. Για παράδειγμα η Πειραιώς έχει στόχο να πουλήσει δάνεια 2 δισ. ευρώ (1/4 λιανικής, 3/4 επιχειρηματικά), η Eurobank έχει σε εξέλιξη πώληση 600 εκατ. ευρώ και σχεδιάζει επιπλέον 700-800 εκατ. Αυτά τα χαρτοφυλάκια είναι ως επί το πλείστων πλήρως καλυμμένα με προβλέψεις με τις τράπεζες να αναμένουν τιμήματα 3-5 σεντς ανά ευρώ.

5) Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν καθυστερήσει, ωστόσο αναμένεται επιτάχυνση σύντομα. Η αγορά περίμενε οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να αρχίσουν τον Σεπτέμβριο και τώρα αναμένεται ότι τα τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου είναι το ρεαλιστικό σενάριο. Όπως σημειώνει η πλατφόρμα είναι ήδη λειτουργική, όμως οι δανεισμένοι πρέπει να λάβουν μια περίοδο δυο μηνών πριν φορτωθούν οι φάκελοι ώστε να έχουν χρόνο να αντιδράσουν πριν προχωρήσει αυτή η τελική διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v