Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνει η Citi τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Σύσταση αγοράς για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από τον αμερικανικό οίκο. Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την κερδοφορία στη σκιά της ανοδικής πορείας των επιτοκίων του ευρώ.

Αυξάνει η Citi τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες είχαν εξαιρετικές επιδόσεις το τελευταίο έτος, επισημαίνει η Citi και αυξάνει τις τιμές στόχους με συστάσεις «buy» σε όλες τις τράπεζες. Οι νέες τιμές-στόχοι είναι τα 2 ευρώ για τις Alpha Bank και Eurobank από 1,75 ευρώ και 1,70 ευρώ πριν, τα 7,30 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από 6,00 ευρώ προηγουμένως και τα 4,00 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 3,00 ευρώ πριν.

«Ανανεώνουμε τις προβλέψεις μας για τα κέρδη, αναβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις μας σε καλύτερες που αντανακλούν τη θετική επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων στις προοπτικές για τα καθαρά έσοδα από τόκους. Μειώνουμε επίσης το προβλεπόμενο κόστος ιδίων κεφαλαίων, δεδομένων των πιο αισιόδοξων προοπτικών για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Με την Alpha και τη Eurobank να αναβαθμίζονται σε buy από ουδέτερη σύσταση και την Πειραιώς να μην χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου, έχουμε τώρα αξιολογήσεις buy (αγορά) για όλες τις καλυπτόμενες ελληνικές τράπεζες,», επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος.

«Ενώ μια στροφή στον κύκλο των επιτοκίων στα τέλη του τρέχοντος έτους παρουσιάζει προκλήσεις για την αναπτυξιακή δυναμική το επόμενο έτος και μετέπειτα, παραμένουμε θετικοί για τον κλάδο καθώς: (1) αναμένουμε ανανεωμένη εστίαση στην ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη των ελληνικών μακροοικονομικών μεγεθών, (2) αναμένουμε ότι η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα που θα βελτιώσει περαιτέρω το κλίμα, (3) οι τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν να παρέχουν αυξημένες βελτιώσεις στα λειτουργικά αποτελέσματα (π.χ. δηλαδή αύξηση των προμηθειών, των δανείων, μείωση των ΝΡΕ, δημιουργία κεφαλαίων, μείωση του κόστους κινδύνου και περιορισμό των OPEX), και (4) εμείς αναμένουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επαναλάβουν τη διανομή μερισμάτων μετά από μακρά παύση», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ‘αστρικές’ επιδόσεις ξεπερνώντας τις περισσότερες τραπεζικές μετοχές των αναδυόμενων αγορών ανά τον κόσμο φέτος, αλλά περιορισμένη επαναξιολόγηση. Σύμφωνα με τη Citi, αυτό οφείλεται στην ισχυρή δυναμική των κερδών και στο ότι οι δείκτες P/E των ελληνικών τραπεζών δεν έχουν επαναξιολογηθεί πολύ. Η κορύφωση των επιτοκίων αποτελεί πρόκληση αλλά ο κύκλος των επιτοκίων αναμένεται να κορυφωθεί αργότερα φέτος, δημιουργώντας πιο δύσκολες προοπτικές για τα κέρδη το επόμενο έτος και μετά.

«Παραμένουμε θετικοί και παραμένουμε ανοδικοί, καθώς αναμένουμε ότι οι αποτιμήσεις θα υποστηριχθούν από την ανανεωμένη εστίαση στη διαρθρωτική μεταρρύθμιση και από μια αναμενόμενη κρατική αναβάθμιση που αναμένεται αργότερα φέτος/αρχές του επόμενου έτους, καθώς και από τη συνεχιζόμενη ισχυρή δυναμική των βασικών κερδών που οδηγείται από τα επιτόκια, την ανάκαμψη της δανειοδοτικής δραστηριότητας αργότερα φέτος, και τη συνεχή εκτέλεση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης», εξηγεί η Citi.

Ισχυρή δυναμική κερδών και αναβάθμιση σε εκτιμήσεις

«Οι ισχυρές επιδόσεις των τιμών των μετοχών έχουν οδηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα θετικά κέρδη που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επέκταση του περιθωρίου κέρδους από τις αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ. Πέρυσι τα κέρδη υποστηρίχθηκαν επιπλέον από τα μεγάλα κέρδη από τις συναλλαγές επί των επιτοκίων αντιστάθμισης κινδύνου. Επιπλέον, τα κέρδη των τραπεζών πέρυσι υποστηρίχθηκαν από έκτακτα κέρδη από την πώληση μεριδίων στις επιχειρήσεις απόκτησης εμπορικών καρτών και συναλλαγών. Το θετικό story των κερδών έχει οδηγήσει σε σταθερή ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων των αναλυτών επί των κερδών ανά μετοχή των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών που καλύπτουμε», καταλήγει ο οίκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v