Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Παραμένουν «προτιμώμενες» οι ελληνικές τράπεζες

Παρά το ράλι των μετοχών είναι οι πιο ελκυστικές στη ζώνη Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής, αποφαίνεται ο αμερικανικός οίκος. Οι τιμές-στόχοι και τα δυνατά χαρτιά για τον κλάδο.

Morgan Stanley: Παραμένουν «προτιμώμενες» οι ελληνικές τράπεζες

Η ανταμοιβή κινδύνου στις ελληνικές τράπεζες παραμένει η πιο ελκυστική σε όλη τη ζώνη Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής, αποφαίνεται η Morgan Stanley σε έκθεσή της. 

Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι προτιμητέες παρά την υπεραπόδοση, σημειώνει. Η ισχύς των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) υποστηρίζεται από μια ισχυρή προοπτική ανάπτυξης δανείων και ακόμη χαμηλά beta καταθέσεων, συν την ανθεκτική ποιότητα ενεργητικού με μειωμένους δείκτες NPE.

Ετσι, ο αμερικανικός οίκος αυξάνει τις εκτιμήσεις του για τη διετία 2023-2024 για τις ελληνικές τράπεζες 10%-13% κατά μέσο όρο. Προβλέπει μέσο όρο απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RοTE) 12,2% και 10,7% το 2023 και το 2024 και υποθέτει χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου (CοE) στο 12,6% για τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένης της διαρθρωτικής βελτίωσης στις μακροοικονομικές προοπτικές, της δυνατότητας απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας και της εκκαθάρισης των ισολογισμών. Όλα αυτά μεταφράζονται σε χαμηλότερο risk premium για τις μετοχές.

H Morgan Stanley προτείνει ως βασικά «overweight» τις Πειραιώς και Eurobank

Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley αναμένουν ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την υπεραπόδοση έναντι της ευρωζώνης το 2023 και το 2024, με ανάπτυξη +2,5% και +2,2% αντίστοιχα.

Οι ελληνικές τράπεζες που αυξάνουν τον δανεισμό πρόκειται να επωφεληθούν από αυτό, μαζί με τις συνεχείς επενδύσεις που υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις εισροές-ρεκόρ Αμεσων Ξένων Επενδύσεων, οδηγώντας σε πρόβλεψη για την καθαρή ετήσια αύξηση των δανείων για το διάστημα 2023-2025 κατά 5% (μέσος όρος). Τα περιθώρια κέρδους επωφελούνται από υψηλότερα επιτόκια, με τα beta των καταθέσεων να παραμένουν χαμηλά.

Η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει ανθεκτική και οι μειούμενοι δείκτες NPE υποστηρίζουν τις προοπτικές για χαμηλότερο κόστος κινδύνου (CοR) στο μέλλον. Οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν την καλύτερη απόκλιση ανταμοιβής κινδύνου στην κάλυψη της Morgan Stanley με: +40% κατά μέσο όρο ανοδικό δυναμικό για το βασικό σενάριο, +69% για το αισιόδοξο σενάριο και -48% για το απαισιόδοξο.

Οι προβλέψεις του αμερικανικού οίκου για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες είναι υψηλότερες από ό,τι προηγουμένως κατά 13% και 10% κατά μέσο όρο αντίστοιχα για το 2023-2024, σχετικά με:

1) ισχυρότερες προβλέψεις NII που υποστηρίζονται από καλύτερη ανάπτυξη δανείων και ακόμα χαμηλά beta καταθέσεων στο ~9% από τις αρχές της χρονιάς έως τον Απρίλιο. Οι εκτιμήσεις υιοθετούν το σενάριο ότι οι μέσοι όροι beta καταθέσεων θα είναι ~25% έως το 4ο τρίμηνο του 2023,

2) ανθεκτική ποιότητα περιουσιακών στοιχείων, με περιορισμένο σχηματισμό καθαρού NPE έως τώρα φέτος και μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων από περίπου 6,3% κατά μέσο όρο το 2022 σε περίπου 4,9% έως το 2024.

Προβλέπει μέσο όρο RοTE 12,2% και 10,7% το 2023 και το 2024 και τώρα περιμένει χαμηλότερο CοE για τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένης της διαρθρωτικής βελτίωσης στις μακροοικονομικές προοπτικές, της δυνατότητας για αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας και των καθαρών ισολογισμών. 

Ολα αυτά μεταφράζονται σε χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου για τις μετοχές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v