Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι άκουσε η Goldman Sachs από τους Ελληνες τραπεζίτες

Οι προσδοκίες για τα stress tests και η ανακούφιση από την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί για τις πωλήσεις δανείων και τη μείωση του κόστους. Η στοχοθεσία του SSM και οι εκτιμήσεις για τη ρευστότητα και την οικονομία.

Τι άκουσε η Goldman Sachs από τους Ελληνες τραπεζίτες

Τις εντυπώσεις που αποκόμισε από τα ραντεβού στην Αθήνα με τράπεζες και διαχειριστές κόκκινων δανείων καταγράφει η Goldman Sachs, η οποία προχώρησε σε αλλαγές των τιμών-στόχων για τον κλάδο. Αναλυτικά:

1) Stress test: Οι τόνοι ήταν προσεκτικά αισιόδοξοι, αλλά βασικά ρίσκα παραμένουν. Οι συναντήσεις, σημειώνει ο οίκος, υπέδειξαν ότι οι περισσότεροι παίκτες της αγοράς, τόσο οι τράπεζες όσο και οι αρχές, παραμένουν ευρύτερα εποικοδομητικοί για το πιθανό αποτέλεσμα του stress test, με τα βασικά ρίσκα να αφορούν τα IFRS9 και πιθανές πολιτικές διαστάσεις του stress test.

Οι συνομιλητές της Goldman Sachs στάθηκαν α) στις περισσότερο ευνοϊκές μακροοικονομικές παραδοχές, β) στο ότι οι έλεγχοι ξεκινούν από υψηλότερο σημείο κεφαλαιοποίησης και γ) στη λιγότερο αυστηρή μεθοδολογία δοκιμών, που υποδηλώνει ένα πιο ευνοϊκό αποτέλεσμα σε σύγκριση με την αντίστοιχη διαδικασία του 2015.

Οι τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν από τη phase-in (30% στην περίοδο διάρκειας του τεστ) εμπροσθοβαρή επίπτωση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9 (ως 8-10 μονάδες βάσης της κάλυψης) των μεταβατικών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας αλλά και το ότι το τεστ δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένο επίπεδο από το οποίο περνάς ή κόβεσαι (αν και ένα όριο 5,5-8% θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς). Από την άλλη πλευρά, οι συζητήσεις έδειξαν ένα ουσιαστικό κενό μεταξύ των υφιστάμενων μοντέλων για το αποτέλεσμα του IFRS9 και των σημείων αναφοράς (benchmark) που παρείχαν EBA/SSM, που θα πρέπει να «συμβιβαστούν» καθώς προχωρούμε.

2) Ποιότητα ενεργητικού: Υπάρχει πρόοδος, κρίσιμη η διατήρηση του μομέντουμ. Οι συζητήσεις έδειξαν ότι υπάρχει η εδώ και καιρό προσδοκόμενη και πολύ χρήσιμη πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και βελτίωση των τάσεων σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις ενεργητικού. Ο υποκείμενος σχηματισμός κόκκινων δανείων είναι καλύτερος, ενώ η δημοσιότητα που λαμβάνει η πώληση δανείων στηρίζει μια πειθαρχία στις πληρωμές (οι στρατηγικοί κακοπληρωτές υπολογίζονται σε 30-40% για τα κόκκινα δάνεια λιανικής).

Οι τράπεζες εκτιμάται ότι έπιασαν τους στόχους του SSM φέτος και θα συνεχίσουν να κάνουν πρόοδο έναντι των περισσότερο φιλόδοξων στόχων του 2018. Υπήρξε λιγότερη πρόοδος σε κάποια άλλα σημεία, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η αντιμετώπιση του «φρακαρίσματος» σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις πτώχευσης στο δικαστικό σύστημα.

* Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Οι ελπίδες αναπτερώθηκαν. Μετά την αρχική καθυστέρηση αλλά και την ισχυρή πίεση από θεσμούς και αρχές, η πλατφόρμα είναι πλέον λειτουργική και έχει πάνω από 2.000 υποθέσεις (αναμένεται να φτάσουν τις 8.000-10.000 το 2018). Αρχικά οι πλειστηριασμοί θα επικεντρωθούν σε μεγάλης αξίας περιουσίες (άνω των 300.000 ευρώ). Οι τράπεζες είναι έτοιμες να επαναγοράσουν περιουσιακά στοιχεία για να στηρίξουν τη δευτερογενή αγορά, ακολουθώντας τους προϋπολογισμούς ζημιών που προβλέπονται στη στοχοθεσία του SSM.

* Πωλήσεις κόκκινων δανείων. Οι τράπεζες είναι έτοιμες για περαιτέρω κινήσεις εντός του 2018. Στη σειρά βρίσκονται πάνω από 5 δισ. ευρώ (επιπρόσθετα της πώλησης 1,5 δισ. ευρώ που έγινε από τη Eurobank πέρυσι). Οι τιμές πώλησης αναμένεται να είναι εντός του ορίου απωλειών που υποβλήθηκαν στον SSM, πιθανά ενισχυμένες από το αυξημένο ενδιαφέρον από επενδυτές που τοποθετούνται στη συγκεκριμένη αγορά.

3) Λειτουργικές τάσεις: Η ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα αντιμετωπίζεται ως μακροχρόνια διαδικασία παρά τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Για το 2018, οι συνομιλητές της Goldman Sachs αναμένουν σταθεροποίηση των όγκων (εξαρτώμενη από την ανάκαμψη του εταιρικού τομέα) και μειούμενες απομειώσεις (μετά τα stress tests και το IFRS9), αλλά αναμένεται να αντιμετωπίσουν και πιέσεις που εν μέρει αντισταθμίζονται από τη μείωση στα κόστη. Η ρευστότητα αναμένεται να βελτιωθεί, αλλά αυτό εξαρτάται από την ύπαρξη σταθερού περιβάλλοντος στην αγορά.

* Ζήτηση πίστωσης. Υπάρχει μικρή ζήτηση για δανεισμό στο χαρτοφυλάκιο λιανικής και μόνο μικρά τμήματα ανάκαμψης στον επιχειρηματικό τομέα (τουρισμός, μεταφορές). Αναμένεται πίεση που θα είναι περισσότερο ορατή αυτή τη χρονιά και έρχεται υπό το πλαίσιο της περαιτέρω ομαλοποίηση του μίγματος χρηματοδότησης και τη συνεχιζόμενη αναδιάρθρωση κόκκινων δανείων.

* Μείωση κόστους. Οι τράπεζες θα συνεχίσουν τις προσπάθειες. Αυτές περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται εκεί, επιπλέον εθελούσιες εξόδους, αλλαγές στο δίκτυο καταστημάτων και ως ένα βαθμό κινήσεις προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης.

4) Υποστηρικτική μακροοικονομική εικόνα: Καθώς η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και την κατανάλωση βελτιώνεται, το μεγαλύτερο ρίσκο σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με τους συνομιλητές της Goldman Sachs, είναι μια ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και τη μετά πρόγραμμα πειθαρχία. Υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες εκλογές αναμένονται το 2019 και αντιμετωπίζονται ως πιθανός καταλύτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v