Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lagarde: Το Bitcoin ταρακουνά το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

Οι τραπεζίτες αρχίζουν και συνειδητοποιούν πως αν δεν εκσυγχρονιστούν, αν δεν καινοτομήσουν, αν δεν ακολουθήσουν τον βηματισμό του blockchain, θα έχουν την τύχη των δεινόσαυρων. Πώς κινείται η αγορά σήμερα.

Lagarde: Το Bitcoin ταρακουνά το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το Bitcoin και τα crypto «ξεκάθαρα ταρακουνούν» το τραπεζικό σύστημα. Ποιος έκανε αυτές τις βαρύγδουπες δηλώσεις; Άλλος ένας παράξενος φανατικός του Bitcoin, θα πείτε. Κι όμως όχι, βιαστήκατε. Τις έκανε η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η Christine Lagarde, στο CNBC.

Το θέμα είναι πως δεν πρόκειται για μεμονωμένη δήλωση. Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει μια τεράστια μεταστροφή από κορυφαίους ανθρώπους στον τραπεζικό κλάδο. Στη δήλωση της Lagarde για την επίδραση του blockchain στο νομισματικό σύστημα, πρέπει να προστεθεί παρόμοια ομολογία των επικεφαλής των J.P. Morgan και Goldman Sachs, για να αναφέρουμε μόνο επιλεκτικά κάποιους.

Οι άνθρωποι του τραπεζικού τομέα περνάνε με μοναδική ακρίβεια τα 5 στάδια του πένθους όσο αφορά τα crypto. Στην αρχή, το αγνοούσαν (άρνηση). Κατόπιν, το αντιμετώπιζαν ως ενοχλητική απάτη (θυμός). Στη συνέχεια, άρχισαν να ξοδεύουν ατελείωτα δισεκατομμύρια προκειμένου να μάθουν τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσουν (διαπραγμάτευση). Λίγο αργότερα, κατάλαβαν πως δεν μπορούσαν να το σταματήσουν (κατάθλιψη) και πως η εποχή του «too big to fail» (πολύ μεγάλες για να αποτύχουν) αρχίζει να ξεθωριάζει με γοργούς ρυθμούς.

Πλέον έχουν φτάσει στο τελευταίο στάδιο, της αποδοχής. Αρχίζουν και συνειδητοποιούν πως αν δεν εκσυγχρονιστούν, αν δεν καινοτομήσουν, αν δεν ακολουθήσουν τον βηματισμό του blockchain, θα έχουν την τύχη των δεινόσαυρων. Καθοριστικό σημείο αποτέλεσε η ανακοίνωση του Libra από τη Facebook. Όποιος έχει υποβιβάσει την επίδραση που έχει η δημιουργία του στις ζωές όλων μας, έχει κάνει λάθος. Πρόκειται να ανατρέψει όλα όσα ξέραμε για το χρήμα, τις οικονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων, τον ρόλο των Κεντρικών Τραπεζών.

Υπερβάλλουμε; Καθόλου. Από τη μια, έχουμε τις μεγάλες τράπεζες που βλέπουν να διαμορφώνεται σε αστραπιαίο χρόνο ένας τεράστιος ανταγωνιστής με συγκριτικά πλεονεκτήματα που τους είναι αδύνατον να ανταγωνιστούν. Από τη μια μέρα στην άλλη, η κοινοπραξία του Libra θα έχει 2,5 δισεκατομμύρια δυνητικούς πελάτες. Όγκο πελατείας που οι παραδοσιακές τράπεζες ούτε καν να ονειρευτούν δεν μπορούν.

Από την άλλη, έχουμε τα κράτη που βλέπουν μπροστά στα μάτια τους τον κίνδυνο να υποστούν μέσα σε δευτερόλεπτα μαζική πώληση του εθνικού τους νομίσματος σε σκληρό συνάλλαγμα (Libra). Ας υποθέσουμε πως είσαι κυβερνήτης μιας χώρας όπως η Τουρκία. Πώς θα εμποδίσεις τους κατοίκους σου να μετατρέψουν τις τούρκικες λίρες σε Libra; Θα απαγορεύσεις το Facebook; Το WhatsApp; Το instagram; To Μessenger; Νομίζετε πως δεν θα βρεθούν τρόποι να παρακαμφθούν οι περιορισμοί; Και αν ναι, το επόμενο βήμα ποιο θα είναι; Να κόψεις το Internet στην επικράτειά σου; Ξέρετε πόσο πίσω θα μείνει οικονομικά οποιοδήποτε κράτος επιχειρήσει κάτι τέτοιο;

