Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευκαιρίες εργασίας και αμοιβές στον τομέα των crypto 

Οι ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας και οι απολαβές για όσους ενταχθούν στην εξειδικευμένη αυτή αγορά. Ο... διαφορετικός ορισμός «παλαιού» και «νέου» εργαζόμενου.

Ευκαιρίες εργασίας και αμοιβές στον τομέα των crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Εμπιστεύσου τη μεγάλη οικογένεια της Indifi Digital Finance και αξιοποίησε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Μην περιμένεις τελευταία στιγμή, κλείσε τώρα μία από τις περιορισμένες θέσεις και γίνε ο επόμενος Crypto Specialist, με πτυχίο αναγνωρισμένο από το κράτος. Εξειδικευμένοι και καταξιωμένοι επαγγελματίες, κορυφαίοι στον τομέα τους, θα σε εκπαιδεύσουν στον συναρπαστικό χώρο των crypto. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

 

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσίευσε το crypto fund Pantera Capital, σχετικά με το οικοσύστημα της ψηφιακής κρυπτοοικονομίας και συγκεκριμένα με το εργατικό δυναμικό του χώρου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.600 ερωτηθέντων από 77 χώρες, όπως δήλωσε ο Nick Zurick, επικεφαλής του τομέα ανθρώπινου δυναμικού της Pantera.

Οι επαγγελματικές κατηγορίες που ερωτήθηκαν αφορούσαν διαφορετικές δραστηριότητες. Εκτός από προγραμματιστές, η έρευνα αφορούσε τους τομείς του μάρκετινγκ, σχεδιασμού, ανάπτυξης  επιχειρήσεων, διαχείρισης προϊόντων, εκτελεστικά και διευθυντικά στελέχη, οικονομολόγους, λογιστές, νομικούς κ.ά. 

Όλοι αυτοί οι επαγγελματίες εργάζονται σε διάφορες κατηγορίες του οικοσυστήματος των crypto. Σε αποκεντρωμένες εφαρμογές χρηματοδότησης (DeFi), σε κεντρικοποιημένα ανταλλακτήρια (Cefi), στα NFTs, στο gaming, σε  κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals) κ.λπ.

Το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων προήρθε από τις DeFi και Cefi, οι οποίες αθροιστικά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% του συνόλου.

Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με την έρευνα, κατανέμονται σε ολόκληρο τον κόσμο, αν και οι ερωτηθέντες εδρεύουν κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες (35%). Ακολουθούν Λατινική Αμερική (29,7%), Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία.

Κάποια από τα ευρήματα φαίνονται λογικά να υπάρχουν, ενώ άλλα προκαλούν έκπληξη. Για παράδειγμα ένα από τα εντυπωσιακά ευρήματα είναι πως το 88% των εργαζομένων στη Web 3.0 οικονομία δουλεύει remote, δηλαδή εκτός γραφείου. Συνηθέστερα εκτός χώρας! Μόλις το 1,5% εργάζεται αποκλειστικά στα γραφεία της εταιρείας που πληρώνεται, ενώ το υπόλοιπο 10,6% μοιράζεται τη δουλειά στο γραφείο και το σπίτι. 

Πεδίο δόξης λαμπρό για όσους έχουν τις γνώσεις και τη διάθεση να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε αυτόν τον χώρο. Έχουν τη δυνατότητα να μένουν στην Ελλάδα και να εργάζονται σε κάποια εταιρεία του εξωτερικού, με τον ανάλογο μισθό βέβαια! Εδώ να διευκρινίσουμε πως παρά το χρηματιστηριακό τέλμα, η ανεργία στον χώρο είναι ουσιαστικά μηδέν. Για την ακρίβεια, η ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό είναι μεγαλύτερη της προσφοράς.

Αυτό ισχύει βέβαια και για τους απόφοιτους του Ινστιτούτου Ψηφιακής Οικονομίας, το οποίο σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο, προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή της κρυπτοοικονομίας (εκτός από τον προγραμματισμό). Το πλεονέκτημα που έχουν όσοι παρακολουθήσουν δεν είναι μόνο ότι λαμβάνουν ένα πτυχίο αναγνωρισμένο από το κράτος, αλλά και ότι έχουν τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη καριέρα στο εξωτερικό. 

