Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση 0,09% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης η αγορά έκλεισε με οριακό θετικό πρόσημο 0,07%, παρά το γεγονός ότι οι 11 από τις 20 κατηγορίες κινήθηκαν πτωτικά, οι 8 θετικά και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*
Οριακή πτώση 0,09% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 16/3/2017

Σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε η αγορά των Α/Κ Στη διάρκεια της Πέμπτης, διατηρώντας το ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων στα 6,488 δις €. Κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής ημέρας ήταν η νέα υποχώρηση μεριδίων κατά -0,09%, που αντιστοιχεί σε εκροές αξίας 3,147 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης η αγορά έκλεισε με οριακό θετικό πρόσημο 0,07%, παρά το γεγονός ότι οι 11 από τις 20 κατηγορίες κινήθηκαν πτωτικά, οι 8 θετικά και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Την υψηλότερη μέση άνοδο σημείωσαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,35% και ακολούθησαν τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,91% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,63%. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών είχαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -1,08%, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με -0,43% και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με -0,34%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε μόνον σε ορισμένες κατηγορίες Α/Κ. Η επενδυτική ψυχολογία ήταν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα αρνητική, οπότε ήταν φυσιολογικό το ισοζύγιο εισροών/εκροών να κλείσει με απώλειες κεφαλαίων. Σε εισροές ξεχώρισαν μόνον τα Funds of Funds Μικτά με 1,162 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 541 χιλ. € και τα Funds of Funds Μετοχικά με 265 χιλ. €. Σε αντιδιαστολή, τις περισσότερες εκροές είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 3,225 εκατ. €, τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 1,047 εκατ. € και τα Μικτά Α/Κ με 242 χιλ. €.

Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας συνεχίζουν την πτωτική πορεία των μεριδίων τους, με νέες εξαγορές αξίας 396 χιλ. € και 149 χιλ. €, αντιστοίχως.

Παρά το γεγονός, ότι η δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου έκλεισε με σημαντικές εκροές, δεν μπορούμε ακόμη να αναφερθούμε σε αλλαγή της θετικής τάσης που παρατηρείται από την αρχή του έτους, αλλά σαφώς μας κρατά σε εγρήγορση. Το Ενεργητικό στη διάρκεια του 2017, παρουσιάζει άνοδο κατά 1,04%, με θετική ροή μεριδίων 0,33% και εισροές αξίας 71,494 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v