Πτώση 0,27% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Η προσμονή προ διμήνου ότι η αγορά θα κατάφερνε να ξεπεράσει τα 7 δισ. € σε αξία Ενεργητικού, δείχνει πλέον να απομακρύνεται.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 27/7/2017

Νέες πιέσεις καταγράφηκαν στο Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ, κατά τη διάρκεια της Πέμπτης. Η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων μειώθηκε κατά -0,27% και διαμορφώθηκε στα 6,687 δις €.

Η προσμονή προ διμήνου ότι η αγορά θα κατάφερνε να ξεπεράσει τα 7 δις € σε αξία Ενεργητικού, δείχνει πλέον να απομακρύνεται (γεγονός που απορρέει από την καθημερινή κίνηση των μεριδιούχων και τις συνεχόμενες ρευστοποιήσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες των Α/Κ).

Η χθεσινή υποχώρηση οφείλεται τόσο σε αρνητικές αποδόσεις – κυρίως των Α/Κ που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε Ελληνικούς τίτλους -, όσο και σε ρευστοποιήσεις αξίας 4,875 εκατ. € (παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός μεριδίων ήταν ανοδικός κατά 0,03%).

Η μέση απόδοση της αγοράς ήταν ελαφρώς πτωτική κατά -0,13%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 13 έκλεισαν με απώλειες, οι 6 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1,28%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,23% και τα Μικτά Α/Κ με -0,45%.

Στον αντίποδα, το μεγαλύτερο μέσο θετικό πρόσημο απόδοσης είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,28%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,27% και το ένα Ομολογιακό Α/Κ που δραστηριοποιείται σε κρατικούς ομολογιακούς τίτλους Αναπτυσσομένων Χωρών με 0,17%.

Το υψηλό αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών, οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στους φετινούς δύο «συνήθεις υπόπτους». Αναλυτικότερα, οι έντονες ρευστοποιήσεις στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου και στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας συνεχίστηκαν και εχθές, με αξία 8,798 και 5,229 εκατ. €, αντιστοίχως.

Σημαντικές εισροές στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, αξίας 4,991 εκατ. € (η κατηγορία δείχνει πλέον να έχει επανέλθει στην επενδυτική μνήμη των μεριδιούχων) – τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν εκροές 313 χιλ. €. Σε συμμετοχές μεριδίων ακολούθησαν τα Funds of Funds Μικτά με 2,200 εκατ. €, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,167 εκατ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 989 χιλ. €.

Η στήλη της αγοράς των Α/Κ, θα είναι και πάλι μαζί σας από τις 15 Αυγ. και έπειτα, λόγω ολιγοήμερων καλοκαιριών διακοπών.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v