Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια είναι τα σημεία καμπής για τις αγορές

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται για το ελληνικό χρηματιστήριο, το πετρέλαιο και τον χρυσό. H μεταβλητότητα και οι τεχνικού χαρακτήρα κινήσεις. Πώς κινούνται οι ισοτιμίες. Το ράλι του αλουμινίου και ο ρωσικός παράγοντας.

Ποια είναι τα σημεία καμπής για τις αγορές
  • του Αν. Τσομπανίδη

H σταδιακή υπέρβαση, κυρίως από τους επαγγελματίες επενδυτές, των συστημικών γεωπολιτικών κινδύνων (Πόλεμος στην Συρία, Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, Μακρόχρονο εμπάργκο κατά της Ρωσίας) μάς δίνει τη δυνατότητα να σκανάρουμε περισσότερες τεχνικού χαρακτήρα κινήσεις πρωταρχικά από τους traders και σταδιακά από τους έχοντες πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ετσι η μέση ημερήσια μεταβλητότητα των τιμών σε βασικές αξίες περιορίζονται, με αποτέλεσμα οι αγορές να προσπαθούν να διαμορφώσουν τα επόμενα τεχνικά σημεία καμπής τους.

Ο μηχανισμός μας δείχνει να σκανάρει ξεκάθαρα και έγκαιρα τις βραχύχρονες κινήσεις των ελληνικών μετοχών. Δίνουμε το επόμενο κρίσιμο σημείο αντίστασης την περιοχή των 850-860 μονάδων, που εάν διαπεραστεί, θα έχουμε θετικότερο momentum των ελληνικών μετοχών.

Λόγω του μακρόχρονου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και Ευρώπης με Ρωσία, οδηγηθήκαμε σε μία σταδιακή εξάντληση των αποθεμάτων αλουμινίου από τις δύο κορυφαίες σε παραγωγή ρωσικές βιομηχανίες. Αυτή η τεχνική όξυνση ώθησε κερδοσκοπικά το αλουμίνιο από την περιοχή των 1.350 δολαρίων ο τόνος τον Δεκέμβριο του 2015 στα 2.400 δολάρια.

Με  αιχμή του δόρατος, τον μαύρο χρυσό και όπως έγκαιρα φωτίσαμε τις χρηματιστηριακές του κινήσεις, η τεχνική εικόνα προσδίδει μία σημαντική αντίσταση στο εύρος των 66-68 δολαρίων το βαρέλι.

Στο κίτρινο μέταλλο επιβεβαιώνεται η προηγούμενη εβδομαδιαία αναφορά μας (16/4), ότι προς το παρόν είναι εξαιρετικά δύσκολο να διασπάσει, με τα σημερινά τεχνικά και θεμελιώδη δεδομένα, το εύρος των 1.370-1.380 δολαρίων ανά ουγγιά.

Τιμή Χρυσού (σε δολάρια)
Περίοδος Ιανουάριος 2011-Απρίλιος 2018

Αμερικανικές Μετοχές  (Δείκτης S&P 500)

Οι αμερικανικές μετοχές, όπως τις σκανάρουμε από τον αντιπροσωπευτικό δείκτη των 500 μεγαλύτερων σε χρηματιστηριακή αξία αμερικανικών επιχειρήσεων, φαίνεται να επανέρχονται σε μία σχετική κανονικότητα αφού απομακρύνονται σταδιακά οι ανησυχίες και το ζητούμενο είναι πλέον η κατεύθυνση. Στην τελευταία διάσταση επιμένουμε, όπως και στις τρεις προηγούμενες αναφορές μας, ότι τα επίπεδα των 2.550 μονάδων είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο στήριξης για τις αμερικανικές μετοχές, όσον μάλιστα θα εξελίσσονται οι καθημερινές δημοσιεύσεις των εταιρικών τους αποτελεσμάτων για το α' τρίμηνο 2018.

Ελληνικές μετοχές (Γενικός Δείκτης Χ.Α.Α)

Εφόσον οι χρηματιστηριακές αξίες των εισηγμένων εταιρειών αφομοιώσουν τα τρέχοντα επίπεδα των 810-830 μονάδων, η επόμενη σημαντική αντίσταση σκανάρεται στην περιοχή των 860 μονάδων. Αξιο αναφοράς ότι η αγορά έχει αλλάξει σχετικές βαρύτητες και είναι σε εξαιρετικά μικρό βαθμό, σε σχέση με το παρελθόν, τραπεζοκεντρική.

