Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody’s: Πιστωτικά θετική για τις τράπεζες η μείωση των NPEs

«Credit positive» χαρακτηρίζει ο οίκος την υπεραπόδοση των τραπεζών στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Πώς διαμορφώνεται το μείγμα δράσεων έως το 2019. Το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και οι μεγάλες προκλήσεις για τον κλάδο.

Moody’s: Πιστωτικά θετική για τις τράπεζες η μείωση των NPEs

Τα στοιχεία της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας που έδειξαν ότι οι τράπεζες έπιασαν τους στόχους για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) είναι «πιστωτικά θετικά» (credit positive) για τον κλάδο, καθώς σταδιακά μειώνεται το μέγεθος των NPEs που βαραίνει τον ισολογισμό τους.

Η εκτίμηση ανήκει στη Moody’s, η οποία σημειώνει ότι τα NPEs αντιστοιχούν σε 99,1 δισ. ευρώ, περίπου 56% του ΑΕΠ. Είναι, όμως, περίπου 800 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον στόχο που είχε τεθεί για τον Σεπτέμβριο του 2017, παρά τις χειρότερες μακροοικονομικές προβλέψεις.

Η έκθεση προβλέπει μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) περίπου 45% ως το τέλος του 2019 και των NPEs κατά περίπου 35%. Η μείωση των NPLs και εντέλει των NPEs είναι η σημαντικότερη πρόκληση για τις τράπεζες και θα απαιτήσει σημαντική οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια. Είναι όμως απαραίτητη, τονίζει η Moody’s, για να βελτιωθεί η οικονομική υγεία των τραπεζών και να απελευθερωθούν κεφάλαια για στήριξη παραγωγικών κλάδων.

Όπως σημειώνει στην έκθεση η ΤτΕ και ο SSM παρακολουθούν στενά την επίτευξη των στόχων και ενθαρρύνουν τις τράπεζες να αφιερώσουν σημαντικούς πόρους για να αντιμετωπίσουν το θέμα που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της οικονομίας. Οι τράπεζες έχουν μειώσει ήδη τον όγκο των NPEs κατά 7,6% μετά την κορύφωση του Μαρτίου του 2016, υπεραποδίδοντας έναντι του στόχου κατά περίπου 2,9 δισ. ευρώ στα NPEs και 300 εκατ. ευρώ στα NPLs.

Οι τράπεζες θα μειώσουν τα NPEs κυρίως αναγνωρίζοντας βιώσιμες επιχειρήσεις και εφαρμόζοντας μακροπρόθεσμες λύσεις αναδιάρθρωσης, υποστηρίζει η Moody’s. Σε σύγκριση με προηγούμενους στόχους υπάρχει αλλαγή στο μείγμα των επιλογών για τη μείωση των προβληματικών δανείων, με τις τράπεζες να επιλέγουν να επιταχύνουν τις πωλήσεις δανείων και να αυξήσουν το ποσό των διαγραφών. Επιπλέον αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις για τις ροές NPEs προς τα πάνω, κάτι που αντανακλά τις δύσκολες ακόμα οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, και υιοθέτησαν χειρότερες μακροοικονομικές προβλέψεις σχετικά με την ανάπτυξη και το διαθέσιμο εισόδημα.

Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις επηρεάζουν τον ρυθμό με τον οποίο ένα δάνειο ξανακοκκινίζει (re-default rate) και την πιστωτική επέκταση, με την τελευταία να υπολογίζεται χαμηλότερα, οδηγώντας σε υψηλότερους δείκτες NPEs και NPLs (περίπου μία ποσοστιαία μονάδα) απ’ ό,τι προηγουμένως. Πέρα από την ίαση NPEs 21,1 δισ. ευρώ από αναδιαρθρώσεις, διαγραφές 10,6 δισ. ευρώ και πωλήσεις δανείων 11,6 δισ. ευρώ, οι τράπεζες στοχεύουν σε ρευστοποιήσεις 10,6 δισ. ευρώ και εισπράξεις 3,5 δισ. ευρώ για να βελτιώσουν την ποιότητα ενεργητικού τους.

Η συντονισμένη προσπάθεια από τις τράπεζες να καλύψουν τους στόχους είναι κρίσιμη για την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της Ελλάδας. Ωστόσο η Moody’s σημειώνει το ρίσκο υλοποίησης, που είναι έμφυτο στο να πιαστούν αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι εν μέσω ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος και δεδομένου ότι η πλειονότητα της μείωσης πρέπει να γίνει τη διετία 2018-19.

Ακόμα και αν οι τράπεζες πιάσουν τον στόχο για NPLs στο 21% του χαρτοφυλακίου στα τέλη του 2019, θα συνεχίσουν να έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προβληματικών δανείων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που περιορίζει τις ανοδικές προοπτικές για την πιστοληπτική τους διαβάθμιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v