Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Η Ελλάδα σε… solo πτήση

Τα οικονομικά δεδομένα παραμένουν αρκετά ασταθή και το σημείο εκκίνησης σχετικά αδύναμο, αλλά η τάση δείχνει «υποσχόμενη», γράφει ο οίκος. Υπάρχουν ρίσκα στην προσπάθεια επιστροφής στις αγορές.

Morgan Stanley: Η Ελλάδα σε… solo πτήση

Το τρίτο πρόγραμμα τελείωσε και η Ελλάδα έχει ως στόχο να πετύχει το «Clean Exit», σχολιάζει ο οίκος με αφορμή τη χθεσινή ολοκλήρωση του προγράμματος. Η ελάφρυνση του χρέους είναι σημαντική για την οικονομία αλλά υπάρχουν και ρίσκα.

Όπως γράφει η κυκλική βελτίωση αποκτά ευρύτερη διάσταση. Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται σε διάφορους τομείς, η ανεργία περιορίζεται, οι λιανικές πωλήσεις αναπτύσσονται ταχύτερα και οι εξαγωγές κινούνται καλά. Τα δεδομένα παραμένουν αρκετά ασταθή και το σημείο εκκίνησης σχετικά αδύναμο, αλλά η τάση δείχνει «υποσχόμενη».

Από την άλλη πλευρά, η βιωσιμότητα του χρέους βελτιώθηκε και η Morgan Stanley αναμένει ότι οι οίκοι αξιολόγησης να συνεχίζουν να αναγνωρίζουν το γεγονός. Η πρόκληση τώρα είναι να πειστούν και οι αγορές. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Η ΕΚΤ δεν θα προσφέρει ούριο άνεμο και οι κίνδυνοι γύρω από το οικονομικό outlook της Ευρωζώνης μπορούν να επηρεάσουν το εξωτερικό περιβάλλον της χώρας.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊοι εταίροι φαίνονται πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα αν δεν διαταράξει το δημοσιονομικό μονοπάτι, ενώ το μαξιλάρι ρευστότητας προσφέρει ευελιξία στη διαχείριση της επιστροφής στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v