Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παιχνίδι στις ξένες αγορές και ο εγκλωβισμός του ΧΑ

Ο εκβιασμός υψηλότερων αποτιμήσεων στον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ και οι κινήσεις σε Βρετανία, Τουρκία, Ιταλία που «χρωματίζουν» την τάση στις διεθνείς αγορές. Στο ΧΑ οι 760-780 μονάδες δείχνουν απροσπέλαστες. Οι κρίσιμες τεχνικές περιοχές.

Το παιχνίδι στις ξένες αγορές και ο εγκλωβισμός του ΧΑ
  • του Αν. Τσομπανίδη

Οι αγορές φαίνεται να εκβιάζουν την διατήρηση των αποτιμήσεων των μετοχών κυρίως του τεχνολογικού τομέα κοντά στα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα.

Βασική θεμελιώδης αιτία η υψηλή κερδοφορία κάποιων από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου όπως της Apple, κάτι που όμως εναλλάχθηκε, την προηγούμενη εβδομάδα, με αρνητική εξέλιξη στην μετοχή του Facebook.

Σε αυτό το story διατήρησης του υπερβολικά θετικού κλίματος προστέθηκαν και τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με το 62% των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500 και έχουν δημοσιεύσει κέρδη ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Για όλα τα ανωτέρω οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ιδιαίτερα σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις όπου το ρίσκο υποτίμησης των μετοχών είναι σημαντικό.

Η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζει σχετική στασιμότητα στις μακροοικονομικές επιδόσεις αφού το πρόσφατα δημοσιευμένο ΑΕΠ κατέγραψε άνοδο 2,1% έναντι πρόβλεψης για αύξηση 2,2% ενώ ο πληθωρισμός στο 2,1% ήταν οριακά υψηλότερος των προβλέψεων για 2%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας επιβεβαίωσε, μέσω της απόφασής της, την αύξηση του βρετανικού επιτοκίου κατά 0,75%. Το θεμελιώδες αυτό στοιχείο δεν βοήθησε πάντως τις αγορές να ενισχύσουν την ισοτιμία της στερλίνας.

Ιστορικά υψηλά και χαμηλά κάποιων μακροοικονομικών δεικτών στις ΗΠΑ διατηρούν την ανοδική δυναμική της οικονομίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Επαρκές δείγμα για αυτό η άνοδος του ΑΕΠ στο 4,1% σε ετήσια βάση, αλλά και τα επιδόματα ανεργίας, που τον Ιούλιο έφθασαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών. Ο συνδυασμός των στοιχείων αυτών αφήνει σημαντικό χώρο για άλλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου, από μία που προβλεπόταν έως τώρα με ορίζοντα το τέλος του 2018.

 

Η Τουρκία προχώρησε σε αίτηση συμμετοχής της στις χώρες BRICS, στοιχείο που θα αναγκάσει σημαντικά funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές να την βάλουν στο στόχαστρο της αξιολόγησής τους. Και όλα αυτά την ώρα που η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει έναν φαύλο κύκλο πληθωρισμού και ελλειμμάτων με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να βρεθεί, την εβδομάδα που πέρασε, στο ιστορικά χαμηλό της επίπεδο έναντι του δολαρίου (στις 5,09 λίρες ανά δολάριο).

Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτες Dow Jones S&P 500)

Oι μετοχές των τριάντα αμερικανικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης συνάντησαν και πάλι την αντίσταση στην περιοχή των 25.500 μονάδων όπως είχε ορίσει το υπόδειγμά μας στην αναφορά της 28/7. Επειδή οι συνεχείς προσπάθειες για νέα υψηλά δεν δείχνουν σαφή δυναμική θεωρούμε κρίσιμη την στήριξη των 25.000-25.150 μονάδων για τις αποτιμήσεις των μεγαλύτερων βιομηχανικών, εμπορικών και τεχνολογικών εταιρειών. Και μάλιστα αυτές οι τεχνικές ενδείξεις δεν είναι επαρκώς καθαρές για τα επίπεδα που έχουμε υποδείξει.

Ο τιμές των μετοχών των 500 εταιρειών που καταρτίζουν τον δείκτη S&P προσπάθησαν να επανελέγξουν το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 2.872,87 μονάδων, κάτι που σκάναρε και το υπόδειγμά μας. Ομως το ιστορικό υψηλό του δείκτη ταυτόχρονα αποτελεί και ισχυρή αντίσταση με αποτέλεσμα η ευστάθειά του να εστιάζεται περισσότερο στην διατήρηση των 2.800 μονάδων.

