Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Κόβει με το… τσεκούρι τις τιμές-στόχους των τραπεζών

Εως και 50% χαμηλότερα οι νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες. Οι δύο λόγοι που αυξάνουν το «κόστος ρίσκου» για τον κλάδο. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι και πού κρύβονται οι πιθανότητες θετικών εκπλήξεων.

BofA: Κόβει με το… τσεκούρι τις τιμές-στόχους των τραπεζών

Σε μείωση των τιμών-στόχων για τις ελληνικές τράπεζες προχωρά η Bank of America/Merrill Lynch, επικαλούμενη την αύξηση της εκτίμησης για το «κόστος ρίσκου» για τον κλάδο. Αιτία για αυτή την εξέλιξη είναι: α) πιθανοί υψηλότεροι στόχοι για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) το 2018 και β) οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στους κανονισμούς από την ΕΚΤ μέσω των οποίων αναμένεται να ζητηθεί από τις τράπεζες να καλύπτουν το σύνολο από τα νέα NPEs με προβλέψεις σε μετρητά, ακόμα και αν υπάρχουν εξασφαλίσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο οίκος αυξάνει το «κόστος ρίσκου» σε 150-180 μονάδες βάσης για το 2017 έναντι 135-165 μονάδες βάσης της προηγούμενης ανάλυσης.

Όπως θυμίζει η Bank of America, η πρόθεση της κεντρικής τράπεζας είναι να υπάρχει κάλυψη με μετρητά για το 100% των νέων NPEs μετά από δύο χρόνια για όσα δεν έχουν εξασφαλίσεις και μετά από επτά για όσα έχουν. Αυτό αποτελεί λόγο για αυξημένο ρίσκο στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αναμένεται να αντιμετωπίσουν νέα NPEs τη διετία 2018-19, κάποια εκ των οποίων από ρυθμισμένα δάνεια που θα κοκκινίσουν εκ νέου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει 30,4 δισ. «νέων NPEs» μεταξύ β’ τριμήνου 2016 και 2019, ενώ η BofA βλέπει ότι θα δημιουργηθούν 17,1 δισ. για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μεταξύ β' τριμήνου 2016 και β' τριμήνου 2017. Η Πειραιώς αναμένεται να έχει 5,6 δισ. τη διετία 2018-2019 και ο αμερικανικός οίκος υπολογίζει ότι μόνο γι’ αυτό θα απαιτηθούν σε βάθος επταετίας επιπλέον προβλέψεις 3 δισ. ευρώ ή 33% της ενσώματης λογιστικής αξίας (TBV) που αναμένεται για το 2018.

Επιπρόσθετα ο οίκος βλέπει πιθανότητα να ζητηθούν από τις τράπεζες υψηλότεροι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων, εξέλιξη που ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της ΕΚΤ για μείωση του ρίσκου. Με τις αναδιαρθρώσεις να κινούνται αργά, η BofA εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί από τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς αυτές να στηριχθούν πολύ περισσότερο σε διαγραφές (και έτσι δυνητικά σε μεγαλύτερες προβλέψεις), εκτός και αν η επιτυχία των αναδιαρθρώσεων βελτιωθεί.

Για τον οίκο, το πολιτικό κλίμα και η εικόνα σε ό,τι αφορά στα NPEs είναι βασικοί οδηγοί για τις τράπεζες και όχι η κερδοφορία.

Οι τιμές-στόχοι

Alpha Bank: τιμή-στόχος το 1,3 ευρώ από 1,83 ευρώ προηγουμένως (-29%).

Εθνική: τιμή-στόχος 0,21 ευρώ έναντι 0,32 ευρώ (-34%).

Πειραιώς: 2,31 ευρώ έναντι 4,62 ευρώ (-50%).

Eurobank: 0,58 ευρώ έναντι 0,94 ευρώ (-38%).

Κοινή συνισταμένη στις εκτιμήσεις της BofA είναι ότι τα πτωτικά ρίσκα για τις ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνουν ένα πιο αδύναμο από το αναμενόμενο μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και στα θετικά, μια ισχυρότερη ανάκαμψη και καλύτερη απόδοση έναντι των στόχων για την ποιότητα ενεργητικού του SSM.

Παράλληλα, η Ελλάδα εξακολουθεί να εφαρμόζει capital controls. Μια άρση ίσως έχει αρνητικές συνέπειες για τη ροή καταθέσεων, που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρότερη του αναμενόμενου μείωση του ενεργητικού.

Σημειώνει, τέλος, ότι υπάρχει κίνδυνος για υψηλότερες του αναμενόμενου ζημίες, από την προσπάθεια να πιαστούν οι στόχοι του SSM για τα κόκκινα δάνεια τη διετία 2017-2019. Αν υπάρξει αρνητικό bottom line (ζημίες), οι τράπεζες θα πρέπει να εκδώσουν δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου που θα μπορούν να μετατραπούν σε νέες κοινές μετοχές (κίνδυνος dilution).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v