Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Barclays: Ποια είναι τα ισχυρά χαρτιά των ευρω-τραπεζών

Υπερβολικές βρίσκει τις ανησυχίες για τον κλάδο ο επενδυτικός οίκος. Πώς σχολιάζει τα προβλήματα των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών και της Credit Suisse, πού εντοπίζει τον βασικό κίνδυνο.

Barclays: Ποια είναι τα ισχυρά χαρτιά των ευρω-τραπεζών

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ρευστότητα και είναι καλά κεφαλαιοποιημένες είναι το συμπέρασμα από την ενδελεχή ανάλυση της βρετανικής τράπεζας Barclays.

Πιστεύουμε ότι οι πρόσφατες κινήσεις του κλάδου είναι υπερβολικές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις θεωρούμε καλά τοποθετημένες, τόσο από άποψη ρευστότητας, όσο και από άποψη κεφαλαίου. Από τα δύο, θεωρούμε ότι η ρευστότητα θα μπορούσε να λάβει μεγαλύτερη ρυθμιστική εστίαση, γράφει, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες διαθέτουν κεφάλαια πολύ πάνω από τα ελάχιστα επίπεδα και φαίνεται να είναι σε θέση να αντέξουν τις διαταραχές των επιτοκίων.

Το ερώτημα που απασχολεί είναι πόσο ευάλωτες είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες στις εκροές καταθέσεων. Η Barclays πιστεύει ότι οι κίνδυνοι μετάδοσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από τις προκλήσεις στις ΗΠΑ είναι περιορισμένοι και θεωρεί ότι η Credit Suisse αποτελεί μια ιδιόμορφη περίπτωση. "Ως εκ τούτου, δυσκολευόμαστε να εκλογικεύσουμε πλήρως τις πρόσφατες κινήσεις του κλάδου, αν και εκτιμούμε ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι νευρικοί μετά τα πρόσφατα γεγονότα. Ενώ πιστεύουμε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται σε ισχυρή θέση ρευστότητας, η αδύναμη εμπιστοσύνη της αγοράς μπορεί να οδηγήσει σε πιέσεις για αυξημένη ρύθμιση", επισημαίνει ο βρετανικός οίκος.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ ή τη Credit Suisse, για διάφορους λόγους, όπως τα επίπεδα ρευστότητας, οι διαφορές στη συμπεριφορά των πελατών, οι διαφορές στη νομισματική πολιτική, οι διαφορές στα ανοίγματα και οι διαφορές στη λογιστική. "Παρόλα αυτά, αγωνίζονται να επιτύχουν υψηλές αποδόσεις επί των ιδίων κεφαλαίων, γεγονός που οδηγεί σε κάποια εγγενή αστάθεια, και όπως όλες οι τράπεζες παγκοσμίως, εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη των πελατών. Πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, αλλά θα χρειαστεί χρόνος", είναι η εκτίμηση της τράπεζας.

Το έτερο ζήτημα, οι απαιτήσεις ρευστότητας, αλλά όχι φερεγγυότητας, είναι επίσης στο επίκεντρο για τον τομέα. Επιπλέον, η εποπτική εργαλειοθήκη είναι στο προσκήνιο. "Δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων, είναι εξαιρετικά απίθανο να χαλαρώσουν σύντομα οι κανονισμοί για τη ρευστότητα, ακόμη και σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο επιδιώκει να χαλαρώσει τους τραπεζικούς κανονισμούς μετά το Brexit.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η ρύθμιση θα παραμείνει στην υφιστάμενη κατάσταση ή θα ενταθεί. Θα μπορούσε να υπάρξει επιχείρημα για την αυστηροποίηση των κανόνων σχετικά με το ποια περιουσιακά στοιχεία μπορούν να ταξινομηθούν ως υψηλής ποιότητας ρευστά στοιχεία ενεργητικού (HQLA), και την αύξηση των παραδοχών σχετικά με τις εκροές καταθέσεων, δεδομένης της πλεονάζουσας ρευστότητας που υπάρχει τώρα στο σύστημα και των διδαγμάτων από την εμπειρία του Credit Suisse", προβλέπει η τράπεζα.

Συνολικά, οι εκδόσεις ομολόγων του τραπεζικού συστήματος είναι επίσης πιθανό να συρρικνωθούν μέσω του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης και μέσω του υψηλότερου κόστους καταθέσεων και κεφαλαίου.

"Εκτιμούμε ότι η μεταβολή των επιτοκίων των καταθέσεων στις ΗΠΑ παρακολουθείται στο 30% και της Ευρώπης στο 19%, χαμηλότερα από το 40-70% των προηγούμενων κύκλων. Η εμπιστοσύνη στα μέσα AT1, στο πλαίσιο της γενικής ιεραρχίας των πιστωτών, θα χρειαστεί πιθανότατα χρόνο μέχρι να ανακάμψει. Αυτό συμβάλλει στη διεύρυνση των spreads των CDS, γεγονός που συνεπάγεται υψηλότερο κόστος έκδοσης".

"Τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη, η ρυθμιστική εποπτεία είναι επίσης πιθανό να αυστηροποιηθεί, γεγονός που θα καταστήσει τις τράπεζες ασφαλέστερες, αλλά εις βάρος της διαθεσιμότητας πιστώσεων για την οικονομία", καταλήγει η βρετανική τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v