Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα όρια κίνησης για μετοχές, εμπορεύματα, ισοτιμίες

Το ερώτημα από τους αυξημένους όγκους συναλλαγών στις διεθνείς αγορές μετοχών και ποια μηνύματα στέλνει η πραγματική οικονομία. Γιατί είναι καθοδική η τάση για χρυσό και πετρέλαιο. Η πρώτη ανάγνωση της συμφωνίας για το χρέος.

Τα νέα όρια κίνησης για μετοχές, εμπορεύματα, ισοτιμίες
  • του Αν. Τσομπανίδη

H συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εστιάζει στην μέση χρονική επέκταση κατά 10 έτη του διακρατικού χρέους ήτοι της αντίστοιχης χρονικής ωρίμανσης των ομολόγων EFSF που διακρατούν οι πιστωτές -κράτη μέλη της Ε.Ε και το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ περίπου.

Το κατά πόσο αυτή η αναδιάρθρωση θα αποδειχθεί επωφελής για το σύνολο της οικονομίας θα εξαρτηθεί από την επιμέρους αξιολόγηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων (μεταπρογραμματική εποπτεία με τριμηνιαίες εκθέσεις, τήρηση των ρητρών σε ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεων σε αγορά εργασίας), αλλά και την αναγκαστική πλέον μείωση των συντάξεων καθώς και της ουσιαστικής κατάργησης του αφορολογήτου.

Σημαντική παράμετρος για την δευτερογενή αγορά ομολόγων, και συγκεκριμένα για τις εκδόσεις που κατέχουν και ιδιώτες, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα κατοχυρώσουν περαιτέρω υπεραξίες μέσω της ραγδαίας βελτίωσης του risk/premium που ενσωματώνουν οι εκδόσεις αυτές.

H επιτυχία της διαπραγμάτευσης θα περάσει αναγκαστικά μέσα από την τιμολόγηση που θα δώσουν οι αγορές στο ελληνικό χρέος. Εαν η απόδοση στην λήξη του δεκαετούς ομολόγου σταθεροποιηθεί στο εύρος 3,8-4% τότε θα θεωρηθεί σημαντικά ευσταθές το κόστος του δανεισμού από τις ίδιες τις αγορές και κατά συνέπεια και η υλοποίηση της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Τα τρέχοντα στατιστικά μεγέθη, παρά την συμφωνία πακέτο για το χρέος, καταγράφουν βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης η οποία, όμως, συνοδεύεται ακόμη από την ιδιαίτερα μειωμένη αξία δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων (-10,4% η τελευταία μέτρηση) αλλά και την, έστω και οριακή, μείωση της κατανάλωσης (-0,4%). Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος η διάχυση στην πραγματική οικονομία θα υλοποιηθεί με σημαντική χρονική υστέρηση.

Πολύ καλύτερες και πολύ πέραν από τις αρχικές αρνητικές εκτιμήσεις περί των συνεπειών του Brexit, οι αγορές τιμολογούν ιδιαίτερα θετικά τα βρετανικά assets. Η Κεντρική Τράπεζα προιδέασε τις αγορές για αργές και σταδιακές μειώσεις των επιτοκίων της βρετανικής λίρας ενώ έδωσε και το στίγμα των οικονομικών μεγεθών με την καταναλωτική δαπάνη να ενισχύεται και την αγορά εργασίας να συνεχίζει να ισχυροποιείται.

Η αμερικανική οικονομία προσπαθεί να διατηρεί τον αναπτυξιακό βηματισμό της παρά τις στρεβλώσεις που προέρχονται από τα συνεχή μέτρα προστατευτισμού της προεδρίας Τράμπ. Τομέας κλειδί η αγορά ακινήτων όπου οι πωλήσεις νέων κατοικιών πέρασαν το 8% στο πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαίου 2018 όταν την ίδια ώρα οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες κατέγραψαν μείωση.

Ενα κεντρικό στατιστικό στοιχείο για τις διεθνείς αγορές μετοχών έχει να κάνει με τον μέσο ημερήσιο όγκο μετοχών που διακινούνται στις χρηματιστηριακές αγορές. Αυτός, με την ολοκλήρωση του α’ εξαμήνου 2018, κινείται 2,5 φορές υψηλότερα από το αντίστοιχο μέγεθος του 2017. Η αξιολόγηση αυτού του μεγέθους είναι διττή αφού αφενός μπορεί να ερμηνευτεί θετικά, από την πλευρά των περισσότερων αγορών, αφετέρου αρνητικά από την πλευρά των περισσότερων πωλήσεων μετοχών.