Για να μην πάμε σε πιο προχωρημένα πράγματα. Πες ότι είσαι η Ιταλία και αποφασίζεις να φύγεις από το ευρώ ή ακόμα και να απειλήσεις ότι θα φύγεις. Τζούφια απειλή; Πράγματι, είναι πρακτικά δύσκολο. Θα χρειαστούν παράλληλα συστήματα πληρωμών ή παράλληλα νομίσματα ή κάτι τέλος πάντων, ώστε να μπορεί να κινηθεί η οικονομία σου για κάποιο διάστημα. Τώρα όμως τα πράγματα διευκολύνονται κατά πολύ. Μέχρι να βγάλεις το δικό σου νόμισμα, θα συναλλάσσεσαι με το Libra. Ενδεχομένως με κάποια ειδική συμφωνία με την κοινοπραξία που το εκδίδει και διαχειρίζεται. Άρα οι εκβιασμοί για τις επιπτώσεις από ενδεχόμενο Italexit ή Grexit ή οποιοδήποτε άλλο exit, αρχίζουν να αδυνατούν αισθητά. Τι επιπτώσεις θα έχει άραγε αυτό στη συνοχή του ευρώ;

Αλλάζει το παγκόσμιο σκηνικό με αυτή την κίνηση. Για αυτό ακριβώς εκφράσαμε από την αρχή την αμφιβολία μας, κατά πόσο είναι εφικτό τελικά να πραγματοποιηθεί αυτό το σχέδιο. Οι δυνάμεις που θα το εμποδίσουν είναι τεράστιες.

Όμως, υπάρχει και ένα τεράστιο «όμως». Επειδή μόνο χαζοί δεν είναι στο Facebook, δεν είναι δυνατόν να μη γνώριζαν τις δυσκολίες. Και ήδη γνωρίζουμε πώς θα αντιμετωπίσουν τις πρώτες αντιδράσεις. Αν έρθει μια κυβέρνηση και θελήσει να επιβάλει στη Facebook όρους, θα πει η Facebook, ότι ναι μεν αυτή συμφωνεί να τους τηρήσει, αλλά θα πρέπει να πείσει και τους υπόλοιπους 99 της κοινοπραξίας. Όλους!! Γιατί ακόμα και ένας μόνο να μη δεχτεί, το Libra θα κυκλοφορεί ελεύθερα!

Τι θα γίνει λοιπόν; Μας περιμένει η απόλυτη νομισματική αναρχία; Δεν γνωρίζουμε. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Είναι πολύ νωρίς ακόμα. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι εξελίξεις θα είναι συναρπαστικές και θα μας επηρεάσουν όλους.

Πώς θα επιδράσει αυτό ειδικά στο Bitcoin; Θετικά. Ακόμα και αν δεν κυκλοφορήσει τελικά το Libra, και μόνο οι συζητήσεις που θα γίνουν περί κρυπτονομισμάτων, όπως και για τη δύναμη που κρύβουν, θα ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα και την αξιοπιστία του. Αν από την άλλη ξεκινήσει κανονικά και επιτύχει, τότε πάλι θα υπάρξουν συζητήσεις περί τέλους της μονοκρατορίας των εθνικών νομισμάτων. Οπότε και σε αυτή την περίπτωση θα ευνοηθεί.

Ο χώρος του ιντερνετικού χρήματος ολοένα και θα εξαπλώνεται. Έχει περάσει εδώ και καιρό το σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή.

Η αγορά σήμερα

Πολύ ήρεμα πέρασε το Σαββατοκύριακο για την αγορά των crytpo. Όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα του Bitcoin, ούτε διέσπασε το επίπεδο των 12.500 δολαρίων (κόκκινη οριζόντια γραμμή), ούτε όμως έκανε νέο χαμηλό πυθμένα (γαλάζιο βελάκι). Οτιδήποτε κάνει από αυτά τα δύο, θα σημαίνει πολλά για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του.

Αυτή την ώρα το Bitcoin διαπραγματεύεται στις 11.884 δολάρια, με άνοδο 5,18%. Το κυριότερο κρυπτονόμισμα για άλλη μια φορά δίνει την κατεύθυνση. Πράγματι, σε ανάλογα ποσοστά ανόδου βλέπουμε και τα σημαντικότερα crypto.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v