Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα περιθώρια ανάκαμψης στις αγορές και το ΧΑ

Το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ανοίγει «παράθυρο» ανόδου στις αγορές. Η κρίσιμη αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι πάλαι ποτέ «ασφαλείς λιμένες» και το πετρέλαιο ως «μπαλαντέρ» που κρίνει την τάση.

Τα περιθώρια ανάκαμψης στις αγορές και το ΧΑ
  • του Αν. Τσομπανίδη

Η πιθανά προσωρινή ύφεση των γεωπολιτικών ανησυχιών σε συνδυασμό με τα εν εξελίξει επεισόδια της επιβολής δασμών, βάσει και του “Trump Effect”, έδωσε θετικά περιθώρια ανάκαμψης κυρίως των μετοχικών αγορών.

Μένει να αποδειχθεί η διάρκεια και η ευστάθεια αυτής της βραχυπρόθεσμης κίνησης με το δεδομένο ότι ακολουθεί μία περίοδος δύο περίπου μηνών, με την σταδιακή εξέλιξη του πολέμου των δασμών, όπου οι μετοχές κινούνταν σε ένα σχετικά περιορισμένο εύρος αλλά με συνήθως πλαγιοκαθοδικό σχηματισμό.

• Τελευταία ανακοίνωση, από πλευράς διακυβέρνησης Trump, ήταν η επιβολή δασμών 10% σε εισαγωγές προιόντων από την Κίνα συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων. Η απουσία άμεσων αντίμετρων από την Κίνα προεξοφλήθηκε ως βραχυπρόθεσμα θετική έκβαση από την διεθνή επενδυτική κοινότητα.

• Σχετικά περιορισμένες οι αποκλίσεις των προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μεταξύ Κυβέρνησης και Ευρωπαικής Επιτροπής με την δεύτερη να προβλέπει ελαφρά χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ (2,1% έναντι 1,9% το 2018 και 2,5% έναντι 2,3% το 2019).

• Παρόλη την σχεδόν αδύνατη εφαρμογή της Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) για τις ελληνικές τράπεζες, η επιτυχής έκβαση των Tέστ Αντοχής (Stress Tests) έδωσε την δυνατότητα στους επενδυτές της δευτερογενούς αγοράς ελληνικών ομολόγων να επανέλθουν προκαλώντας δυναμικό come back των τιμών οδηγώντας έτσι τις αποδόσεις τους στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών.(6/2014-6/2018)

• Σημαντική κινητικότητα στην αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) με την πιο πρόσφατη κίνηση να προέρχεται από τη Eurobank, με πρόσκληση υποβολής προσφορών για δύο χαρτοφυλάκια ακινήτων συνολικής αξίας περί τα 1,5 δισ. ευρώ. Η έκβαση του διαγωνισμού θα αποτελέσει βαρόμετρο για τα κόκκινα δάνεια αλλά και για κάποια τμήματα της υποκείμενης αγοράς ακινήτων λόγω ενυπόθηκων δανείων.

• Μελέτη γνωστής διεθνούς επενδυτικής τράπεζας αποτυπώνει το στρατηγικό έλλειμμα των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία μετά από σχεδόν δέκα χρόνια ύφεσης (2008-2018). Σε αυτή την περίοδο το μέσο ετήσιο ποσοστό των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ έφθασε το 13% έναντι 25% που ήταν πριν το 2008. Αυτή η εκτίμηση ανεβάζει τις πρόσθετες επενδύσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία στα 18 δισ. ευρώ τον χρόνο ώστε να μπορέσει να μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

• Σημαντική η διεύρυνση του πλεονάσματος του εμπορικού ισοζυγίου ΗΠΑ-Κίνας κατά τον μήνα Μάιο. Κάτι που οφείλεται σε επίσπευση, απο πλευράς των κινέζων εξαγωγέων, των παραδόσεων στους αμερικανούς πελάτες τους πριν την επίσημη έναρξη επιβολής των πακέτων δασμών από την κυβέρνηση Τράμπ.(6/7).

Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτες Dow Jones S&P 500)

O δείκτης των μετοχών των τριάντα εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ παραμένει στο μέσο του εύρους παρά την ακραία και προς τις δύο πλευρές μεταβλητότητα που καταγράφηκε μέσα στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις. Παρόλο ότι η τεχνική εικόνα του δείκτη, μέσα και από το σκανάρισμά του από το υπόδειγμά μας, δεν υπονοεί κάποια κρίσιμη αντίσταση, καταγράφουμε ως σημείο αναφοράς το επίπεδο των 25.400 μονάδων που εάν παραβιασθεί ανοδικά, θα οδηγήσει σε πιθανή αναθεώρηση της τεχνικής μας εκτίμησης για τον δείκτη βαρόμετρο.

