Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Οι δύο ελληνικές τράπεζες που συζητούνται πολύ στο Λονδίνο

Αποκαλυπτικές για τις προθέσεις των «long only» οι συζητήσεις του οίκου με επενδυτές. Σε ποιους τίτλους στρέφουν το ενδιαφέρον. Οι θετικοί καταλύτες και η σύγκριση με την Τουρκία.

HSBC: Οι δύο ελληνικές τράπεζες που συζητούνται πολύ στο Λονδίνο

Το ενδιαφέρον είναι υψηλό στο Λονδίνο για τις ελληνικές και τις τουρκικές τράπεζες, γράφει η HSBC σε report της.

Πρόσφατα, σημειώνει, συναντήσαμε αρκετούς επενδυτές στο Λονδίνο, όπου το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο για τους τίτλους που καλύπτουμε στην περιοχή. Η εποικοδομητική μας άποψη για τις ελληνικές τράπεζες έγινε δεκτή θετικά και οι τοποθετήσεις φαίνονται μεγάλες.

Η βασική συζήτηση αφορούσε τους καταλύτες που θα μπορούσαν να επεκτείνουν το ράλι, δηλαδή τους «ανοδικούς κινδύνους» για τα κέρδη, την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας σε investment grade, τις εκλογές και τη σχεδιαζόμενη πώληση των μετοχών του ΤΧΣ στις τράπεζες.

Το ενδιαφέρον, σημειώνει, ήταν «αξιοπρεπές» και για τις τουρκικές τράπεζες, αλλά από διαφορετική οπτική. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν καθαρά στην οικονομία, στις εκλογές και στις επιπτώσεις στις τράπεζες. Οι τοποθετήσεις είναι περιορισμένες και οι επενδυτές ήταν πρόθυμοι να χτίσουν θέση ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα.

Οι επενδυτές αναπροσαρμόζουν θέσεις σε ελληνικές τράπεζες για να κάνουν catch-up. Οι περισσότεροι επενδυτές που συναντήσαμε ήταν τοποθετημένοι σε ελληνικές τράπεζες και μερικοί «long only» επενδυτές που δεν είχαν τοποθετηθεί, σκέφτονταν να το κάνουν για να προσθέσουν beta στα χαρτοφυλάκιά τους.

Είδαμε ότι το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί με το πρόσφατο ράλι από τη Eurobank και την Εθνική σε Πειραιώς, Alpha (και Τράπεζα Κύπρου) για τις χαμηλότερες αποτιμήσεις τους. Οι περισσότεροι επενδυτές συμφώνησαν ότι η Πειραιώς προσφέρει τον καλύτερο κίνδυνο/ανταμοιβή, ακόμη και μετά την επανατιμολόγησή της, διότι τελεί υπό διαπραγμάτευση στο χαμηλότερο P/B που αναμένεται για το 2023 στην κάλυψη των τραπεζών της περιοχής, παρά το αξιοπρεπές ROTE 10%.

Η άποψή μας ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολλαπλούς καταλύτες τους επόμενους 12 μήνες ήταν επίσης ευπρόσδεκτη. Ορισμένοι επενδυτές βλέπουν «ανοδικό κίνδυνο» για το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NII), πιστεύοντας ότι οι τράπεζες έδωσαν πολύ συντηρητική καθοδήγηση για το θέμα της μετακύλισης των αυξανόμενων επιτοκίων στις καταθέσεις.

Μερικοί «long only» επενδυτές, γράφει η HSBC, ασχολήθηκαν με τις εναπομείνασες προσπάθειες καθαρισμού των NPEs και την ποιότητα του κεφαλαίου για να μετρήσουν τους κινδύνους. Η χαμηλή εμπορευσιμότητα των μετοχών ήταν η κύρια αιτία που τους κρατά πίσω. Αμφισβήτησαν εάν οι μετοχές του ΤΧΣ θα μπορούσαν να μπουν στην αγορά και να βελτιώσουν τη ρευστότητα. Υποστηρίξαμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα παράθυρο για έξοδο του ΤΧΣ το 2ο εξάμηνο του 2023, δηλαδή μετά τις εκλογές και εάν υπήρχε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας (η Ελλάδα είναι μία βαθμίδα κάτω από το investment grade στις αξιολογήσεις S&P και Fitch). Πιστεύουμε ότι το NII και το ROTE θα είχαν μόλις κορυφωθεί μέχρι τότε.

Τουρκικές τράπεζες: Η τοποθέτηση είναι περιορισμένη και η απώλεια του περυσινού ράλι είχε πλήξει την απόδοση στα funds που επενδύουν στην περιοχή που εντάσσεται η Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές έχουν έντονο ενδιαφέρον για τις εκλογές και τις πιθανές επιπτώσεις για τις τράπεζες, προκειμένου να μη χαθεί καμία πιθανή ανατιμολόγηση.

Οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στο πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να προσαρμοστούν οι κανονισμοί και η οικονομία σε ένα φιλικό προς την αγορά σενάριο (αν και αυτό δεν είναι η βασική τους υπόθεση). Αν και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι αυτό θα μπορούσε να ξεκλειδώσει σημαντική ανοδική τάση μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, οι απόψεις βραχυπρόθεσμα ήταν ανάμεικτες λόγω των ανησυχιών για την αξία της λίρας. Δεδομένων των σημερινών αβεβαιοτήτων, η συναινετική άποψη ήταν «να περιμένουμε και να δούμε».

 Υπενθυμίζεται ότι η HSBC έχει θέσει τις εξής τιμές-στόχους:

  • Alpha Bank: Τιμή-στόχος 1,4 ευρώ και σύσταση αγορά
  • Eurobank: Τιμή-στόχος 1,6 ευρώ και σύσταση αγορά
  • Εθνική Τράπεζα: Τιμή-στόχος 5,2 ευρώ και σύσταση αγορά
  • Πειραιώς: Τιμή-στόχος 3,3 ευρώ και σύσταση αγορά
  • Τράπεζα Κύπρου: Τιμή-στόχος 3,75 ευρώ και σύσταση αγορά

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v