Σκανάροντας αυτά τα δεδομένα τοποθετούμε την αξιολόγηση κάπου στην μέση. Δηλαδή οι επενδυτές μετοχών προσπαθούν με κάθε τρόπο να δοκιμάσουν την αντοχή των επιπέδων στήριξης όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά το μίνι κραχ του Φεβρουαρίου (1/3/18-22/3/18).

Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτης Dow Jones)

Ο βασικός δείκτης συνεχίζει, για την περίοδο 1/3-22/6/18,να κινείται στο εύρος των 23.500-25.500 μονάδων κάτι που στατιστικά δεν έχει καταγραφεί στο παρελθόν όσον αφορά το εύρος του χρόνου σε σχέση με την μεταβλητότητα του δείκτη. Το υπόδειγμά μας συνεχίζει να βλέπει την παλινδρόμηση του Dow Jones γύρω από την περιοχή των 24.000 μονάδων. Η κίνηση αυτή δεν συνάδει με την αφομοίωση (consolidation) αυτών των επιπέδων και επομένως δύσκολα θα δούμε, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, την αρχή μίας βιώσιμης ανοδικής πορείας του αμερικανικού δείκτη.

Αμερικανικές μετοχές Μικρης Κεφαλαιοποίησης (Δείκτης Νasdaq)

Ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε μέσα στην εβδομάδα ιστορικό υψηλό (7.310 μονάδες) κάτι για το οποίο είχαμε έγκαιρα αναφερθεί από την προηγούμενο σκανάρισμα του δείκτη στις 9/6. Η φυσική διόρθωση της αποτίμησής του θα βρει στήριξη στο προηγούμενο τοπικό υψηλό των 7.180 μονάδων και στην συνέχεια τις 7.050 μονάδες. Στον κόλπο των traders καταγράφεται μεν μια κόπωση, μετά τα συνεχή υψηλά που καταγράφει ο δείκτης κατά το τελευταίο τρίμηνο, αλλά η τεχνική εικόνα του δείκτη δεν δείχνει ακόμη ισχυρή απώλεια του ανοδικού momentum.

Βρετανικές μετοχές (Δείκτης FTSE-100)

Με θετικά τα θεμελιώδη δεδομένα της βρετανικής οικονομίας, παρά τις εν εξελίξει διαδικασίες για το Brexit,επιβεβαιώνεται η ισχυρή στήριξη των 7600 μονάδων που επισημάναμε από την αναφορά μας στις 9/6. Η επόμενη στήριξη προσδιορίζεται από την μέση τιμή μεταξύ του ιστορικού υψηλού του Μαίου 2018 (7.910 μονάδες) και του τοπικού χαμηλού που καταγράφηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Το εύρος αυτό οριοθετεί την περιοχή των 7.300 μονάδων ως την επόμενη ισχυρή στήριξη για τις βρετανικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ιταλικές Μετοχές (Δείκτης ΜΙΒ 30)

Μετά την καταγραφή του τοπικού χαμηλού (21.122 μονάδες), λόγω της πολιτικής κρίσης στην γειτονική χώρα, οι μετοχές κινούνται αναιμικά και χωρίς σαφή κατεύθυνση πέριξ των 21.900 μονάδων. Σκανάρουμε ως βραχυπρόθεσμες στηρίξεις τα επίπεδα των 21.835 και εν συνεχεία των 21.350 μονάδων. Για να εμπεδωθεί ένα στοιχειώδες θετικό κλίμα για το ιταλικό χρηματιστήριο απαιτείται καθαρή αποσαφήνιση της οικονομικής πολιτικής της νέας μη συστημικής κυβέρνησης παρόλο ότι ήδη κάνει πίσω σε λίαν επισφαλείς εξαγγελίες όπως το ζήτημα της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.

Δείκτης Χρηματιστηρίου Μιλάνου (MIB 30), Απρίλιος 2017-Ιούνιος 2018

Ελληνικές μετοχές (Γενικός Δείκτης)

Το υπόδειγμά μας θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την στήριξη των 770 μονάδων ιδιαίτερα μετά την συμφωνία στο Eurogroup περί ολοκλήρωσης του Γ' Προγράμματος αλλά και της οριοθέτησης του πλαισίου αναδιάρθρωσης του χρέους. Το χαμηλό έτους, που εντοπίζεται στις 735,66 μονάδες, αποτελεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο επίπεδο για να παραβιασθεί καθοδικά, πλην εκτάκτων φυσικά καταστάσεων, ενώ επιμένουμε ότι η αγορά χρειάζεται «νέα» για να εμπεδώσει ανοδική πορεία άνω των 800 μονάδων αφού τα νέα της εβδομάδας που διανύσαμε φαίνεται να έχουν ήδη προεξοφληθεί.