Ο αντιπροσωπευτικές μετοχές των 500 εταιρειών που καταρτίζουν τον δείκτη S&P διαφοροποιήθηκαν από τις 30 μετοχές του Dow Jones αφού στις τελευταίες έξι με επτά συνεδριάσεις κυμαίνονται κοντά στο ανώτατο σημείο του εύρους, με χρονικό σημείο αναφοράς από 1/6 έως σήμερα. Επόμενη σημαντική τοπική αντίσταση εντοπίζεται στην περιοχή των 2.810 μονάδων.

Οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 (Ιούλιος 2017-Ιούλιος 2018)

Αμερικανικές Μετοχές Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Δείκτης Νasdaq)

Επιβεβαιώθηκε από το υπόδειγμά μας με απόλυτη ακρίβεια το πρώτο επίπεδο στήριξης των αμερικανικών μετοχών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης (7.050 μονάδες) Η στήριξη επιβεβαιώθηκε και, μαζί με την απουσία αρνητικών ειδήσεων, οδήγησε τον δείκτη σε νέα ιστορικά υψηλά για το 2018. Υπενθυμίζουμε ότι στην συνεδρίαση της 20/6 ο δείκτης κατέγραψε το πρώτο ιστορικό υψηλό από την ημέρα κατάρτισής του. (7.309,99 μονάδες). Η περαιτέρω άνοδος των αποτιμήσεων, κυρίως των εταιρειών του τεχνολογικού και ναυτιλιακού τομέα που απαρτίζουν τον δείκτη, δεν εμφανίζουν, βάσει του υποδείγματός μας, κάποιο ευκρινές σημείο αντίστασης, λόγω της ευφορίας των επενδυτών για τις μετοχές των συγκεκριμένων εταιρειών.

O Δείκτης Nasdaq (Ιούλιος 2017-Ιούλιος 2018)

Βρετανικές μετοχές (Δείκτης FTSE 100)

Στην προηγούμενη αναφορά μιλήσαμε για διόρθωση του δείκτη με την αυστηρή αίρεση ότι αρχικά θα σταθεροποιούνταν κάτω από τις 7.600 μονάδες. Κάτι που όμως δεν συνέβη παρά την έξοδο από την βρετανική κυβέρνηση των δύο υπουργών «κλειδιά» στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε για το Brexit. Ετσι η αγορά, τιμολογώντας τις χειρότερες δυνατές συνέπειες από την έκβαση των διαπραγματεύσεων, αφήνει περιθώρια για περαιτέρω άνοδο των τιμών των βρετανικών μετοχών με το επόμενο επίπεδο αντίστασης να σκανάρεται στην περιοχή των 7.700 μονάδων.

Ιταλικές Μετοχές (Δείκτης MIB 30)

Στην από τις 9/6/18 αναφορά μας είχαμε σκανάρει το εύρος των 21.500-22.000 μονάδων ως σημαντικό σημείο στήριξης για τις ιταλικές μετοχές παρόλη την μεγάλη αστάθεια που τότε δημιουργούσε η τότε νεοκλεγμένη κυβέρνηση λόγω των μη συστημικών της στόχων. Η γρήγορη όμως αλλαγή ρότας, εάν και παραμένει επισφαλής, βελτιώνει την διάθεση των επενδυτών με το κρίσιμο σημείο να παραμένει η περιοχή των 22.000 μονάδων.

Ελληνικές μετοχές (Γενικός Δείκτης)

Η τεχνική αξιολόγηση της προηγούμενης αναφοράς μας (7/7/14) εντόπιζε την διατήρηση του Γενικού Δείκτη στο εύρος 730-750 μονάδων. Η οριακά προς τα άνω διάσπαση των 750 μονάδων δεν αλλάζει, ακόμη τουλάχιστον, την βραχυπρόθεσμη θέση μας για τις ελληνικές μετοχές. Σημαντικό όριο στην προσπάθεια σχηματισμού ευσταθούς ανοδικής κίνησης θα είναι η διάσπαση της περιοχής των 780 μονάδων.

Οπως όμως έχουμε αναφέρει, χρειάζονται σημαντικές εταιρικές ειδήσεις, όπως για παράδειγμα η υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ και το ξεκαθάρισμα των εκκρεμοτήτων για την μετάβαση του ΟΛΘ στο διεθνές επενδυτικό σχήμα που πλειοδότησε.

