Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αν. Στάμου (Επ. Κεφαλαιαγοράς): Τι ισχύει για το νομικό πλαίσιο στα crypto

Ποιες είναι οι νομικές προκλήσεις εξηγεί η αντιπρόεδρος της ΕΚ σε συνέντευξή της στο Euro2day.gr. Πότε μπορεί και πότε δεν μπορεί να παρέμβει η Αρχή. Η προσδοκία για υιοθέτηση κανόνων.

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Με την Αναστασία Στάμου, Αντιπρόεδρο της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υπεύθυνη για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων, συνομίλησε ο Βασίλης Παζόπουλος.

Θέμα της συζήτησης ήταν οι νομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χώρος των κρυπτονομισμάτων. Ποιοι είναι οι κανονισμοί που ισχύουν, έτσι ώστε κάποιος που δραστηριοποιείται στο οικοσύστημα των crypto να κινείται μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας.

Η κα Στάμου ανάφερε ότι δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο να καθορίζει συγκεκριμένες προϋποθέσεις αυτής της δραστηριότητας, αντίστοιχο με τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά μέσα.

Στην περίπτωση που κάποια οντότητα θελήσει να εκδώσει κάποιο κρυπτονόμισμα, αν η απόκτησή του γίνει με κρυπτονόμισμα, τότε δεν υπόκειται σε κάποιους νόμους. Ορισμένοι κανόνες ισχύουν μόνο όταν κάποιος θελήσει να αντλήσει χρηματοδότηση σε ευρώ, δολάρια κ.λπ. Ωστόσο, από το τέλους του έτους και μετά, υπολογίζεται θα ισχύσουν ορισμένοι κανόνες των οποίων η κατεύθυνση θα τεθεί από την ΕΕ.

Φυσικά δεν είναι ελεύθερη μια οντότητα είτε ιδιώτης να προβεί σε ανήθικες ενέργειες. Ούτε ο πελάτης ούτε ο κάτοχος του token είναι απροστάτευτος. Ισχύει το γενικό εμπορικό νομικό πλαίσιο περί απάτης, εξαπάτησης, παραπλάνησης ή ξεπλύματος χρήματος.

Η εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περιορίζεται στο αν τηρούνται οι κανόνες που αφορούν το ξέπλυμα χρήματος. Όχι αν η οντότητα που εκδίδει το κρυπτονόμισμα είναι καλά οργανωμένη. Για αυτό απαιτείται επαγρύπνηση από τον επενδυτή.

Όσον αφορά τα Security Tokens (STOs), εφαρμόζεται η νομοθεσία για τις κινητές αξίες της κεφαλαιαγοράς, επειδή έχουν τα χαρακτηριστικά του χρηματοοικονομικού μέσου.

Για τις επενδυτικές συμβουλές, η κα Στάμου ισχυρίστηκε πως δεν είναι νόμιμες όταν το token έχει τα χαρακτηριστικά του χρηματοπιστωτικού μέσου. Ωστόσο, αν δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να υφίσταται για αυτή τη δραστηριότητα. Κάθε παροχή συμβουλής είναι κατ' αρχάς νόμιμη, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει κανείς νόμος που να την απαγορεύει. Η δραστηριότητα είναι αρρύθμιστη, όπως ανάφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο και εδώ αναμένεται να υπάρχουν κάποιοι κανόνες προς το τέλος της χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v