Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Γιατί είναι πιο «φθηνή» η Ευρώπη από τις ΗΠΑ

Στον αστερισμό του εμπορικού πολέμου και των πιθανών επιπτώσεων συνεχίζουν να κινούνται οι διεθνείς αγορές, τη στιγμή που το ΧΑ ταλαιπωρείται από τα γνωστά εσωτερικά του μέτωπα. Τι δείχνουν οι επιδόσεις στη 10ετία.

Αγορές: Γιατί είναι πιο «φθηνή» η Ευρώπη από τις ΗΠΑ
  • του Αν. Τσομπανίδη

• Αδυνατώντας να σκανάρουμε τον όλεθρο και την διάσταση της ανθρώπινης τραγωδίας στην χώρα μας προχωράμε κατευθείαν στην συστημική, αυτή την φορά εκτροπή, απο την στρατηγική οικονομικού προστατευτισμού του Προέδρου Τράμπ. Ο συνομιλητής που τον επηρέασε ήταν ο Ζ.Κ.Γιούνκερ και με βάση τα μετέπειτα ανακοινωθέντα ανάγκασε τον αμερικανό Πρόεδρο σε αναδίπλωση για το ύψος των δασμών που στόχευε να επιβάλλει στις ευρωπαϊκές εξαγωγές αλουμινίου, χάλυβα και αυτοκινήτων.

• Το δόγμα του Προέδρου των ΗΠΑ δεν φαίνεται όμως να χαλαρώνει για τα κινεζικά προιόντα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά, συμβάλλοντας σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα. Εκτιμάται ότι οι δασμοί θα επεκταθούν και στην συνολική ετήσια αξία των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ που προσεγγίζουν, κατά μέσον όρο, τα 550 δισ. δολάρια.

• Ο Πρόεδρος Ντράγκι, μην αποκλίνοντας από τις τεχνοκρατικές γραμμές της ΕΚΤ, απέκλεισε την διατήρηση του waiver για τα ελληνικά ομόλογα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, κλείνοντας την πόρτα στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης. Εθεσε δε ως προαπαιτούμενα την παραμονή της ελληνικής οικονομίας σε πρόγραμμα καθώς και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τα ελληνικά ομόλογα.

• Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ η οικονομία των χωρών της ευρωζώνης θα κινείται με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περί το 2% και πληθωρισμό επίσης κοντά στο 2%. Τα θεμελιώδη αυτά μεγέθη απομακρύνουν το ενδεχόμενο αύξησης των ευρωπαικών επιτοκίων πριν την λήξη της θητείας Ντράγκι (Οκτώβριος 2019).

• Η ελάφρυνση του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους φαίνεται να γίνεται πιο συμβατή μετά την έκθεση βιωσιμότητας που μόλις κατάρτισε το ΔΝΤ. Με βάση αυτό το υπόδειγμα και την συμφωνία στο Eurogroup της 21/6 μπορεί η χώρα να μειώσει τις ετήσιες δαπάνες αποπληρωμής του χρέους κατά 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και με ορίζοντα 10 ετών.

• Συμπληρώνονται σχεδόν 10 χρόνια από το σκάνδαλο της “Lemhann Brothers” και οι επενδυτές, προεξοφλώντας, πέραν πάσης λογικής, την έντονη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και την κερδοφορία των εταιρειών της οδήγησε τον δείκτη Nasdaq σε ποσοστιαία άνοδο της τάξης του 750% αλλά και τις τιμές των μετοχών του αντιπροσωπευτικότερου δείκτη S&P 500 κατά 350% περίπου (Περίοδος. Σεπτέμβριος 2008-Ιούλιος 2018).

