Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στις αγορές από τη «βουτιά» στα ομόλογα

Γιατί είναι πιθανή η περαιτέρω άνοδος στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο και τις τραπεζικές μετοχές. Η τάση στις αγορές, οι κρίσιμες στηρίξεις και οι κινήσεις σε εμπορεύματα και ισοτιμίες.

Νευρικότητα στις αγορές από τη «βουτιά» στα ομόλογα
  • του Αν. Τσομπανίδη

• Η κατάθεση του προϋπολογισμού στην Κομισιόν ενσωματώνει το σενάριο μη περικοπής των συντάξεων. Ομως στα επόμενα Eurogroups, μέσα στο Νοέμβριο, θα κριθούν εάν και πως θα χρησιμοποιηθούν τα αντίμετρα και ο δημοσιονομικός κόφτης προκειμένου να ανασταλεί η συμφωνία περικοπής των συντάξεων που περιέχεται στο τρίτο πρόγραμμα.

• Οι κυβερνητικές εκτιμήσεις για το 2019 θέτουν την ανάπτυξη στο 2,5% και την ανεργία στο 18,2%. Στις ίδιες περίπου προβλέψεις κινείται και το ΔΝΤ παρά τις αντίθετες απόψεις του τελευταίου για την βιωσιμότητα του χρέους.

• Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο κατέγραψε ο ΣΕΒ. Παράλληλα όμως υπήρξε βελτίωση στις νέες οικοδομικές άδειες, στον δείκτη Μεταποίησης PMI αλλά και στις εξαγωγές.

• Η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας αλλά και η επιβολή υψηλών δασμών και στις διμερείς εμπορικές σχέσεις άλλων χωρών (ΗΠΑ-Καναδάς) δημιούργησε ένα αρνητικό κλίμα για τις μετοχές και τα ομόλογα που διαπραγματεύονται στις περισσότερες κεφαλαιαγορές. Ετσι μετά από 7 χρόνια το αμερικανικό δεκαετές ομόλογο ξεπέρασε το φράγμα του 3%.

• Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ δίνουν, μέσω των θέσεων των περισσότερων μελών της, προβάδισμα για την διατήρηση της πολιτικής των υψηλών επιτοκίων έως το τέλος του 2019. Το πιθανότερο σενάριο συγκλίνει σε τρεις ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων με ρυθμό των 0,25% η κάθε μία. Κινήσεις που θα οδηγήσουν τα επιτόκια του δολαρίου στην περιοχή του 3-3,25%.

• Οι κεφαλαιαγορές, λειτουργώντας ως συγκοινωνούντα δοχεία, θα συνεχίσουν να αφήνουν χώρο για περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων λόγω της γενικευμένης ανόδου των επιτοκίων με συνδυασμό ελεγχόμενου πληθωρισμού. Και αυτό παρόλο το μηδενικό ύψος των επιτοκίων στην Ευρώπη που δεν αναμένεται να κινηθούν ανοδικά πριν τον Οκτώβριο 2019, όταν θα αλλάξει και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ.

• Από το πρώτο δείγμα του 10% των εισηγμένων εταιρειών στην Wall Street, το 91% κατέγραψε κέρδη άνω των προβλέψεων των αναλυτών.

• Οι αρνητικές επιπτώσεις από το εμπάργκο των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν αντισταθμίστηκε από την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, από τις χώρες μέλη του OPEC αλλά και την Ρωσία. Ο παράγοντας αυτός συνέτεινε θετικά στην μείωση της τιμής του πετρελαίου.

Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτες Dow Jones S&P 500)

Oι βραχυπρόθεσμοι κυρίως επενδυτές επιχειρούν την “δοκιμή της βάσης” για στήριξη του δείκτη στην περιοχή των 25.300 μονάδων. Σε περίπτωση πάντως καθοδικής διάσπασης το επόμενο επίπεδο στήριξης τοποθετείται στις 24.700 μονάδες ενώ σε λιγότερο πιθανή ανοδική κίνηση η αντίσταση οριοθετείται στις 26.000 μονάδες.

