Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή υποχώρηση 0,13% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Το Ενεργητικό των Α/Κ σημείωσε μικρή υποχώρηση κατά -0,13% και διαμορφώθηκε στα €6,570 δισ.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 2/3/2017

Μετά από μία ημέρα ανοδικού ξεσπάσματος (την 1η Μαρτίου), η αγορά των Α/Κ επέστρεψε στους υποτονικούς ρυθμούς των προηγούμενων ημερών. Αναλυτικότερα, εχθές το Ενεργητικό των Α/Κ σημείωσε μικρή υποχώρηση κατά -0,13% και διαμορφώθηκε στα 6,570 δις €. Σε ακριβώς αντίθετη φορά η κίνηση των μεριδίων, καθώς ο ρυθμός ήταν αυξητικός κατά 0,03%, που μεταφράζεται σε οριακές εισροές μεριδίων αξίας 1,102 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης οι 11 από τις 20 κατηγορίες έκλεισαν πτωτικά, οι 8 ανοδικά και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Οι διακυμάνσεις κυμάνθηκαν σε στενό εύρος και τελικά η μέση απόδοση της αγοράς ήταν οριακά αρνητική κατά -0,05%. Σε μέσες απώλειες καθαρής τιμής ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,54%, τα Μικτά Α/Κ και τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,26% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,23%.

Στον αντίποδα, αισθητή μέση άνοδο είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,97% και ακολούθησαν, με απόσταση, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,11%.

Μικτή ήταν η κινητικότητα των μεριδιούχων, που τελικά οδήγησε στο οριακά θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Την υψηλότερη αξία συμμετοχών είχαν τα Funds of Funds Μετοχικά με 1,252 εκατ. €, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,219 εκατ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 868 χιλ. €. Την μεγαλύτερη αξία εκροών είχαν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 1,004 εκατ. €. (η αξία ήταν αισθητή για την εν λόγω κατηγορία, αλλά μειώθηκε η ένταση των εξαγορών που είχε παρατηρηθεί στο προηγούμενο διάστημα).

Ακολούθησε η κατηγορία των Funds of Funds Ομολογιακών με 534 χιλ. € και οι δύο κατηγορίες που δραστηριοποιούνται άμεσα σε Ελληνικού τίτλους, δηλ. τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, με 412 και 308 χιλ. €, αντιστοίχως.

Οι κατηγορίες με τα υψηλότερα μερίδια αγοράς είναι τα Μικτά Α/Κ με 17,04%, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 15,35% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 10,15%

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v