• Εντονη κριτική άσκησαν, 10 χρόνια μετά το σκάνδαλο της “Lehman” ο πρώην πρόεδρος της Fed Bernake και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Geitner. H κριτική αυτή εστιάσθηκε στην μη ανταποδοτική ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαικών τραπεζών, στον μη αποτελεσματικό χειρισμό των κόκκινων δανείων τους καθώς και στην καθυστέρηση ευρύτερης αναδιάρθρωσης των ευρωπαικών επιχειρήσεων, με βαρύτητα στον κλάδο τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν σημαντικά μοχλευμένες.

Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτες Dow Jones, S&P 500)

Oι μετοχές των τριάντα αμερικανικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης συνάντησαν αντίσταση στην περιοχή των 25.500 μονάδων όπως είχε ορίσει το υπόδειγμα, αλλά στον δεύτερο αναθεωρημένο του στόχο αφού αρχικά είχε προβλέψει παύση της ανοδικής κίνησης στην περιοχή των 25.250-25.300 μονάδων.

Ο αντιπροσωπευτικές μετοχές των 500 εταιρειών που καταρτίζουν τον δείκτη S&P μπορούν να επανελέγξουν το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 2.872,87 μονάδων. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί στην πράξη η μη εφαρμογή των δασμών στις ευρωπαικές εξαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και αυτοκινήτων, θα μένει να δούμε προς ποιά κατεύθυνση θα προσαρμοσθούν οι συγκριτικές αποτιμήσεις των αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους αυτούς.

Δείκτης S&P 500, περίοδος 1993-2018

Αμερικανικές Μετοχές Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Δείκτης Νasdaq)

Επιβεβαιώθηκε από το υπόδειγμά μας η κατάκτηση και του τέταρτου, μέσα στο 2018, ιστορικού υψηλού του δείκτη (κλείσιμο στις 7.508,43 μονάδες στις 25/7/18). Υπενθυμίζουμε ότι στην συνεδρίαση της 18/6 ο δείκτης κατέγραψε το πρώτο ιστορικό υψηλό για το 2018 και από την ημέρα κατάρτισής του. (7.418,43 μονάδες). Αμέσως μετά όμως ήρθε η απότομη, κατά 20%, προσγείωση της τιμής της μετοχής του “Facebook “ με αφορμή τα μικρότερα του αναμενομένου κέρδη για το β΄τρίμηνο 2018.

Οπως και στην προηγούμενη αναφορά, το υπόδειγμά μας δεν διακινδυνεύει τεχνικές προβλέψεις για το πόσο υψηλότερα ή και χαμηλότερα μπορεί να κατευθυνθεί ο δείκτης Nasdaq. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι μέσα σε 10 περίπου χρόνια μετά το σκάνδαλο της Lemhann o δείκτης Nasdaq βρέθηκε από τις 1.018 στις 7.508 μονάδες, ήτοι καταγράφοντας μία άνοδο της τάξης του 750 %. Η ξέφρενη αυτή ανοδική πορεία οφείλεται και στο ότι η συμπεριφορά των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη επηρεάζονται, καθοριστικά πολλές φορές, απο την συμπεριφορά των traders και των βραχυπρόθεσμων hedge funds.

Δείκτης NASDAQ, περίοδος 1993-2018

Βρετανικές μετοχές (Δείκτης FTSE 100)

Στις τρείς προηγούμενες αναφορές μας (7/7,14/7 και 21/7) είχαμε αναφερθεί στην τεχνική σημασία διατήρησης της ισχυρής στήριξης των 7.600 μονάδων. Το διαφορετικό στοιχείο που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα έχει να κάνει με την μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα λόγω και της μη ξεκάθαρης θέσης της Κυβέρνησης για το πώς στοχεύει να διαπραγματευθεί στρατηγικά για το Brexit παρόλη την αποχώρηση των δύο σκληροπυρηνικών υπουργών. Με την Πρωθυπουργό να προσπαθεί να υιοθετήσει το σενάριο “Soft Brexit” το υπόδειγμά μας συνεχίζει να σκανάρει την περαιτέρω ανοδική μεσοπρόθεσμη κίνηση του αντιπροσωπευτικού δείκτη των 100 μετοχών με βραχυχρόνια ταλαιπωρία όμως γύρω από την περιοχή των 7.700 μονάδων. 