Τελικά ο αντιπροσωπευτικός δείκτης των 500 αμερικανικών μετοχών βρήκε ,σύμφωνα και με το υπόδειγμά μας, στήριξη στην περιοχή των 2.750 μονάδων. Σε περίπτωση επέκτασης του αρνητικού σεναρίου η στήριξη του δείκτη θα μεταφερθεί στο εύρος των 2.670-2.690 μονάδων. Αλλαγή τάσης, εάν και λιγότερο πιθανή, θα βρει αντίσταση στην περιοχή των 2.870 μονάδων.

Αμερικανικές Μετοχές Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Δείκτης Νasdaq)

Ο δείκτης που περιέχει κυρίως τεχνολογικές μετοχές αλλά και μετοχές άλλων κλάδων μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε, όπως είχαμε εντοπίσει στην αναφορά μας της 13/10, μέχρι τα επίπεδα των 7.000 μονάδων. Το εύρος των 6.900-7.000 μονάδων είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την στήριξη των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη. Και οι ενδείξεις αυτές είναι ανεξάρτητες από την αρνητική χρηματιστηριακή εικόνα που είχαν οι τεχνολογικές μετοχές την εβδομάδα που πέρασε με επίκεντρο την υποχώρηση των τιμών των μετοχών του Facebook και της Amazon.

Ιταλικές μετοχές (Δείκτης MIB 30)

Το υπόδειγμά μας είχε έγκαιρα σκανάρει την στήριξη των 18.700-18.800 μονάδων. Επίκεντρο είναι, πέραν της σχεδόν μόνιμης αρνητικής εικόνας για τα ιταλικά ομόλογα, και οι τριγμοί στον ετερόκλητο κυβερνητικό συνασπισμό. Σε τεχνικό επίπεδο και κάτω από την στήριξη που προαναφέραμε υπάρχει ένα χάσμα (gap) που μπορεί να οδηγήσει και στην περιοχή των 18.000 μονάδων.

Γερμανικές Μετοχές (Δείκτης DAX)

Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης στον οποίο αποτυπώνεται η δυναμική της πιο ισχυρής ευρωπαϊκής οικονομίας συνεχίζει να δείχνει σημάδια εξασθένησης προσπαθώντας να σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 11.300-11.500 μονάδων. Διαφορετικά αλλαγή τάσης μπορεί να συμβεί εάν οι μετοχές των 30 μεγαλύτερων, σε χρηματιστηριακή αξία, γερμανικών εταιρειών, προσεγγίσουν τα επίπεδα των 11.800 μονάδων.

Βρετανικές Μετοχές (Δείκτης FTSE 100)

Η κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδος για το Brexit δεν προσέφερε κάτι το χειροπιαστό πέρα απο την παράταση χρόνου που πήρε η πρωθυπουργός Μέι. Πάντως η μυστική διπλωματία υποδεικνύει ότι σε ένα σημαντικό μέρος των θεμάτων υπάρχει ένα σχετικά συναινετικό κλίμα.. Με τα νέα δεδομένα το επίπεδο των 7.000 μονάδων είναι το κρίσιμο μέγεθος που η μη διάσπασή του θα προσδιορίσει το νέο επίπεδο ισορροπίας των 100 μεγαλύτερων σε χρηματιστηριακή αξία βρετανικών εταιρειών. Σημαντική αντίσταση για την συνέχεια θα είναι η περιοχή των 7.200 μονάδων .Εδω να σημειωθεί ότι παρ όλη την πρόσφατη διόρθωση ο δείκτης FTSE100 καταγράφει μετά το δημοψήφισμα για το Brexit (Ιούνιος 2016), άνοδο της τάξης του 17%, απόδοση που ελάχιστοι, ακόμη και επαγγελματίες επενδυτές, περίμεναν.

Ελληνικές τραπεζικές μετοχές

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Η μετοχή της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας πλησίασε μέσα στον Οκτώβριο πολύ κοντά στο ιστορικό ελάχιστο της που έλαβε χώρα στις 11/2/2016. Και στις τελευταίες συνεδριάσεις φθάσαμε στην διάσπαση της βασικής στήριξης των 1,75 ευρώ φθάνοντας στην συνέχεια, ουσιαστικά με χάσμα, στην σημερινή περιοχή των 1,45 ευρώ. Εδω επισημαίνουμε ότι για το 2016 η πορεία προς την περιοχή του 1 ευρώ οφειλόταν σε κίνηση μεταβλητότητας ενώ τώρα δεν υπάρχει προέλευση ούτε από τα θεμελιώδη ούτε από τεχνικές trading.

