Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crypto: Ενα φορολογικό «μπάχαλο» ζητά λύση

Η απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών που δεν αναγνώρισε ως «εισόδημα» τα έσοδα από αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων. Τις ασάφειες του νόμου περιγράφει ο λογιστής Παναγιώτης Κουτάς.

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το πώς αντιμετωπίζει η εφορία τα κέρδη από τα κρυπτονομίσματα ήταν σχετικά, αν και όχι απόλυτα, σαφές. Ήταν κοινά αποδεκτό πως θεωρούνταν κινητή αξία, άρα λοιπόν φορολογούνταν με ποσοστό 15%.

Ξαφνικά όμως, με πρόσφατη απόφασή της η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών Θεσσαλονίκης απέρριψε αίτημα ενός φορολογούμενου. Η υπηρεσία δεν αναγνώρισε ως εισόδημα τα χρήματα που προέκυψαν από αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων. Αποφάνθηκε ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τεκμήριο για αγορά περιουσιακών στοιχείων.

Συζητήσαμε το ζήτημα με τον λογιστή Παναγιώτη Κουτά, εξειδικευμένο στη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, καθώς είναι ο ίδιος επενδυτής από το 2014. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται πως ο πολίτης φορολογήθηκε με τεκμήρια. Σαν να μην έχει καθόλου εισόδημα, μας εξήγησε ο Παναγιώτης Κουτάς.

Βέβαια αυτή η υπόθεση δεν αποτελεί δεδικασμένο για τις υπόλοιπες, αλλά δεν παύει να έχει θέσει σε αμηχανία λογιστές και φορολογούμενους. Για κάποιο λόγο, οι εφοριακοί από φέτος αποφεύγουν την ευθύνη να δέχονται τα κέρδη από συναλλαγές με crypto, επικαλούμενοι την ασάφεια του νόμου.

Απευθύνουμε έκκληση στους υπεύθυνους να ξεκαθαρίσουν το ζήτημα, συνέχισε, επειδή χρονίζει ένα θέμα που μπερδεύει και δημιουργεί σύγχυση χωρίς λόγο. Η ελληνική κοινότητα είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην κατανόηση της ιδιαιτερότητας των crypto, στην περίπτωση που θελήσουν οι αρμόδιοι να επικοινωνήσουν με τα μέλη της.

Παρά την εντύπωση που ενδεχομένως υπάρχει σε πολλούς, είναι πολύ πιο δύσκολο να φοροδιαφύγεις συναλλασσόμενος με Bitcoin, παρά με ευρώ ή δολάρια. Όχι μόνο να ξεφύγεις από την εφορία, αλλά και από τις διωκτικές αρχές που ασχολούνται με ποινικά θέματα.

Οι νομοθέτες επείγει να κινηθούν γρήγορα, κατέληξε τη σκέψη του ο Παναγιώτης Κουτάς. Δεν θα έχει καμία λογική να ζητήσουν οι εφοριακοί την πορεία που είχε διανύσει κάποιος στα κρυπτονομίσματα τα προηγούμενα χρόνια.

Βιογραφικό

Ο Παναγιώτης Κουτάς είναι λογιστής με μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, εταίρος και COO στη συμβουλευτική εταιρεία ACNT. Η πολύχρονη ενασχόλησή του με τα φορολογικά και λογιστικά θέματα τον ώθησε στην αναζήτηση απαντήσεων για την ορθή αντιμετώπιση της φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v