Δείκτης FTSE 100, περίοδος 8/5/2018-27/7/2018

Γαλλικές Μετοχές (Δείκτης CAC 40)

Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου του Παρισιού συνεχίζει να κινείται εντός του τεχνικού εύρους που είχαμε θέσει, δηλαδή των 5.400-5.480 μονάδων. Εαν γυρίσουμε και εδώ 10 χρόνια πίσω στην διεθνή χρηματιστηριακή κρίση (Σεπτέμβριος 2008-Ιούλιος 2018) θα δούμε ότι οι κεφαλαιοποιήσεις των 40 εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη ανέβηκαν κατά 118% ήτοι πολύ λιγότερο της αντίστοιχης ανόδου της χρηματιστηριακής αξίας των 500 αμερικανικών εταιρειών που έφθασε στο 355% (Δείκτης S&P 500 από τις 809 μονάδες στις 30/9/2008 στις 2.840 μονάδες στις 27/7/2018). Τα ανωτέρω συνιστούν μία σημαντική ένδειξη για τις σαφώς χαμηλότερες αποτιμήσεις των ευρωπαικών μετοχών συγκριτικά με τις αντίστοιχες αμερικανικές.

Δείκτης CAC 40, περίοδος 1993-2018

Ελληνικές μετοχές (Γενικός Δείκτης)

Η αντίσταση των 760 -770 μονάδων παραμένει σχεδόν απροσπέλαστη όσο μάλιστα διατηρούνται αυτοί οι αναιμικοί τζίροι στα 20 εκ. ευρώ κατά μέσον όρο. Οι τραπεζικές μετοχές χρειάζονται πάντως στενότερη παρακολούθηση αλλά με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα δεδομένων και των ήδη θετικών συμφωνιών, σχεδόν από όλες τις τράπεζες, για πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της απαξίωσης των ελληνικών τραπεζών, και μάλιστα μετά από τρείς ανακεφαλαιοποιήσεις, είναι ότι κατά την δεκαετία 2008-2018 το συνολικό τους ενεργητικό από 440 δισ. ευρώ έχει φθάσει στα 140 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα deals εξαγορών και συγχωνεύσεων καθώς και υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να δώσει ουσιαστική ώθηση στις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών. Θετικά καταγράφουμε την πρώτη στρατηγικού τύπου αλλαγή διοίκησης εισηγμένης μέσω υλοποίησης θετικών διεθνών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης (Ελλάκτωρ).

Iσοτιμία Ευρώ- Δολαρίου

Οπως έγκαιρα είχε προβλεφθεί από το υπόδειγμά μας η βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση του ευρωπαικού νομίσματος βρήκε ισχυρή αντίσταση στην περιοχή των 1,1750-1,1770. Ως αποτέλεσμα έχουμε για ένα ακριβώς μήνα (από 28/6-27/7) την διατήρηση του σχετικά στενού εύρους της βασικής ισοτιμίας στα 1 1,16-1,1770 δολάρια ανά ευρώ. Οσον αφορά τα θεμελιώδη δεδομένα και με ορίζοντα 12 μηνών δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι ουσιαστικό στην συγκριτική καμπύλη των επιτοκίων δολαρίου-ευρώ.

