Οριακή άνοδος 0,06% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Στη διάρκεια της Τρίτης τα υπό διαχείριση κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 6,919 δις €, σημειώνοντας ανεπαίσθητη άνοδο 0,06%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*
Οριακή άνοδος 0,06% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 16/5/2017

Χαρακτηριστικά συσσώρευσης σε επίπεδα άνω των 6,9 δις €, δείχνει η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Αυτό συμβαίνει για δεύτερη φορά στη διάρκεια του έτους, καθώς στην περίοδο Μαρτίου με μέσα Απριλίου το Ενεργητικό κινείτο περί των 6,5 δις €, πριν τελικά «ξεσπάσει προς τα επάνω» (λόγω των αποδόσεων των Α/Κ που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε Ελληνικούς τίτλους). Τα σημάδια όμοιας συμπεριφοράς με εκείνο το διάστημα παρατηρούνται και πάλι, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα Ενεργητικού.

Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της Τρίτης τα υπό διαχείριση κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 6,919 δις €, σημειώνοντας ανεπαίσθητη άνοδο 0,06%. Ο ρυθμός μεριδίων ήταν, επίσης, θετικός 0,01% και αντιστοιχεί σε μικρές εισροές κεφαλαίων αξίας 912 χιλ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης η αγορά έκλεισε με οριακές απώλειες -0,10%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 12 παρουσίασαν ζημίες, οι 7 κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,76%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,71% και τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,67%. Στον αντίποδα, την υψηλότερη μέση θετική απόδοση είχαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,85%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,73% και τα Μικτά Α/Κ με 0,14%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν μικρή, με αποτέλεσμα η αξία εισροών/εκροών ανά κατηγορία να κυμανθεί σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα. Σε εισροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,414 εκατ. €. Σε απόσταση ακολούθησαν τα Μικτά Α/Κ με 299 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 146 χιλ. €. Σε αντιδιαστολή, οι περισσότερες εκροές έλαβαν χώρα στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 370 χιλ. € και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 333 χιλ. €.

Ως προς τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, η συμπεριφορά των επενδυτών χαρακτηρίζεται από πλήρη μεταβλητότητα. Και οι δύο κατηγορίες είχαν εκροές, αξίας 181 και 150 χιλ. €, αντιστοίχως.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v