Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις… εκτός προγράμματος στις αγορές

H άνοδος του γεωπολιτικού ρίσκου και οι κατηγορίες επενδύσεων που ευνοούνται από τη συγκυρία. Το βαθύτερο πλήγμα για το ΧΑ από την υπόθεση Folli και η ανατροπή στα ομόλογα. Πώς διαμορφώνονται οι τάσεις σε ισοτιμίες και εμπορεύματα.

Κινήσεις… εκτός προγράμματος στις αγορές
  • του Αν. Τσομπανίδη

Οι μη συστημικές αναταράξεις, και στις δύο πλευρές του πλανήτη σε επίπεδο γεωπολιτικών και θεμελιωδών οικονομικών δεδομένων (Ιράν, μη συστημική κυβέρνηση στην Ιταλία) έδωσαν χώρο σε επενδυτικές αξίες - βαρόμετρα όπως ο χρυσός να κινηθεί καθαρά πτωτικά, κάτι που δεν υπαγορεύεται από τα στατιστικά μας υποδείγματα, ενώ στην περίπτωση του πετρελαίου, το υπόδειγμά μας προέβλεψε σαφώς την ανοδική του τάση.

Μη συστημική είναι και η συμπεριφορά των περισσότερων μετοχικών αγορών οι οποίες, και σε πείσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων αλλά και της συνεπακόλουθης σημαντικής ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας (περί το 4,5% η απόδοση στην λήξη του 10ετούς ελληνικού ομολόγου) κινήθηκαν και πάλι εκτός των περισσότερων τεχνικών μοντέλων, δίνοντας ανοδικές κινήσεις για τις βρετανικές και γαλλικές μετοχές. Οι αποτιμήσεις των τελευταίων μάλιστα έσπασαν κατά την εβδομάδα που διανύσαμε το ιστορικά υψηλό επίπεδό τους, ενώ το ίδιο κοντά στο ιστορικό τους υψηλό βρίσκονται και οι βρετανικές μετοχές.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, δεν παραπέμπουν σε καμία αλλαγή του μείγματος της πολιτικής της FED πού θα εμμείνει σε δύο αυξήσεις των επιτοκίων τoυ δολαρίου κατά 0,25% έκαστη για το υπόλοιπο του έτους. Με αυτά τα θεμελιώδη δεδομένα οι αμερικανικές μετοχές κινούνται σε ένα σχετικά στενό εύρος, κατά το τελευταίο δίμηνο, και εκτιμούμε ότι έχουμε προσεγγίσει μία καμπή η οποία, εφόσον, σε επίπεδο δείκτη S&P 500 δεν διασπάσει καθοδικά την στήριξη τού εύρους των 2.680-2.720 μονάδων θα έχουμε εμπεδώσει την απαρχή μίας, έστω και βραχυπρόθεσμης, ανοδικής κίνησης.

Σκανάρουμε, με γκρίζες γραμμές, το σχετικό έλλειμμα του επιπέδου εταιρικής διακυβέρνησης στην ελληνική κεφαλαιαγορά με αφορμή την υπόθεση “Follie Follie”. Φυσικά η διαπίστωση αυτή δεν ισχύει για το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών, αλλά η Εποπτική Αρχή, εάν θέλει η χρηματιστηριακή μας αγορά να ανέβει βαθμίδες αξιολόγησης από ισχυρούς διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, θα πρέπει να δείξει ισχυρή βούληση για τον ουσιαστικό έλεγχο των εταιρειών. Αλλωστε το θεσμικό πλαίσιο είναι πολύ ισχυρό και ενιαίο και για τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε.

Κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες το τεχνικό μας υπόδειγμα είχε έγκαιρα εντοπίσει την άνοδο των βρετανικών μετοχών. Και αυτό διότι το σπιράλ του προστατευτισμού διευρύνεται, ενώ η μελλοντική ιταλική κυβέρνηση δεν θα είναι και τόσο συστημική, αν κρίνουμε τουλάχιστον από τις εξαγγελίες. Με τον δείκτη FSTE 100 μία ανάσα από τα ιστορικά του υψηλά θεωρούμε ότι, ακόμη και με απώλεια 100 μονάδων (7.650 μονάδες) η στήριξή του θα είναι ισχυρή.

Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτης S&P 500)

Οπως είχαμε έγκαιρα εκτιμήσει (Στήλη της 5/5) ο αντιπροσωπευτικός δείκτης διέσπασε τις 2.750 μονάδες με σχετική εξομάλυνση δηλαδή πολύ μικρότερη ενδοσυνεδριακή διακύμανση κάτι που δείχνει και την σημαντική μείωση του φόβου των επενδυτών. Σημαντική στήριξη θα συναντήσουν οι αμερικανικές μετοχές στην περιοχή των 2.680-2.700 μονάδων ενώ η διστακτικότητα των επενδυτών παραμένει σημαντική σε σχέση με την δυνατότητα να υπάρξει σημαντική άνοδος των μετοχών στις ΗΠΑ τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Βρετανικές μετοχές (Δείκτης FTSE-100)

Οι αποτιμήσεις στο βρετανικό χρηματιστήριο, όπως το είχε φωτίσει έγκαιρα ο scanner, από τα επίπεδα των 7.400 μονάδων, σημείωσαν μία σημαντική άνοδο διασπώντας την ισχυρή αντίσταση των 7.750 μονάδων και βρισκόμενες μία ανάσα από το ιστορικό υψηλό των 7.792 μονάδων (στις 12/1/18). Η συνέχεια προαναγγέλεται ως ανοδική εάν η λογική κατοχύρωση κερδών δεν παραβιάσει την ισχυρή στήριξη των 7650 μονάδων.

Γαλλικές Μετοχές (Δείκτης CAC 40)

Διαφοροποιούμενο από τα γεωπολιτικά και εν μέρει τα οικονομικά δεδομένα το γαλλικό χρηματιστήριο, μέσω του αντιπροσωπευτικού του δείκτη, διέσπασε εντός της εβδομάδος τα ιστορικά υψηλά του επίπεδα με το προηγούμενο υψηλό να καταγράφεται στις 23/1/18.Το ανοδικό momentum θα διατηρηθεί εφόσον η αγορά διατηρήσει τα επίπεδα των 5.520-5.550 μονάδων.

Ο δείκτης CAC 40, Μάιος 2017-Μάιος 2018

 

Ελληνικές μετοχές (Γενικός Δείκτης)

Με τις εξελίξεις που επηρεάζουν τοπικά το Χρηματιστήριο Αθηνών να παραμένουν εύθραυστες (δυσχέρειες στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου Χρέους, εξέλιξη της υπόθεσης Follie Follie) σε βραχυπρόθεσμη βάση σκανάρουμε το επίπεδο στήριξης στην περιοχή των 780 μονάδων. Εαν το τελευταίο διασπασθεί, το επόμενο σημείο εντοπίζεται στην περιοχή των 730 μονάδων.

Ελληνικές Τραπεζικές Μετοχές

Εξετάζοντας την συγκριτική πορεία των τραπεζικών μετοχών με τον Γενικό Δείκτη από την επιβολή των capital controls (Ιούλιος 2015) και αφού ακολούθησε η ανακεφαλαιοποίησή τους, αλλά και η αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου στο διάγραμμα καταγράφεται μία εντυπωσιακή υποαπόδοση των μετοχικών τους τιμών που φθάνει και στο 100% κάτω από την αντίστοιχη απόδοση του Γενικού Δείκτη.

Αυτό το ακραίο χάσμα της υποαπόδοσης των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών είναι δύσκολο να συνεχισθεί με τέτοιους ρυθμούς με αποτέλεσμα η εύλογη εξέλιξη να παραπέμπει σε καλύτερο χρηματιστηριακό μέλλον τους εφόσον μάλιστα ξεπερασθούν τα εμπόδια για μια γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων.