Γενικός Δείκτης XA (Απρίλιος 2017-Ιούνιος 2018)

Iσοτιμία Ευρώ- Δολαρίου

H βασική ισοτιμία δεν παραβίασε, στο διάστημα 8/6-22/6, το υψηλό έτους των 1,1507 δολαρίων ανά ευρώ, επίπεδο που είχε καταγραφεί ξανά μόλις τον Νοέμβριο 2017. Εκτός αυτών, σε όλο το προαναφερόμενο διάστημα Νοεμβρίου 2017-Ιουνίου 2018, η μέση ισοτιμία ευρώ-δολαρίου βρισκόταν διαρκώς άνω του 1,17 επίπεδο που θα συνεχίσει να αποτελεί την κρίσιμη ζώνη στήριξης για το ευρώ. Σε περίπτωση που η αγορά συνεχίζει να εκφράζεται υπέρ του αμερικανικού νομίσματος η κρίσιμη ζώνη αντίστασης θα συνεχίζει να βρίσκεται πέριξ των 1,15 δολαρίων ανά ευρώ.

Ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας

Το βρετανικό νόμισμα έχει αποκτήσει μια σχετικά ισχυρή συμπεριφορά έναντι του ευρώ που αποτυπώνεται στο εύρος (range) των 0,8730-0,8850. Με αναζήτηση κατεύθυνσης από την μελλοντική έκβαση των διαπραγματεύσεων για την υλοποίηση του Brexit εκτιμάται μια διατήρηση της ισχύος της βρετανικής λίρας με τις αρνητικές επιμέρους επιπτώσεις στην αγγλική οικονομία, λόγω εξόδου από την Ε.Ε, να έχουν προεξοφληθεί στο μεγαλύτερο βαθμό.

Ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας ( Περίοδος Απρίλιος 2017-Ιούνιος 2018)

Ισοτιμία Δολαρίου- Γιέν

Η ισοτιμία παραμένει σε ένα στενό εύρος ισορροπίας που στενεύει και κινείται από τα 109-111 γιέν ανά δολάρια. Τόσο η στήριξη όσο και η ζώνη αντίστασης είναι δύσκολο να ανατραπούν τουλάχιστον με βάση την εξέλιξη των θεμελιωδών μεγεθών και τις θετικές διμερείς οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών που δεν επηρεάζονται ουσιωδώς από το μπαράζ των αυξημένων δασμών που έχει επιβάλλει η Προεδρία Τράμπ.

Χρυσός

Το υπόδειγμά μας επιβεβαίωσε, από τις 19/5, την διακύμανση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου στην περιοχή από τα 1.320 προς τα 1.285 δολάρια την ουγγιά. Η μεγάλη εικόνα για τον χρυσό δεν αλλάζει και βραχυχρόνια εάν δεν διατηρηθεί η στήριξη των 1.270 δολαρίων τότε η τιμή του κίτρινου μετάλλου θα δοκιμάσει την περιοχή των 1.240 δολαρίων ανά ουγγιά.

Πετρέλαιο

Η τιμή του πετρελαίου Brent φαίνεται να συμπιέζεται καθοδικά ως προς το εύρος της διακύμανσής της με το επόμενο επίπεδο στήριξης να εντοπίζεται στην περιοχή των 71 δολαρίων ανά βαρέλι. Η εξέλιξη αυτή ενσωματώνει την σύνθεση των αντίθετων συνιστωσών μέσα στους κόλπους ΟΠΕΚ με την πλευρά των χωρών, που προς το παρόν δείχνουν την μεγαλύτερη επιρροή, να κινούνται προς την συναινετική αύξηση του ημερήσιου ορίου παραγωγής τους. Κάτι που θεμελιωδώς θα αδυνατίσει το ανοδικό momentum της τιμής του μαύρου χρυσού όπως αυτό διαμορφώθηκε τους τελευταίους 12 μήνες.

Τιμή Πετρελαίου Brent (Απρίλιος 2017-Ιούνιος 2018)

  

** Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φoυρλής Συμμετοχών"


* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος

Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.

Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v