Iσοτιμία Ευρώ - Δολαρίου

Τεχνικά αξιοσημείωτο, όπως έγκαιρα σκανάρουμε στην αναφορά μας εδώ και τρεις εβδομάδες, το εύρος της κεντρικής ισοτιμίας παραμένει στα 1,21-1,2350 δολάρια ανά ευρώ, είτε με μεγαλύτερες γεωπολιτικές ανησυχίες είτε με μικρότερης εμβέλειας συστημικούς κινδύνους.

Δολάριο - Γεν

Με δεδομένη τη μη παραβίαση της αντίστασης των 108-108,5 γεν ανά δολάριο, η προσέγγιση του επόμενου τεχνικού στόχου των 110 γεν φαντάζει, προς το παρόν, λιγότερο πιθανή.

Ευρώ - Ελβετικό Φράγκο

Καταγράφουμε, μετά από τρία και πλέον χρόνια, την ισοτιμία αυτή να βρίσκεται στην περιοχή των 1,20 ελβετικών φράγκων ανά ευρώ. Ισοτιμία που σκανάρουμε σε χρονικό εύρος ακριβώς πριν από την απόφαση υπερτίμησης του ελβετικού φράγκου έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος στις 16/1/2015, με την ισοτιμία να καθορίζεται στην περιοχή των 0,85-0,86 του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού μεσοπρόθεσμου κύκλου δεν φωτίζονται τεχνικές βραχυπρόθεσμες ενδείξεις για την πορεία της ισοτιμίας αυτής αφού και το όποιο «γύρισμα του φράγκου» θα είναι αποτέλεσμα κάλυψης short θέσεων που κλείνονται μέσω της επαναγοράς του.

Ισοτιμία Ευρώ - Ελβετικού Φράγκου
Περίοδος Ιανουάριος 2008-Απρίλιος 2018

Πετρέλαιο

Ακόμη και με το πολύ βραχυπρόθεσμο σκανάρισμα των τιμών του πετρελαίου, αυτές λίγο απέκλιναν από το επίπεδο των 67-68 δολαρίων ανά βαρέλι όπως το είχαμε οριοθετήσει. Εντοπίζοντας τις αιτίες αυτής της κίνησης αναφέρουμε τη διατήρηση του ευμετάβλητου καιρού, τους γεωπολιτικούς κινδύνους καθώς και την άτυπη συμφωνία των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, βάσει της οποίας οι χώρες-μέλη δεν διατηρούν πλέον αποθέματα δέκα ημερών αλλά μόνον ημερήσια. Ετσι η ημερήσια παραγωγή του μαύρου χρυσού προσανατολίζεται μόνο στην κάλυψη της ημερήσιας ζήτησης.

Τιμή πετρελαίου (σε δολάρια)
Περίοδος Οκτώβριος 2016-Απρίλιος 2018

Αλουμίνιο

Λόγω του μακρόχρονου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και Ευρώπης με Ρωσία, οδηγηθήκαμε σε μία σταδιακή εξάντληση των αποθεμάτων αλουμινίου από τις δύο κορυφαίες σε παραγωγή ρωσικές βιομηχανίες. Αυτή η τεχνική όξυνση ώθησε κερδοσκοπικά το αλουμίνιο από την περιοχή των 1.350 δολαρίων ο τόνος τον Δεκέμβριο του 2015 στα 2.450 δολάρια. Ομως στα επίπεδα αυτά εντοπίζουμε μία εξάντληση των τεχνικών παραγόντων, κυρίως ως προς τη διαχείριση των αποθεμάτων από τις παραγωγές χώρες, με αποτέλεσμα ο scanner να διαβλέπει την απαρχή δημιουργίας αντιστάσεων που θα δυσκολέψουν την περαιτέρω ανοδική πορεία του μετάλλου από το εύρος 2.400-2.450 μονάδων.

Τιμή Αλουμινίου (σε δολάρια)
Περίοδος Ιανουάριος 2008-Απρίλιος 2018

 

(*) Η στήλη είναι προϊόν χορηγίας της εταιρείας "Φουρλής Συμμετοχών"


* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος

Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.

Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v