Οριακή πτώση 0,11% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Το Ενεργητικό σημείωσε οριακή υποχώρηση -0,11% και διαμορφώθηκε στα 6,632 δις Ε. Η υποχώρηση της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων οφείλεται σε έναν συνδυασμό των αρνητικών αποδόσεων και της έντονης υποχώρησης μεριδίων κατά -0,11%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 7/3/2018

Δύο ήταν τα κυριότερα γεγονότα της Τετάρτης: η παραμονή του Ενεργητικού σε αρνητικά επίπεδα σε σχέση με την έναρξη του έτους και η υποτονική κινητικότητα των μεριδιούχων (παρά το υψηλό χθεσινό αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών, που ουσιαστικά έλαβε χώρα σε μία μόνον κατηγορία).

Αναλυτικότερα, το Ενεργητικό σημείωσε οριακή υποχώρηση -0,11% και διαμορφώθηκε στα 6,632 δις Ε. Η υποχώρηση της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων οφείλεται σε έναν συνδυασμό των αρνητικών αποδόσεων και της έντονης υποχώρησης μεριδίων κατά -0,11%. Η αξία ρευστοποιήσεων ανήλθε σε 11,677 εκατ. €, αλλά δεν κρίνεται ως ανησυχητική, καθώς ο κύριος όγκος των εκροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας (11,598 εκατ. €) – όπου έχουμε επισημάνει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι οι ρευστοποιήσεις στην εν λόγω κατηγορία «δείχνουν» ηρεμία ως προς τα Ελληνικά μακροοικονομικά πεπραγμένα.

Η κινητικότητα του Ενεργητικού για 4η συνεχόμενη ημέρα σε πτωτικά επίπεδα έναντι του τέλους του 2017 έχει την ακόλουθη πορεία: -0,03% στις 2/3, -0,47% στις 5/3, -0,26% στις 6/3 και -0,37% στις 7/3.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης το πρόσημο της αγοράς παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο (-0,01%). Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 11 έκλεισαν με μικρά κέρδη, οι 8 με απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη (Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης). Σε μέση άνοδο καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,39%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,36% και τα Σύνθετα Ειδικού Τύπου με 0,17%. Στον αντίποδα, τις υψηλότερες μέσες απώλειες σημείωσαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,54%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,38% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,28%.

Οι μεριδιούχοι συνεχίζουν την «στατική» κινητικότητά τους, με αποτέλεσμα η συναλλακτική αξία στις περισσότερες κατηγορίες να ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες €. Τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθέσιμων Βραχ. Διάρκειας σε εκροές ακολούθησαν τα συγγενή Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 905 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 477 χιλ. €. Αντιθέτως, ο μεγαλύτερος όγκος εισροών έλαβε χώρα στα Funds of Funds Μικτά με 1,231 εκατ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 322 χιλ. €.
Οριακό θετικό ισοζύγιο στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας (72 χιλ.€) και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας (μόλις 12 χιλ. €).

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v