Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Οι εκλογές δεν πλήττουν το επενδυτικό στόρι των ελληνικών τραπεζών

Ο εγχώριος κλάδος μεταξύ των κορυφαίων επιλογών του αμερικανικού οίκου στην ευρύτερη περιοχή. Προτιμητέα μετοχή η Eurobank. Οι αποτιμήσεις και ο εκλογικός κύκλος.

JP Morgan: Οι εκλογές δεν πλήττουν το επενδυτικό στόρι των ελληνικών τραπεζών

Στις πρόσφατες συναντήσεις της JP Morgan με Αμερικανούς επενδυτές, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην πολιτική, στις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, την Ελλάδα και, αργότερα μέσα στο έτος, την Πολωνία, στο ρυθμιστικό πλαίσιο και στις αποτιμήσεις.

Ο οίκος εκτιμά ότι ο εκλογικός κίνδυνος είναι «ευνοϊκός» για τις τράπεζες στην Ελλάδα και οι εγχώριες τράπεζες είναι ελκυστικές, καθώς οι επενδυτές είναι άνετοι με το επενδυτικό τους στόρι. Τα ερωτήματα επικεντρώθηκαν στη δυναμική των αποδόσεων (ROE), τα επιτόκια και μεσοπρόθεσμα για την επιστροφή κεφαλαίου. Οι επενδυτές αισθάνονται άνετα με το πολιτικό τοπίο και τον εκλογικό κίνδυνο, αναφέρει η αμερικανική τράπεζα.

Ο οίκος διακρίνει αξία σε όλες τις τράπεζες της CEEMEA (Κεντρική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική), με διαπραγμάτευση στις 1,3 φορές την εσωτερική αξία του 2024 (TBV) και 7,8 φορές τα κέρδη για απόδοση 17%.

Συνεχίζει να εισηγείται «υποεπένδυση» στην αναδυόμενη Ευρώπη, όπου όμως έχει προτίμηση στις ελληνικές τράπεζες, έναντι της ουδέτερης στάσης επί των νοτιοαφρικανικών τραπεζών, γιατί οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται πιο ανθεκτικές σε σχετική βάση. Εισηγείται «υπερεπένδυση» στη MENA (Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική), ιδίως στη Σαουδική Αραβία, και σε όλη την κάλυψη. Οι κορυφαίες επιλογές είναι οι Absa, Alinma, Al Rajhi, η ελληνική Eurobank, Nedbank και NLB (όλες με αξιολόγηση OW).

Τι βλέπει για τις επιμέρους αγορές 

Υπήρξε λιγότερη εστίαση στις ευκαιρίες στη MENA (και ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία), δεδομένου ότι πολύ περισσότεροι επενδυτές έχουν ενημερωθεί για την επενδυτική περίπτωση από ό,τι μόλις πριν από ένα χρόνο. Η διάθεση για ενασχόληση με τις τουρκικές μετοχές αυξάνεται, αλλά οι ελληνικές τράπεζες θεωρούνται ελκυστικές στο πλαίσιο της CEEMEA και υπάρχει μεγάλη προσοχή στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των πολωνικών τραπεζών, αναφέρει η JPM.

Για τις πολωνικές τράπεζες, το ερώτημα είναι αν υπάρχει μεσοπρόθεσμη αξία στο τραπέζι. Δεδομένης της ισχύος των υποκείμενων αποδόσεων, οι επενδυτές φάνηκαν πρόθυμοι να επανεξετάσουν την επενδυτική περίπτωση των πολωνικών τραπεζών. Βραχυπρόθεσμα, οι κίνδυνοι γύρω από το συνάλλαγμα ήταν στο επίκεντρο της προσοχής. 

Για τις σαουδαραβικές τράπεζες, οι συζητήσεις ήταν πολύ πιο ισορροπημένες γύρω από τις αποτιμήσεις σε σχέση με τις προοπτικές. Ένα βασικό θέμα που κυριαρχεί στις συζητήσεις για τις σαουδαραβικές τράπεζες τα τελευταία δύο χρόνια ήταν η ανάγκη για εκπαίδευση, δεδομένου του μεγέθους της αγοράς. Οι επενδυτές φαίνεται να είναι πολύ πιο ενημερωμένοι για την επενδυτική περίπτωση, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται γύρω από τους κινδύνους όπως η ρευστότητα, μια πιθανή επιβράδυνση των ενυπόθηκων δανείων και οι υψηλές αποτιμήσεις. Παρ' όλα αυτά, οι αποτιμήσεις φαίνονται πιο ελκυστικές, με την Al Rajhi και την Alinma να θεωρούνται ως προτιμώμενοι τρόποι για να «παίξει» κανείς στην αγορά, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις της JP Morgan.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v