Άνοδος €10,18 εκατ. για το Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Το μέσο πρόσημο απόδοσης της αγοράς ήταν θετικό κατά 0,25%, με αποτέλεσμα το Ενεργητικό να σημειώσει απόλυτη άνοδο 10,188 εκατ. € και να διαμορφωθεί στα 6,469 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 28/11/2017

Από το 1992 μέχρι και σήμερα υπηρετώ την αγορά των Α/Κ, σε επαγγελματικό επίπεδο, ανελλιπώς. Από την σύγχρονή ιστορία της - θα την τοποθετούσα στις αρχές του 1997 - και την μετέπειτα πορεία της, πάντοτε αναφέρω ένα της ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: την ανθεκτικότητά της. Αν μη τι άλλο, τα τελευταία 20 έτη έχει διασχίσει πάμπολλες «συμπληγάδες πέτρες», που κάθε φορά της δίνουν περισσότερη εμπειρία και την κάνουν πιο δυνατή.

Στη διάρκεια του δ΄ τριμήνου που διανύουμε , αν δεν μας απατά η μνήμη μας, δεν πρέπει να υπήρξαν δύο συνεχόμενες ημέρες εισροών. Η χθεσινή ημέρα, λοιπόν, έκλεισε με άνοδο μεριδίων της τάξεως του 0,06%, που αντιστοιχεί σε έντονη ημερήσια αξία συμμετοχών 6,611 εκατ. € (όσα περίπου και την Δευτέρα). Παράλληλα το μέσο πρόσημο απόδοσης της αγοράς ήταν θετικό κατά 0,25%, με αποτέλεσμα το Ενεργητικό να σημειώσει απόλυτη άνοδο 10,188 εκατ. € και να διαμορφωθεί στα 6,469 δις €.

Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 3 έκλεισαν με οριακές απώλειες (Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης, Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών και Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας), οι 16 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Πρωταθλητές ημερήσιας ανοδικής κίνησης καθαρών τιμών ήταν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,54%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,87%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,62% και τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,48%.

Η επενδυτική ψυχολογία των μεριδιούχων, κάνοντας στροφή 180 μοιρών σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ήταν εξ ολοκλήρου, σχεδόν, θετική. Μάλιστα η αξία εκροών ήταν ιδιαιτέρως χαμηλή και ενδεικτικά αναφέρουμε τα Μικτά Α/Κ με 137 χιλ. και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 102 χιλ. €. Όποιες άλλες κατηγορίες είχαν ρευστοποιήσεις, η αξία αυτών ήταν κάποιων χιλιάδων €.

Στον αντίποδα, θετική (και απρόσμενη) έκπληξη ο όγκος εισροών αξίας 3,479 εκατ. € στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας. Ακολούθησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,874 εκατ. €, τα συγγενή Βραχ. Διάρκειας με 642 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 529 χιλ. €.
Νέες εισροές στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, αξίας 124 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v