O Γενικός Δείκτης του ΧΑ (Ιούλιος 2017-Ιούλιος 2018)

Iσοτιμία Ευρώ- Δολαρίου

Eαν και διατηρείται το εύρος της βασικής ισοτιμίας στο 1,15-1,18 δολάρια ανά ευρώ για περίοδο σχεδόν 2 μηνών (απο 16/5) η βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση του ευρωπαικού νομίσματος βρήκε ισχυρή αντίσταση στην περιοχή των 1,1750-1,1770. Το υπόδειγμά μας συνεχίζει να διαβλέπει καθαρότερα την συνέχιση της ανοδικής κίνησης του δολαρίου προς την περιοχή των 1,15 δολαρίων ανά ευρώ με πρώτο ουσιαστικό σημείο καμπής τα 1,1550 δολάρια.

Ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας

Τo υπόδειγμά μας συνεχίζει να υποστηρίζει την μεσοπρόθεσμα θετική πορεία της στερλίνας παρόλο ότι η βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση του ευρώ σχεδόν ακούμπησε στο εύρος των 0,887 της λίρας έναντι του ευρώ. Σημείο που σκάναρε το υπόδειγμα μας ως σημαντική αντίσταση από την αναφορά μας της 30/6. Το βρετανικό νόμισμα θα προσπαθήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο, και ανάλογα με τις εξελίξεις με το Brexit, να επανελέγξει το επίπεδο του 0,87 που μέσα στο 2018 η παραβίαση αυτής της ισχυρής υπέρ της λίρας αντίστασης συνέβη μόνον μία φορά (Απρίλιος 2018).

Ισοτιμία Ευρώ-Ελβετικό Φράγκου

Η ισοτιμία κινείται σε ένα στενό εύρος με αποτέλεσμα το υπόδειγμά μας να σκανάρει την ισοτιμία των 1,16 ελβετικών φράγκων ως σημείο διατήρησης μιας σχετικής ισχύος για το ευρώ. Αλλωστε έχουμε συχνά αναφερθεί στη σταδιακή απώλεια της δύναμης του ελβετικού νομίσματος ως προς τη λειτουργία του ως “ασφαλούς καταφυγίου” κάτι που συνέβαινε για πολλές δεκαετίες και συνήθως συνδεόταν με αρνητικές οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ισοτιμία Δολαρίου- Γιέν

Αποτελεί το μοναδικό ζευγάρι νομισμάτων που διατηρήθηκε για τέσσερις περίπου μήνες στο εύρος 108,50-111,30 γιέν ανά δολάριο. Τώρα το υπόδειγμα σκανάρει ευχερέστερα μια φωτεινότερη εικόνα για το αμερικανικό νόμισμα, το οποίο και εφόσον κρατήσει τα 112,50 γιέν, θα εμπεδώσει την κίνηση προς τα 113,50 γιέν ανά δολάριο. Ισοτιμία που έχει να καταγραφεί από τον Ιανουάριο 2018.

Η ισοτιμία δολαρίου - γιεν (Ιανουάριος 2017-Ιούλιος 2018)

Χρυσός

Επιβεβαιώθηκε για τρίτη εβδομάδα, με την αναφορά μας από 23/6, η στήριξη των 1.235 δολαρίων ανά ουγγιά αφού την εβδομάδα που διανύσαμε η ελάχιστη τιμή διαπραγμάτευσης του πολύτιμου μετάλλου ήταν οριακά υψηλότερη, κινούμενη περί τα 1.236-1.237 δολάρια. Απουσιάζοντας ολοένα και περισσότερο ο άλλοτε ισχυρός ρόλος του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου, σκανάρουμε ευκρινώς την πιθανή καθοδική διάσπαση του εύρους των 1235-1.245 δολαρίων η ουγγιά. Την ίδια ώρα, τις θετικές επενδυτικές ιδιότητες του χρυσού κερδίζει αδόκιμα το 100% κερδοσκοπικό κρυπτονόμισμα Bitcoin το οποίο και δεν θεμελιώνει καμία υπόσταση επενδυτικής αξίας. Αλλωστε από τα υψηλά του μέσα στο 2018 έχει απολέσει περίπου το 65% της τιμής του.

Πετρέλαιο

Με τα γεωπολιτικά να επηρεάζουν πολύ περισσότερο από ότι στο παρελθόν την τιμή του μαύρου χρυσού και απουσία κάποιων βραχυπρόθεσμων ειδήσεων, αναθεωρείται πτωτικά το επίπεδο στήριξης στην περιοχή των 71 δολαρίων το βαρέλι και η αντίστοιχή αντίστασή του εντοπίζεται τώρα στα 76 δολάρια το βαρέλι. Μένει να δούμε ποια συνιστώσα πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα επικρατήσει ως προς το κρίσιμο μέγεθος της αύξησης ή μείωσης της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου καθώς και τις επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και ανάπτυξη από την εξέλιξη του εμπορικού πολέμου με το νέο δόγμα Τράμπ.

** Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φoυρλής Συμμετοχών"


* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος

Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.

Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v