Μετοχή Εθνικής Τράπεζας, περίοδος Ιανουάριος 2016-Οκτώβριος 2018

 

EUROBANK
H μετοχή της τράπεζας, της μόνης απο τις τέσσερις με σχετική πλειοψηφία από ιδιώτες μετόχους, αντίθετα με την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δεν άγγιξε το ιστορικό ελάχιστο των 0,47 ευρώ που κατέγραψε στις 11/10/2016. Σήμερα βρίσκεται στην περιοχή των 0,65 ευρώ έχοντας παράλληλα μια πολύ ισχυρή στήριξη στην περιοχή των 0,43-0,45 ευρώ

Μετοχή Eurobank, περίοδος Ιανουάριος 2016-Οκτώβριος 2018

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Η μόνη μετοχή από τις αντίστοιχες των προαναφερόμενων τραπεζών που στην συνεδρίαση της 11/10 άγγιζε το ιστορικό της ελάχιστο των 1,012 ευρώ. Να θυμηθούμε ότι στις 11/2/2016 η τιμή της μετοχής ήταν στα 1,34 ευρώ ενώ τώρα κρίσιμο σημείο στοιχειώδους στήριξης είναι η περιοχή των 1,15 ευρώ.

Μετοχή Τράπεζα Πειραιώς, περίοδος Ιανουάριος 2016-Οκτώβριος 2018

 Μετοχή Αlpha Bank, περίοδος Ιανουάριος 2016-Οκτώβριος 2018

 

Ισοτιμία Ευρώ- Δολαρίου

Οι αγορές συναλλάγματος επέστρεψαν στα αρνητικά θεμελιώδη ισχυροποιώντας το αμερικανικό νόμισμα που διέσπασε το κρίσιμο εύρος 1,1550-1,1750 δολαρίων ανά ευρώ. Η πρώτη ισχυρή αντίσταση θα είναι η περιοχή των 1,1350 ενώ στην λιγότερο πιθανή ανοδική κίνηση για το ευρώ, κρίσιμη αντίσταση θα είναι στην περιοχή των 1,16 δολαρίων ανά ευρώ.

Ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας

Οι αγορές συναλλάγματος, αγνοώντας την παράταση της αβεβαιότητας που κατέδειξε η Σύνοδος Κορυφής για το Brexit, διατηρούν μια σχετική ισχύ στην διαπραγμάτευση της στερλίνας με το ευρώ. Το υπόδειγμά μας σκανάρει την διατήρηση του εύρους των 0,8750-0,8950 της λίρας που διατηρείται κατά τους τελευταίους 13 μήνες.

Ισοτιμία Δολαρίου-Γιέν

Το υπόδειγμά μας είχε σκανάρει την διορθωτική κίνηση του δολαρίου προς την περιοχή των 112,50 δολαρίων ανα γιέν όπου και δείχνει μια σχετική σταθεροποίηση στην ισοτιμία του με το ιαπωνικό νόμισμα. Εαν και το trading της ισοτιμίας δείχνει αναιμικό, η πιθανή παραβίαση των 112 γιεν ανά δολάριο μπορεί να οδηγήσει την ισοτιμία έως και την περιοχή των 111,50.

Πετρέλαιο

• Σημαντικό στοιχείο για την διορθωτική κίνηση και κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι προήλθε από την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής τον Σεπτέμβριο στα 32,76 εκ βαρέλια που αντιστάθμισε την μείωση, λόγω του αμερικανικού εμπάργκο, στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Το υπόδειγμά μας σκανάρει ως κρίσιμη στήριξη την περιοχή των 80 δολαρίων το βαρέλι ενώ το επίπεδο των 83 δολαρίων είναι μία πολύ ισχυρή αντίσταση που, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, θα είναι δύσκολο να προσεγγιστεί. Διαφορετικά η αγορά θα τσεκάρει τις σημαντικές στηρίξεις των 78 και εν συνεχεία 76 δολαρίων το βαρέλι.

* Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φoυρλής Συμμετοχών"

 


* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος

Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.

Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v