Άνοδος 0,42% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 6,885 δις €, σημειώνοντας έντονη θετική πορεία, κατά 0,42%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 8/5/2017

Με κύριο αρωγό τις κατηγορίες που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς τίτλους, το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ συνεχίζει την ανοδική του πορεία και την Δευτέρα έκλεισε «μία ανάσα» πριν τα 6,9 δις €.

Αναλυτικότερα, τα υπό διαχείριση κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 6,885 δις €, σημειώνοντας έντονη θετική πορεία, κατά 0,42%. Απεναντίας, όμως, ο ρυθμός μεριδίων «έχει μπει» και πάλι σε πτωτική τροχιά, καθώς με νέα υποχώρηση της τάξεως του -0,04%, οδήγησε σε εκροές κεφαλαίων αξίας 2,262 εκατ. €.

Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 18 σημείωσαν κέρδη, μία απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

Αποτέλεσμα ήταν το μέσο πρόσημο της αγοράς να κλείσει αισθητά «προς τα επάνω» κατά 0,31%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Το υψηλότερο μέσο ανοδικό πρόσημο είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,24%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,72%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,67% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,63%. Η μόνη κατηγορία που υπέστη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ήταν τα 3 Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με -0,09%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν έντονη, αλλά με διάθεση πωλήσεων, που οδήγησε στο τελικό αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Κυρίαρχο στοιχείο της ημέρας ήταν οι έντονες εξαγορές σε όλες τις κατηγορίες που δραστηριοποιούνται σε Ομολογιακούς τίτλους του εξωτερικού, με σημαντικότερες στα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 2,034 εκατ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 1,486 εκατ. €. Σε εκροές ακολούθησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,021 εκατ. €.

Σε αντιδιαστολή, υψηλής αξίας συμμετοχές στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 2,320 εκατ. €. Η εν λόγω κατηγορία καταγράφει εισροές για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και η συμπεριφορά των μεριδιούχων δείχνει σαν να έχουν πειστεί πολύ περισσότερο σε σχέση με τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας – τα οποία και πάλι είχαν οριακές εκροές αξίας 75 χιλ. €.

Σε αξία συμμετοχών ακολούθησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 724 χιλ. € και τα Funds of Funds Μετοχικά με 376 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v