Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι βλέπει για μετοχές και ομόλογα η JP Morgan

Ποιες ευκαιρίες για κερδοφόρα trades διαβλέπει ο αμερικανικός οίκος φέτος και το πρώτο εξάμηνο του 2019. Στις 3.000 μονάδες o στόχος για τον S&P 500, υψηλότερα περιθώρια για τις μετοχές της ευρωζώνης. Γιατί είναι αρνητικός για τα ομόλογα.

Τι βλέπει για μετοχές και ομόλογα η JP Morgan

H JP Morgan διακρίνει ελκυστικές ευκαιρίες για trades τόσο φέτος όσο και στο πρώτο εξάμηνο του 2019 στις παγκόσμιες αγορές, αφού διαβλέπει κινήσεις άνω του 10% σε αρκετά περιουσιακά στοιχεία και με υψηλό volatility. Βάσει των τιμών-στόχων που προτείνει, τα long και short trades είναι πολλά και με αξιόλογες αποδόσεις, αν και εφόσον οι εκτιμήσεις της επαληθευτούν.

Tο θεμελιώδες στοιχείο για τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο είναι ότι παραμένει άκρως αισιόδοξος για τις μετοχές σε όλες τις αγορές ουσιαστικά και εξίσου απαισιόδοξος για τις τιμές των κρατικών ομολόγων. Οι αναλυτές του οίκου αναγνωρίζουν ότι ο εμπορικός πόλεμος και η αβεβαιότητα που προκαλεί θα οδηγήσει τελικά σε χαλάρωση των περιορισμών στην κινεζική οικονομία, κάτι το οποίο με τη σειρά του θα βελτιώσει την οικονομική ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο τους έτους.

Στο πλαίσιο αυτής της θετικής προσέγγισης δίνει τιμή-στόχο για τον δείκτη S&P 500 στις 3.000 μονάδες από τις 2.737 μονάδες και περιθώριο ανόδου 10% περίπου. Για τις αναδυόμενες αγορές, το περιθώριο ανόδου είναι ακόμα υψηλότερο μέχρι τέλος του έτους στο 17%. Από τις ανεπτυγμένες αγορές, η Ιαπωνία αποτελεί την κορυφαία της επιλογή βάσει της προβλεπόμενης απόδοσης, με τον δείκτη Topix να κινείται στο τέλος του έτους 17% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδά του. Για τον δείκτη του Η.Β. FTSE 100 το περιθώριο ανόδου είναι μόλις 4%, ενώ για τις μετοχές της Ευρωζώνης το περιθώριο είναι πολύ υψηλότερο, στο 13%, με τον δείκτη MSCI Eurozone να κλείνει τη χρονιά στις 250 μονάδες.

Οι κλάδοι μετοχών για τους οποίους η JP Morgan είναι θετική στις ΗΠΑ είναι η ενέργεια, τα βιομηχανικά αγαθά, οι χρηματοοικονομικές εταιρείες και η τεχνολογία. Στην Ευρώπη, τα βιομηχανικά αγαθά, η τεχνολογία και τα utilities.

Η αρνητική στάση της JP Morgan για τα κρατικά ομόλογα απεικονίζεται στην πορεία που προβλέπει για το αμερικανικό δεκαετές ομόλογο, το οποίο εκτιμάει ότι θα κινηθεί ανοδικά στο 3,10% τέλος Σεπτεμβρίου και 3,20% στο τέλος του έτους. Για το 2019, η απόδοσή του θα κινηθεί στο 3,40% τον Ιούνιο του 2019.

Πολύ υψηλότερη όμως θα είναι η ανοδική πορεία των αποδόσεων ευρωπαϊκών ομολόγων (δηλαδή πτώση της τιμής), με την τρέχουσα απόδοση από το 0,29% να αυξάνεται στο τέλος τους έτους σε 0,75% και τον Ιούνιο του 2019 να έχει αναρριχηθεί στο 1,10%. Το spread αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου θα βαίνει συνεχώς μειούμενο από τα τρέχοντα ιστορικά υψηλά του επίπεδα, βάσει των προβλέψεων της JP Morgan. Ισχυρή ανοδική κίνηση προβλέπει και στα 10ετή βρετανικά ομόλογα. Η απόδοση των Gilts θα κινηθεί πάνω στο 1,60% στο τέλος του έτους και στο 1,85% στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

Η πορεία του δολαρίου, η οποία είναι οδηγός για πολλές κατηγορίες επενδύσεων, θα είναι οριακά διολισθαίνουσα, σύμφωνα με τη JP Morgan. O δείκτης δολαρίου από τις 119,34 μονάδες θα κινηθεί χαμηλότερα στις 118 μονάδες και στις 117 μονάδες στο τέλος του έτους, όπου και θα παραμείνει όλο το πρώτο εξάμηνο του 2019. Σε σχέση με το ευρώ, το αμερικανικό νόμισμα θα κινηθεί υψηλότερα (θα χάσει σε αξία δηλαδή) από το 1,17, που είναι η τρέχουσα ισοτιμία, στο 1,20 τέλος του χρόνου και στο 1,23 στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους.

Ειδική αναφορά χρήζει η ισοτιμία του δολαρίου με την τουρκική λίρα, την οποία βλέπει να προσγειώνεται στις 5 λίρες ανά δολάριο και εν συνεχεία, στο πρώτο εξάμηνο του 2019, στα 5,50.

Αναφορικά με τα εμπορεύματα, οι αναλυτές του οίκου προβλέπουν ισχυρή αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου τόσο στο brent όσο και στο WTΙ. Από τα 76,7 δολάρια στο brent εκτιμούν πτώση στα 68 δολάρια τον Σεπτέμβριο και στα 64 δολάρια στο τέλος του έτους, σωρευτική πτώση 17%. Για το WTI, η πτώση είναι ακόμα μεγαλύτερη από τα 72,4 δολάρια τρέχουσα τιμή στα 57 δολάρια τέλος τους έτους και στα 48 δολάρια τον Μάρτιο του 2019, πριν ισορροπήσει υψηλότερα τον Ιούνιο του 2019 στα 58 δολάρια.

Για τον χρυσό, προβλέπουν έντονη ανοδική πορεία το τρέχον τρίμηνο από τα 1.256 δολάρια ανά ουγγιά στα 1.390 δολάρια τον Σεπτέμβριο και στα 1.380 στο τέλος του έτους, άνοδος πάνω από 10%.

Για τον χαλκό, η άνοδος της τιμής στο τέλος Σεπτεμβρίου θα προσεγγίσει τα 1.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο στις 7.300 δολάρια ή 15%, πριν υποχωρήσει στις 6.900 δολάρια στο τέλος τους έτους. Το 2019 ωστόσο θα είναι ακόμα καλύτερο, με τιμές για το «κόκκινο» μέταλλο στις 7.600 δολάρια στο τέλος Μαρτίου και στις 7.900 δολάρια στο τέλος Ιουνίου. Συνολικά, προβλέπουν άνοδο της τάξεως 25% σε λιγότερο από ένα έτος για τον Dr. Copper.

Τέλος, για το αλουμίνιο, επίσης η τιμή προβλέπεται ανοδική, με μικρότερα ποσοστά ωστόσο, με τιμή-στόχο στις 2.320 δολάρια τέλος Ιουνίου 2019 ή 10% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v