Οριακή άνοδος στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

H αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,05% διαμορφώθηκε στα 6,705 δις €, με παράλληλη αισθητή αύξηση μεριδίων 0,03%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 16/3/2018

Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, οι τάσεις που επικράτησαν στην αγορά των Α/Κ ήταν σταθεροποιητικές, σε όλα σχεδόν τα πρωτογενή της στοιχεία, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η  τάση συσσώρευσης του Ενεργητικού περί των 6,7 δις €. Πιο συγκεκριμένα, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,05% διαμορφώθηκε στα 6,705 δις €, με παράλληλη αισθητή αύξηση μεριδίων 0,03%. Οι εισροές αλληλεπίδρασαν με τις εκροές και το τελικό ισοζύγιο έκλεισε με αμελητέα αξία συμμετοχών, μόλις 657 χιλ. €.

Το πρόσημο μέσης απόδοσης της αγοράς ήταν ανοδικό κατά 0,17%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, μόνον 2 έκλεισαν με αρνητική μέση απόδοση: τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,45% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,26%. Επίσης μία παρέμεινε αμετάβλητη (Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας) και οι υπόλοιπες 17 επέτυχαν κέρδη. Την υψηλότερη μέση θετική μεταβολή καθαρών τιμών σημείωσαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 1,10%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,70%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,46% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,41%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, αλλά η συναλλακτική αξία παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Την επενδυτική διάθεση θα την χαρακτηρίζαμε κυρίως θετική. Οι υψηλότερες εισροές κεφαλαίων έλαβαν χώρα στα Funds of Funds Μικτά με 1,596 εκατ. €, στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 434 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Αγορών με 215 χιλ. €. Στον αντίποδα, σε εκροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,827 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 140 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 118 χιλ. €.

Με οριακές εισροές αξίας 38 χιλ. € κινήθηκαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας.

Οι συνεχιζόμενες εισροές στα Funds of Funds Μικτά έχουν οδηγήσει την κατηγορία «μία ανάσα» από το να βρεθεί στο club των κατηγοριών με διψήφιο μερίδιο αγοράς έναντι του Ενεργητικού. Η σημερινή κατάταξη είναι: Μικτά Α/Κ (20,37%), Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας (12,61%), Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων (11,91%), Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας (10,18%) και Funds of Funds Μικτά (9,87%).

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v