Στις ΗΠΑ βρισκόμαστε σε μία πορεία ήπιας αύξησης των επιτοκίων η οποία πιθανότατα θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2019, κάτι που όμως δεν βρίσκει σύμφωνο τον Πρόεδρο Trump λόγω του ότι αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης του ιδιαίτερα υψηλού χρέους των ΗΠΑ. Επιπλέον ώς σημαντική αξιολογούμε την δήλωση Τrump, μέσα στην εβδομάδα, για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει το συγκριτικά υψηλότερο δολάριο. Απο την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η επίσημη αξιολόγηση Ντράγκι, για τον συνδυασμό ανάπτυξης και πληθωρισμού στην περιοχή του 2%, προοιωνίζει διατήρηση των μηδενικών επιτοκίων του ευρώ με ορίζοντα την εκλογή νέου Προέδρου στην ΕΚΤ τον Οκτώβριο2019. Επιστρέφοντας στην τεχνική εικόνα, η περιοχή του 1,1550 δολαρίων ανά ευρώ παραμένει σημαντική αντίσταση η οποία παραμένει απαραβίαστη από τις 28/6.

Ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας

Το βρετανικό νόμισμα συσσωρεύει στο επάνω μέρος του εύρους 0,8750-0,89 της λίρας έναντι του ευρώ. Η απουσία ξεκάθαρης στρατηγικής για το Brexit αιτιολογεί την συμπεριφορά της στερλίνας η οποία πρέπει να διασπάσει το επίπεδο του 0,8820 για να εμπεδώσει μια στατιστικά σημαντική ανοδική κίνηση.

Ισοτιμία Δολαρίου -Τουρκικής Λίρας

Η πολιτικά χειραγωγούμενη, από τον Τούρκο Πρόεδρο, απόφαση της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας για διατήρηση των επιτοκίων της λίρας στο 17,75% διεύρυνε τον καθοδικό κύκλο του τουρκικού νομίσματος στην περιοχή των 4,85 λιρών ανά δολάριο. Παρόλο ότι βρισκόμαστε σχετικά κοντά στο ιστορικό υψηλό των 4,9710 το υπόδειγμά μας σκανάρει την ισοτιμία αυτή ως εξαιρετικά δύσκολη να διαπερασθεί.

Ισοτιμία Δολαρίου- Γιέν

Το σκανάρισμα της σημαντικής αντίστασης του αμερικανικού νομίσματος στα 113,20 γιέν ανά δολάριο, με βάση και την προηγούμενη αναφορά μας στις 21/7, υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να έχουμε επιστρέψει στην περιοχή των 111 γιέν ανά δολάριο. Εκεί θα υπάρξει σημαντική αντίσταση για την περαιτέρω ανοδική κίνηση του ιαπωνικού νομίσματος παρόλο ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας άφησε να εννοηθεί αλλαγή στάσης από την χαλαρή νομισματική πολιτική και τα μακροχρόνια μηδενικά επιτόκια του γιέν.

Χρυσός

Επιβεβαιώθηκε εν μέρει η προηγούμενη αναφορά μας (21/7) για παραβίαση της περιοχής των 1.235 δολαρίων ανά ουγγιά χωρίς όμως να υλοποιηθεί η διολίσθηση και η υπέρβαση, ακόμη τουλάχιστον, των 1220 δολαρίων ανά ουγγιά. Καμία ένδειξη δεν οδηγεί σε αλλαγή της καθοδικής τάσης με αποτέλεσμα το υπόδειγμά μας να συνεχίζει να σκανάρει ως την επόμενη κρίσιμη στήριξη για το πολύτιμο μέταλλο στην περιοχή των 1.200 δολαρίων ανά ουγγιά.

Πετρέλαιο

Με την ημερήσια παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ να αγγίζει το ιστορικά υψηλό των 10,9 εκατ. βαρελιών και με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, θεωρείται δύσκολο να υπάρξει σημαντική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στην παραγωγή του μαύρου χρυσού. Ετσι τα θεμελιώδη αυτά στοιχεία δεν συντρέχουν προς σοβαρή ενίσχυση της τιμής του τουλάχιστον σε ένα ορίζοντα 2 με 3 μηνών. Τεχνικά το εύρος των 71-76 δολαρίων ανά βαρέλι παραμένει σχετικά δύσκολο να παραβιασθεί.

 

** Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φoυρλής Συμμετοχών"


* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος

Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.

Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v