Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,23% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Tο Ενεργητικό σημείωσε μικρά άνοδο της τάξεως του 0,23% και διαμορφώθηκε στα 6,866 εκατ. € (πλησιάζοντας τα υψηλά έτους).

  • του Κώστα Σιαμπράκου*
Άνοδος 0,23% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 16/6/2017

Το κύριο χαρακτηριστικό της Παρασκευής ήταν ότι οι θετικές αποδόσεις στα Α/Κ που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς τίτλους, όχι μόνον απορρόφησαν πλήρως τις έντονες ρευστοποιήσεις μεριδίων, αλλά και οδήγησαν την αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων σε υψηλότερα επίπεδα.

Αναλυτικότερα, το Ενεργητικό σημείωσε μικρά άνοδο της τάξεως του 0,23% και διαμορφώθηκε στα 6,866 εκατ. € (πλησιάζοντας τα υψηλά έτους). Ο ρυθμός μεριδίων ήταν ιδιαίτερα πτωτικός κατά -0,19% και αντιστοιχεί σε υψηλές εκροές κεφαλαίων αξίας 11,920 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το σύνολο της αγοράς κινήθηκε θετικά κατά 0,21%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 15 έκλεισαν με κέρδη, οι 4 με απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέσο ανοδικό πρόσημο ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,91%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,77%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δίκτη με 0,76% και τα Μικτά Α/Κ με 0,62%. Στον αντίποδα, η ποσοστιαία μέση υποχώρηση καθαρών τιμών των 4 πτωτικών κατηγοριών κινήθηκε σε εύρος, από -0,17% (Μετοχικά Α/Κ Αμερικής) έως και -0,02% (Funds of Funds Ομολογιακά).

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, αλλά με αρνητική ψυχολογία επένδυσης και σημαντικής αξίας ρευστοποιήσεις. Χαρακτηριστικό ήταν, ότι μόνον 3 κατηγορίες σημείωσαν εισροές: τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,017 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 327 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 280 χιλ. €. Από το πλήθος των κατηγοριών με εκροές, ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 8,462 εκατ. €, τα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων με 2,261 εκατ. €, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 920 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Αγορών με 409 χιλ. €.

Σύμφωνα με τον ρυθμό εκροών της τελευταίας χρονικής περιόδου, τείνουμε να προβλέψουμε ότι τελικά το α΄εξαμ. του έτους θα κλείσει πλέον με σημαντική άνοδο Ενεργητικού λόγω αποδόσεων, αλλά αρνητικό ρυθμό μεριδίων και τελικά με μηδενικές εισροές (οι οποίες «ροκανίστηκαν» τις τελευταίες 45, περίπου, ημέρες).

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

 *Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v