Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αρκούδα» η Citi για ΑΕΠ και πρωτογενή πλεονάσματα

Ο οίκος εκτιμά ότι φέτος η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1,2% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα περιοριστεί στο 3,1%. Δεν αναμένει σοβαρή ελάφρυνση χρέους αλλά εκτιμά ότι η έξοδος θα είναι καθαρή.

«Αρκούδα» η Citi για ΑΕΠ και πρωτογενή πλεονάσματα

Η εμπιστοσύνη επιστρέφει στην ελληνική οικονομία, σημειώνει η Citi σε έκθεσή της για τις αγορές και εκτιμά ότι σε αυτό βοηθά η πιθανή «καθαρή έξοδος» από το πρόγραμμα. Ωστόσο ο οίκος δεν βλέπει σημαντική συναίνεση στο θέμα του χρέους, αν και όπως αναφέρει, αυτό δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία εξόδου από το πρόγραμμα.

Η εκτίμηση της αμερικανικής τράπεζας είναι ότι το 4ο τρίμηνο η ανάκαμψη επιβραδύνθηκε, εξαιτίας της πιο αδύναμης ιδιωτικής κατανάλωσης που κινήθηκε στο 0,6% σε τριμηνιαία μέτρηση μεταξύ πρώτου και τρίτου τριμήνου. Το 2017 εκτιμά ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά λίγο πάνω από 1% (σ.σ. 1,2%) και θα συνεχίσει και φέτος με ανάλογο ρυθμό καθώς η εγχώρια ρευστότητα και οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν «σφιχτοί», ενώ δεν έχουν αρθεί τα capital controls.

Συγκεκριμένα αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 1,2%, το 2019 κατά 1,5% και θα συνεχίσει σε αυτά τα επίπεδα έως το 2022.

Η Citi παράλληλα εμφανίζεται απαισιόδοξη για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα καθώς το τοποθετεί φέτος στο 3,1% του ΑΕΠ (έναντι στόχου για 3,5%) και στο 2,8% για το 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v