Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: «Overweight» και νέες τιμές στόχοι στις τράπεζες

Παρά το ράλι των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο διατηρείται το discount έναντι του ανταγωνισμού, εκτιμά. Που βάζει τον πήχη για την άνοδο. Η αισιοδοξία για το investment grade.

JP Morgan: «Overweight» και νέες τιμές στόχοι στις τράπεζες

H JP Morgan προτιμά πλέον την Εθνική Τράπεζα σε περιβάλλον υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης και προτείνει τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς ως μετοχές και αξίας (value plays), όπως προκύπτει από νέα έκθεσή της.

Η άνοδος που πέτυχε ο κλάδος δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τις αποτιμήσεις και οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι διαπραγματεύσιμες με έκπτωση της τάξεως του 26% έναντι των βασικών ευρωπαϊκών τραπεζών και 45% έναντι των τραπεζών της περιοχής της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας.

Οι βραχυπρόθεσμες αναβαθμίσεις στα κέρδη ανά μετοχή, υπό τη βάση των καθαρών εσόδων από τόκους πιθανότατα φτάνουν στο τέλος τους, ωστόσο τα περιθώρια για μια βραχυπρόθεσμη συμπίεση του κόστους κεφαλαίου από μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας είναι πιθανό. 

H JP Morgan παραμένει με συστάσεις υπεραπόδοσης (overweight) και αυξάνει τις τιμές στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων τραπεζών:

  • Στα 2 ευρώ για την Alpha Bank από 1,50 ευρώ προηγουμένως,
  • Στα 1,90 ευρώ για τη Eurobank από 1,60 ευρώ προηγουμένως,
  • Στα 7,30 ευρω για την Εθνική Τράπεζα από 6,30 ευρώ προηγουμένως
  • Στα 3,90 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (από 2,35 ευρώ προηγουμένως).

Μετά από μια ισχυρή απόδοση φέτος, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται τώρα με 0,6 φορές για το 2024 την καθαρή ενσώματη αξία και 5,4 φορές σε όρους τιμής προς κέρδη P/E, με την απόδοση των τιμών να είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις αναβαθμίσεις των κερδών ανά μετοχή (EPS). Ο κλάδος εξακολουθεί να προσφέρει έκπτωση. Η ΕΤΕ είναι καλύτερα τοποθετημένη στο περιβάλλον υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης (26% δυνητική άνοδος σε σχέση με την τιμή στόχο), επισημαίνει. Διαλέγει Alpha και Πειραιώς ως τα προτιμώμενα value plays (36%/38% δυνητική άνοδος από την τιμή στόχο).

Με την πολιτική αβεβαιότητα να έχει εξαλειφθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα, οι αγορές θα στραφούν προς την προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία μπορεί να υποστηρίξει τη συμπίεση του κόστους ιδίων κεφαλαίων και να οδηγήσει σε ένα ευρύτερο ενδιαφέρον και μεγαλύτερα ροές κεφαλαίων προς την ελληνική αγορά μετοχών και τις τραπεζικές μετοχές.

Η ανάκαμψη της οικονομίας στηρίζει τις τράπεζες και τις προοπτικές τους

Η JP Morgan εξακολουθεί να βλέπει ότι η εγχώρια οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της ευρωζώνης και επίσης εκτιμούν ότι παρατεταμένη και ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί. Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος, σημαντικά υψηλότερα από το 0,6% για την Ευρωζώνη, επιβεβαιώνει αυτή ακριβώς την αντίληψή της JP Morgan. Μαζί με τα επενδυτικά σχέδια που σχετίζονται με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ο ακαθάριστος δανεισμός των ελληνικών τραπεζών θα φθάσει το 14% του ΑΕΠ έως το 2025, από 8% που ήταν το 2019, που μεταφράζεται σε 6%

Αν και οι παγκόσμιες προοπτικές είναι αβέβαιες, η εστίαση της ανάπτυξης στις επιχειρήσεις και το πακέτο της ΕΕ RRF καθιστούν τη χώρα σχεδόν άτρωτη στο περιφερειακό πλαίσιο.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκαν κατά 59% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, υποστηριζόμενα από την άμεση μετακύλιση των υψηλότερων επιτοκίων από την πλευρά του ενεργητικού και την ακόμα περιορισμένη ανατιμολόγηση των καταθέσεων, κάτι που αποτέλεσε το μεγαλύτερο μέρος των 45% - 21% - 10% αναβαθμίσεων στα EPS (από τις αρχές του έτους) για το 2023 - 2025.

Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται σε τυχόν προβλήματα γύρω από τα περιθώρια αλλά η JP Morgan εκτιμά ότι οι θέσεις του κλάδου μπορούν να διατηρήσουν τις μεσοπρόθεσμες πιέσεις συγκρατημένες. Η Εθνική Τράπεζα είναι σε θέση να διαχειριστεί με μεγαλύτερη άνεση την κατάσταση, χάρη στο ισχυρό και σταθερό franchise καταθέσεων λιανικής και τη χαμηλότερη αποτελεσματική χρηματοδότηση για την ενίσχυση των περιθωρίων των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL), διαθέτοντας τον υψηλότερο στην κατηγορία δείκτη CET1 (16,5% για το πρώτο τρίμηνο του 2023 και 8,6% το 2025).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v