Συγκριτική πορεία δεικτών Dow Jones και S&P 500 (Αύγουστος 2017-Αύγουστος 2018)

Αμερικανικές Μετοχές Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Δείκτης Νasdaq)

Η αναμενόμενη διόρθωση των τιμών των μετοχών του τεχνολογικού δείκτη ήδη πραγματοποιείται παρά το διάλειμμα από την άνοδο της μετοχής της «Apple» λόγω των θετικών αποτελεσμάτων του β' τριμήνου. Το σκανάρισμα των αποτιμήσεών του υποδεικνύει στήριξη στην περιοχή των 7.150-7.200 μονάδων. Ετσι εκτιμούμε ότι ο δείκτης Nasdaq, ο οποίος επηρεάζεται με την μεγαλύτερη βαρύτητα από τις τεχνολογικές μετοχές, θα είναι μελλοντικά πιο ευάλωτος στις διορθώσεις αφού τα θετικά αποτελέσματα σημαντικών εταιρειών του κλάδου έχουν προεξοφληθεί.

Βρετανικές μετοχές (Δείκτης FTSE 100)

Στις τέσσερις προηγούμενες αναφορές μας (7/7, 14/7, 21/7 και 28/7) είχαμε αναφερθεί στην τεχνική σημασία διατήρησης της ισχυρής στήριξης των 7.600 μονάδων αλλά και την πιο βραχυπρόθεσμη διατήρησή του εντός του εύρους 7.600-7.700 μονάδων. Οσο όμως συνεχίζεται η ασάφεια για το πλαίσιο διαπραγμάτευσης για το Brexit, οι αποτιμήσεις των πιο αντιπροσωπευτικών βρετανικών μετοχών μπορεί τεχνικά να διολισθήσουν προς την περιοχή των 7.500 μονάδων. Πολύ θετική κερδοφορία για το α΄ εξάμηνο παρουσίασαν εταιρείες σηματωροί για τον δείκτη όπως οι Barclays, Royal Bank of Scotland και BP.

Γαλλικές Μετοχές (Δείκτης CAC 40)

Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου του Παρισιού συνεχίζει να κινείται, σχεδόν απόλυτα, εντός του τεχνικού εύρους που είχαμε θέσει, δηλαδή των 5.400-5.500 μονάδων. Εαν παραβιασθεί η στήριξη των 5.400 μονάδων η επόμενη ένδειξη που σκανάρουμε είναι γύρω από την περιοχή των 5.300 μονάδων.

Ιταλικές Μετοχές (Δείκτης MIB 30)

Επιβεβαιώθηκε η στήριξη στο κάτω μέρος του εύρους για τον αντιπροσωπευτικότερο δείκτη των εισηγμένων ιταλικών εταιρειών ήτοι στις 21.350 μονάδες. Ενδειξη που είχαμε σκανάρει από την αναφορά μας στις 9/6 ενώ το υπόδειγμα, μετά και την επανεμφάνιση κινδύνων από πλευράς συνοχής της ιταλικής κυβέρνησης για την ψήφιση του Προϋπολογισμού, φωτίζει περισσότερο την πορεία των ιταλικών μετοχών σε ένα σχηματισμό πλαγιοκαθοδικής κίνησης.

Ελληνικές μετοχές (Γενικός Δείκτης)

Η αντίσταση των 760 -780 μονάδων παραμένει σχεδόν απροσπέλαστη, όσο μάλιστα διατηρούνται αυτοί οι αναιμικοί τζίροι που έφθασαν πλέον και κάτω των 15 εκατ. ευρώ. Οι τραπεζικές μετοχές χρειάζονται πάντως στενότερη παρακολούθηση αλλά με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, δεδομένων και των ήδη θετικών συμφωνιών, σχεδόν από όλες τις τράπεζες, για πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Χαρακτηριστικό του μεγέθους της απαξίωσης των ελληνικών τραπεζών, και μάλιστα μετά από τρείς ανακεφαλαιοποιήσεις, είναι ότι κατά την δεκαετία 2008-2018 το συνολικό τους ενεργητικό από 440 δισ. ευρώ έχει φθάσει στα 140 δισ. ευρώ.

Πάντως η σχεδόν συνεχής καθοδική κίνηση του δείκτη των ελληνικών μετοχών κατά την δεκαετία 2008-2018 μας υπενθυμίζει την “θεωρία του τεντωμένου ελατηρίου” που εάν συνδυασθεί με θετικές οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις, θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για μια δυνατή ανοδική κίνηση. Προς το παρόν η βραχυπρόθεσμη στήριξη εντοπίζεται στο εύρος των 740-745 μονάδων.