Συγκριτική απόδοση τραπεζικών μετοχών με Γενικό Δείκτη (Μάιος 2015-Μάιος 2018)

Iσοτιμία Ευρώ- Δολαρίου

Η τεχνική “κούραση” της ανοδικής κίνησης του δολαρίου αποδείχθηκε στιγμιαία αφού ακολούθησε η απαρχή της θεσμικής αδυναμίας του ευρώ λόγω του Ιταλικού ζητήματος με την ανεξέλεγκτη παράμετρο να επικεντρώνεται στο πως θα κινηθεί η νέα μη συστημική διακυβέρνηση της χώρας. Η αγορά φαίνεται να θέλει να ξανατεστάρει το επίπεδο των 1,17 δολαρίων ανά ευρώ

Ευρώ-Στερλίνα

Διατηρείται το ανοδικό momendum για την βρετανική λίρα αφού σε κάθε βραχυπρόθεσμο κύκλο η διάρκεια και το εύρος της ανοδικής κίνησης είναι σαφώς ευρύτερα της αντίστοιχης καθοδικής. Το σημείο ισορροπίας εντοπίζεται στην περιοχή του 0,8750 στερλίνας έναντι του ευρώ και αφορά το διάστημα των 24 περίπου μηνών που έχουν μεσολαβήσει από το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit. Πιθανή λοιπόν νέα ανοδική κίνηση της στερλίνας θα δοκιμάσει την περιοχή του 0,8450 στερλινών ανα ευρώ.

Ισοτιμία Ευρώ Στερλίνας (Μάιος 2015-Μάιος 2018)

Χρυσός

Η αποτίμησή του βρίσκεται σε ένα σημείο ισορροπίας που υπαγορεύεται από τα μέσα ημερήσια επίπεδα τιμών του πολύτιμου μετάλλου για το 2017.Δηλαδή στην περιοχή των 1.280-1.285 δολαρίων την ουγκιά. Πέρα από την εκάστοτε υπερτίμηση η υποτίμηση του δολαρίου και τον αντίστοιχο βαθμό που επηρεάζει αρνητικά η θετικά την μεταβολή της τιμής του χρυσού, τα γεωπολιτικά δεδομένα επηρεάζουν ολοένα και λιγότερο θετικά την εξέλιξη της τιμής του. Κάτι που διαπιστώνεται με την σειρά γεωπολιτικών αποφάσεων της Προεδρίας Τραμπ και κυρίως με την τελευταία για το Ιράν.

Τιμή χρυσού (Μαίος 2017-Μάιος 2018)

Πετρέλαιο

Ο μαύρος χρυσός βρίσκεται σε μία φάση ευφορίας και, αντίθετα με τον χρυσό, βρίσκεται σε έναν πολύ θετικό βαθμό συσχέτισης με τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Το σκανάρισμα της χρηματιστηριακής του τιμής δείχνει να εμπεδώνει ανοδικά επίπεδα ανά 5 ευρώ με επόμενη κρίσιμη αντίστασή του στην περιοχή των 85 δολαρίων ανά βαρέλι. Αυτό που χρειάζεται βέβαια να κρατήσουμε είναι ότι τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα δεν αιτιολογούν αυτή την χρηματιστηριακή πορεία αφού, πέραν της μείωσης της ημερησίας παραγωγής από το Ιράν, η παγκόσμια ανάπτυξη εξασθενεί ενώ η νέα πηγή προσφοράς, από το σχιστολιθικό πετρέλαιο στις ΗΠΑ, θα προσμετράται επίσημα στην ημερήσια παγκόσμια παραγωγή από τις αρχές του 2019. Χρειάζεται λοιπών προσοχή απο τους επενδυτές ιδιαίτερα στις βραχυπρόθεσμες θέσεις τους.

 ** Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φoυρλής Συμμετοχών"


* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος

Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.

Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v