Άνοδος 0,84% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Βασική αιτία αυτής της ανόδου ήταν οι υψηλές αποδόσεις των κατηγοριών των Α/Κ που σχετίζονται με την Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ.  για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 30/11/2016  

Με εντυπωσιακή ημερήσια άνοδο Ενεργητικού κατά 0,84%, έτσι ώστε να διαμορφωθεί στα 6,597 δις €, έκλεισε τελικά ο Νοέμβριος. Βασική αιτία αυτής της ανόδου ήταν οι υψηλές αποδόσεις των κατηγοριών των Α/Κ που σχετίζονται με την Ελληνική Κεφαλαιαγορά. Το χθεσινό «ξέσπασμα» του ΧΑ μεταφράστηκε σε θετική μέση απόδοση για τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη της τάξεως του 2,52% και για τα 30 Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας σε 2,28%. Ομοίως, η έντονη πτώση των ομολογιακών spreads οδήγησε σε αυξητική μέση εξέλιξη των καθαρών τιμών των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας κατά 2,06%. Παράλληλα υψηλή μέση απόδοση και για τα Μικτά Α/Κ με 1,50%. Υπενθυμίζουμε, ότι οι εν λόγω κατηγορίες κατέχουν σε μερίδιο αγοράς το 34,75% των υπό διαχείριση κεφαλαίων του Θεσμού.

Από τις 20 κατηγορίες Α/Κ οι 7 έκλεισαν με οριακές αρνητικές μέσες απώλειες. Το γεγονός όμως ότι οι Μετοχικές κατηγορίες είχαν κυρίως θετικά πρόσημα, οδήγησαν το σύνολο της αγοράς των Α/Κ, παρά την ανομοιογένειά τους, σε υψηλή μέση απόδοση 0,47%. Ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,03%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,76% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,67%. Στον αντίποδα αισθητές μέσες απώλειες είχαν μόνον τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -1,04%.

Το σύνολο των μεριδίων της αγοράς των Α/Κ είχε αυξητική πορεία κατά 0,04%. Δυστυχώς, όμως, δεν αντανακλά σε εισροές κεφαλαίων, καθώς για μία ακόμη ημέρα το τελικό ισοζύγιο ήταν αρνητικό κατά 1,788 εκατ. €. Τις μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,655 εκατ. €, τα Funds of Funds Μικτά με 1,461 εκατ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 841 χιλ. €. Στον αντίποδα, σε συμμετοχές μεριδίων αξίας 2,071 εκατ. € επέστρεψαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων και ακολούθησαν τα Μικτά Α/Κ με 465 χιλ. € και τα Funds of Funds Ομολογιακά με 101 χιλ. €. Το ΧΑ συνεχίζει να μην πείθει τους επενδυτές, καθώς υπήρξε νέα καταγραφή εξαγορών στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας αξίας 131 χιλ. €, ενώ το ισοζύγιο των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας ήταν σχεδόν μηδενικό.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

                 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v