Iσοτιμία Ευρώ- Δολαρίου

Οπως έγκαιρα είχε προβλεφθεί από το υπόδειγμά μας η βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση του ευρωπαϊκού νομίσματος βρήκε ισχυρή αντίσταση στην περιοχή των 1,1750-1,1770 και στην συνέχεια (από 28/6-27/7) την διατήρηση του σχετικά στενού εύρους της βασικής ισοτιμίας στα 1,16-1,173 δολάρια ανά ευρώ, εύρος που παραβιάσθηκε απότομα κατά την εβδομάδα που πέρασε. Οσον αφορά τα θεμελιώδη δεδομένα και με ορίζοντα 12 μηνών θα υπάρξει μια οριακή αλλαγή στην συγκριτική καμπύλη των επιτοκίων δολαρίου-ευρώ υπέρ του αμερικανικού νομίσματος, αφού αναμένεται και τέταρτη αύξηση των επιτοκίων πέραν των τριών προβλεπόμενων κινήσεων για τις οποίες είχε προϊδεάσει η FED για όλο το 2018.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η επίσημη αξιολόγηση Ντράγκι ,για τον συνδυασμό ανάπτυξης και πληθωρισμού στην περιοχή του 2%, που επιβεβαιώθηκε και την τρέχουσα εβδομάδα με ΑΕΠ και πληθωρισμό στο 2,1%, προοιωνίζει διατήρηση των μηδενικών επιτοκίων του ευρώ με ορίζοντα την εκλογή νέου Προέδρου στην ΕΚΤ τον Οκτώβριο 2019. Επιστρέφοντας στην τεχνική εικόνα του υποδείγματός μας, αυτό σκανάρει ως σημαντική την αντίσταση των 1,1550 δολαρίων ανά ευρώ, ισοτιμία η οποία παραμένει απαραβίαστη από τις 28/6. Σε περίπτωση που δεν παραβιασθεί, οι αγορές συναλλάγματος θα ξαναδοκιμάσουν το εύρος των 1,1550-1,1750 δολαρίων ανά ευρώ.

Ισοτιμία ευρώ-δολαρίου (Οκτώβριος 2017-Αύγουστος 2018)

Ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας

Το βρετανικό νόμισμα συσσωρεύει στο επάνω μέρος του εύρους των 0,8750-0,89 της λίρας έναντι του ευρώ με την άνοδο του ευρωπαϊκού νομίσματος να οφείλεται στην αδυναμία της στερλίνας παρά την σχετική δυναμική του ευρώ. Εάν και η στερλίνα, ελέω απουσίας στίγματος από την βρετανική κυβέρνηση για το πώς θα διαπραγματευθεί στρατηγικά το Brexit, μάλλον θα συνεχίσει να διατηρεί την αδυναμία της και μόνον εάν διασπάσει με δύναμη την περιοχή των 0,88-0,8820 της λίρας τότε θα επαναλάβουμε το σκανάρισμα της πορείας της.

Ισοτιμία Δολαρίου- Γιέν

Οπως έγκαιρα είχαμε επισημάνει, από την αναφορά μας στις 21/7, η περιοχή των 111 γιέν ανά δολάριο παραπέμπει σε μια σημαντική αντίσταση που δυσκολεύει την περαιτέρω ανοδική κίνηση του ιαπωνικού νομίσματος. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και η στάση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική και τα μακροχρόνια μηδενικά επιτόκια του γιέν θα παραμείνουν έως το 2021 αφού οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε μέσο πληθωρισμό περί το 2% για την ιαπωνική οικονομία.

Χρυσός

Επιβεβαιώθηκε πλήρως η προηγούμενη αναφορά μας (28/7) αφού η αγορά παραβίασε με ταχύτητα το πρώτο επίπεδο στήριξης των 1.220 δολαρίων την ουγγιά και μέσα σε τρείς συνεδριάσεις διακυμαίνεται περί την ισχυρή στήριξη των 1.200 δολαρίων την ουγγιά. Σκανάροντας με το υπόδειγμα την περιοχή αυτή βλέπουμε ότι παραμένει απαραβίαστη από τον Φεβρουάριο 2017, επίπεδο που πλησίασε τέσσερις φορές χωρίς όμως τελικά να το «σπάσει».

Τιμή χρυσού (Ιανουάριος 2017-Αύγουστος 2018)

Πετρέλαιο

Με την ημερήσια παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ να αγγίζει το ιστορικά υψηλό των 10,9 εκατ. βαρελιών την ημέρα και με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, θεωρείται δύσκολο να υπάρξει σημαντική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στην παραγωγή του μαύρου χρυσού. Ετσι τα θεμελιώδη αυτά στοιχεία δεν συντρέχουν προς σοβαρή ενίσχυση της τιμής του, τουλάχιστον σε έναν ορίζοντα 2 με 3 μηνών. Τεχνικά το εύρος των 71-76 δολαρίων ανά βαρέλι παραμένει σχετικά δύσκολο να παραβιασθεί.

Τιμή πετρελαίου Brent (Οκτώβριος 2017-Αύγουστος 2018)

H στήλη αναχωρεί για διακοπές  και θα επιστρέψει την 1η Σεπτεμβρίου

** Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φoυρλής Συμμετοχών"


* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος

Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.

Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v