Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Société Générale: Προτείνει δύο trades για τα ελληνικά ομόλογα

Δύο στοιχήματα που μπορεί να αποδώσουν σημαντικά, σε περίπτωση που η S&P αναβαθμίσει στις 21 Απριλίου την Ελλάδα, εισηγείται ο γαλλικός οίκος. Η σύγκριση με τους τίτλους της Ιταλίας.

Société Générale: Προτείνει δύο trades για τα ελληνικά ομόλογα

Η αναβάθμιση είναι απίθανη αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο ράλι, γράφει στον τίτλο του report της η Société Générale, στο οποίο προτείνει δύο νέα trades για τα ελληνικά ομόλογα.

Η ίδια θεωρεί ότι το πιο πιθανό χρονοδιάγραμμα για την αναβάθμιση είναι το 4ο τρίμηνο φέτος ή το 1ο τρίμηνο του 2024, καθώς αυτό θα ήταν περίπου ένα έτος μετά την τελευταία αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας, βάσει του μέσου ρυθμού που ακολουθούν S&P και Fitch από το 2015.

O οίκος είχε προτείνει την αγορά των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών το Νοέμβριο του 2022, με βάση τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας και μια πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα (IG) αξιολόγησης το 2023.

Εναλλακτικά, η SG προτείνει ένα νέο trade, το «2-10 flattener» στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών, την αγορά δηλαδή των 10ετών ελληνικών ομολόγων με πώληση 2ετών και την ίδια στιγμή, πώληση των 10ετών ιταλικών ομολόγων με αγορά 2ετών, λόγω της υποαπόδοσης με τα ελληνικά, καθώς αναμένει πως η ελληνική καμπύλη θα συγκλίνει με την ιταλική.

Μια αναβάθμιση της αξιολόγησης είναι απίθανο να επηρεάσει τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας και, ως εκ τούτου, τα 2ετή ελληνικά ομόλογα θα έχουν πιθανότατα πολύ μικρό αντίκτυπο. Αντίστοιχη κίνηση συνέβη στα πορτογαλικά ομόλογα το 2017, με το «2-10 flattener» στα πορτογαλικά ομόλογα έναντι των ισπανικών να υποχωρεί κατά 28 μ.β. μέσα σε μία εβδομάδα. Το τρέχον επίπεδο του trade που προτείνει, είναι -1 μ.β. και η SG στοχεύει στις -40 μ.β. σε περίπτωση αναβάθμισης της αξιολόγησης και θα βγει από το trade, είτε η αναβάθμιση δεν πραγματοποιηθεί είτε το trade διευρυνθεί πάνω από τις 20 μ.β.

«Κλείσαμε το trade τον Φεβρουάριο επειδή είχε αποδώσει πολύ καλά και η αναβάθμιση της Fitch τον Ιανουάριο δεν εξέπληξε τις αγορές. Αποφύγαμε την εκ νέου είσοδο τον Μάρτιο, λόγω της αναταραχής στην πιστωτική αγορά μετά την κατάρρευση της SVB, ιδίως καθώς ο τραπεζικός τομέας της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι πιο αδύναμος από τους αντίστοιχους των ομόλογων χωρών», επισημαίνει η γαλλική τράπεζα.

«Η S&P και η Fitch αξιολογούν την Ελλάδα σε ΒΒ+ σταθερό, μία βαθμίδα κάτω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας. Καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη εξακολουθούν να είναι υποστηρικτικά, θεωρούμε ότι υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα. Στο τελευταίο World Economic Outlook, το ΔΝΤ αναθεώρησε εκ νέου προς τα κάτω στις προβλέψεις για την Ελλάδα τον δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ, αναμένοντας τώρα ότι θα πέσει στο 160% το 2024, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010», επισημαίνει η SocGen.

Τι θα συμβεί αν η χώρα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα

Μετά την αναβάθμιση της Πορτογαλίας από την S&P σε επενδυτική βαθμίδα το 2017, το 10ετές spread της Πορτογαλίας με την Ισπανία μειώθηκε κατά 36 μ.β. μέσα σε μία εβδομάδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγορές πρόβλεψαν ότι θα ακολουθούσε μια δεύτερη αξιολόγηση σε επενδυτική βαθμίδα και τα πορτογαλικά ομόλογα θα ήταν επιλέξιμα για περισσότερους δείκτες αναφοράς ομολόγων. Οι αγορές δεν έχουν τιμολογήσει μέχρι τώρα μια τέτοια έκπληξη για την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από τη S&P στις 21/4, με το 10ετές περιθώριο αναφοράς του ελληνικού-ιταλικού ομολόγου να διαπραγματεύεται από τον Δεκέμβριο σε εύρος από -10 μ.β. έως +35 μ.β.

«Επιπλέον, αναμένουμε μεγάλη προσφορά ιταλικών ομολόγων το β’ τρίμηνο φέτος, ενώ η Ελλάδα έχει "σηκώσει" ήδη 6 δισ. ευρώ από τα 7 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος της έκδοσης για το 2023. Το τρέχον επίπεδο διαφοράς στις αποδόσεις των 10ετών είναι 2 μ.β. και στοχεύουμε στις -30 μ.β. σε περίπτωση αναβάθμισης της αξιολόγησης. Θα αποχωρούσαμε από τη συναλλαγή, εάν είτε η αναβάθμιση δεν υλοποιηθεί είτε το spread διευρυνθεί πάνω από τις 15 μ.β.», συνεχίζει η τράπεζα.

Οι κίνδυνοι από την παύση της ποσοτικής χαλάρωσης για Ελλάδα

Η ποσοτική σύσφιξη έχει μέχρι στιγμής εμπλέξει μόνο το κλασικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (PSPP) με ρυθμό αγορών τα 15 δισ. ευρώ τον μήνα. Η ποσοτική σύσφιξη του προγράμματος PEPP που αφορά τα ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας είναι πολύ απίθανο το 2023, καθώς η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι θα ξεκινήσει μόλις το 2024. Η SocGen δεν βλέπει κανέναν λόγο για την ΕΚΤ να κάνει έναρξη στο QT του PEPP νωρίτερα. Στο PSPP δεν έχει συμμετοχές σε ελληνικά ομόλογα, συνεπώς το τρέχον σχέδιο QT επιβαρύνει τα ιταλικά αλλά όχι τα ελληνικά ομόλογα. Αν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η στάση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αλλάξει σημαντικά και μια παύση του QT αναμένεται από τις αγορές, τα 10ετή ιταλικά θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν έναντι του ελληνικού, αν και αυτό το σενάριο είναι σχετικά απίθανο, κατά την άποψη της SocGen.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του στόχου της για έκδοση τίτλων το 2023, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κάνει τρεις δημοπρασίες το β’ τρίμηνο φέτος. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στις 19 Απριλίου, ακριβώς πριν από την αναθεώρηση της αξιολόγησης. Εάν η δημοπρασία περιλαμβάνει μεγάλο όγκο 10ετών ομολόγων, θα μπορούσε να διευρύνει το spread 10ετών Ελλάδας - Ιταλίας, πριν από την αναθεώρηση της αξιολόγησης, καταλήγει η SocGen.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v