Να σημειώσουμε πως τους μεγαλύτερους μισθούς τούς παίρνουν οι προγραμματιστές, των οποίων μια μέση ετήσια αποζημίωση βρίσκεται κοντά στις 120.000 δολάρια για κάποιον χωρίς εμπειρία. Όσο μάλιστα τα χρόνια που δουλεύουν αυξάνονται, ανάλογα αυξάνονται και οι αποδοχές. Ο μέσος ετήσιος μισθός φτάνει σχεδόν τις 190.000 δολάρια. 

Όχι πως άλλες ειδικότητες παίρνουν λίγα, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα. Ενδεικτικά στον τομέα του marketing ο μέσος ετήσιος μισθός ενός νεοπροσληφθέντα σε μια αμερικανική εταιρεία είναι 66.000 δολάρια, για να φτάσει μέχρι και τις 160.000.  

Ακόμα καλύτεροι είναι οι μισθοί για λογιστές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Ξεκινάει ο μέσος ετήσιος μισθός τις 120.000 δολάρια και φτάνει μέχρι τις 205.000, ανάλογα με την εμπειρία που διαθέτει ο εργαζόμενος.

Όταν αναφέρουμε εργαζόμενους με πολλά χρόνια προϋπηρεσία, μη φανταστείτε πως αναφερόμαστε σε ανθρώπους που δουλεύουν δεκαετίες σε αυτό το αντικείμενο. Δεν υπάρχουν τέτοιοι επειδή πριν δεκαετίες δεν υπήρχε ο χώρος. Παλιός θεωρείται όποιος διαθέτει τουλάχιστον 6 χρόνια προϋπηρεσία. Το 30% δουλεύουν μόλις 1-3 χρόνια. Ένα άλλο 30% 3 με 6 χρόνια και το υπόλοιπο 40% είναι «παλιοί». 

Εκεί που δεν υπάρχει  ισορροπία είναι στο φύλο, καθώς η υπεροχή των ανδρών είναι εμφανής. Το 85% δηλώνει πως ανήκει στο ανδρικό φύλο, ενώ το 12% στο γυναικείο. Το υπόλοιπο 3% ή δεν θέλησε να απαντήσει ή ανήκει στην trans κατηγορία.

Ένα άλλο εύρημα είναι πως σχεδόν όλοι, συγκεκριμένα το 97%, προτιμούν τη βασική αμοιβή τους να τη λαμβάνουν κυρίως σε fiat νομίσματα, όπως το ευρώ ή το δολάριο. Μόνο το 3% των εργαζομένων επιθυμεί να πληρώνεται τον βασικό του μισθό σε crypto. Σε crypto προτιμούν να πληρώνονται τα bonus. Αυτό είναι λογικό, καθώς τα έξοδα διαβίωσής τους πληρώνονται στα τοπικά νομίσματα. Ωστόσο σε χώρες που έχουν υψηλό πληθωρισμό, όπως η Τουρκία και η Αργεντινή, οι εργαζόμενοι προτιμούν να πληρώνονται σε crypto. 

Πώς θα γίνεις ο επόμενος πιστοποιημένος Crypto Specialist

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας σε συνεργασία με το Euro2day.gr, για δεύτερο χρόνο, προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο καλύπτει κάθε πτυχή (εκτός από τον προγραμματισμό) του πιο συναρπαστικού οικονομικού και τεχνολογικού τομέα της εποχής μας.

Όσοι το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν ένα αναγνωρισμένο από το κράτος πτυχίο και τον τίτλο του πιστοποιημένου CryptoSpecialist. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (18 Οκτωβρίου – 5 Ιουλίου). Τα μαθήματα διεξάγονται από 30 καταξιωμένους εισηγητές και είναι 3ωρα, 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, απογευματινές ώρες.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει 5 θεματικές ενότητες: Εισαγωγή στο Bitcoin, το blockchain και την Τεχνητή Νοημοσύνη (42 ώρες). Διασφάλιση Ιδιωτικότητας Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων (46 ώρες). Το ψηφιακό μάρκετινγκ του μέλλοντος, NFTs και Metaverse (38 ώρες). Ξεκλειδώστε τον κόσμο των altcoins! (60 ώρες). Ολοκληρωμένος Επενδυτικός Οδηγός για Κρυπτονομίσματα (60 ώρες).

Μη χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Μάθετε από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου της κρυπτοοικονομίας. Επενδύστε στο μέλλον, αξιοποιήστε σε μια ανατρεπτική τεχνολογία αιχμής. Την εξέλιξη του ίδιου του χρήματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.indifi.gr.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v