Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε μακροχρόνιο ανοδικό κύκλο η Σοφοκλέους

Η φάση συσσώρευσης που διανύει τον τελευταίο καιρό η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη αδυναμίας των μετοχών να αποτελέσουν πόλο έλξης κεφαλαίων σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Ο ανοδικός κύκλος της Σοφοκλέους συνεχίζει να είναι σε ισχύ, γράφει ο κ. Νικόλαος Γεωργιάδης.

Σε μακροχρόνιο ανοδικό κύκλο η Σοφοκλέους
του Νικόλαου Ηρ. Γεωργιάδη*

Η φάση συσσώρευσης που διανύει τον τελευταίο καιρό η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη αδυναμίας των μετοχών να αποτελέσουν πόλο έλξης κεφαλαίων σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Μάλιστα, η τελευταία διόρθωση της αγοράς δεν ”αλλοίωσε”, όπως άλλωστε αναμενόταν, το ανοδικό κανάλι στο οποίο κινείται ο Γενικός Δείκτης τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια.

Σε όλη αυτή τη χρονική περίοδο η άνοδος των τιμών προήλθε βασικά από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και κυρίως των τραπεζών, ενώ δευτερεύοντα ρόλο διαδραμάτισαν τόσο η μεσαία όσο και η μικρή κεφαλαιοποίηση.

Από την άλλη πλευρά, όμως, στην ίδια περίοδο, η εγχώρια αγορά παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα οπτική γωνία. Ξένα επενδυτικά κεφάλαια, κυρίως επιθετικά hedge funds, άρχισαν να εξετάζουν και εν μέρει να αξιοποιούν επενδυτικές ευκαιρίες, σχετιζόμενες με εξαγορά σημαντικών ποσοστών (τουλάχιστον 5%-10%) εισηγμένων εταιρειών, με γνώμονα την πραγματοποίηση ”σύντομων” διψήφιων ποσοστών απόδοσης.

Και βέβαια, κάποια άλλα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια ”έχτισαν” μικρότερες θέσεις σε ελληνικές εταιρείες, καθαρά ως θεσμικοί επενδυτές, αλλά επίσης με γνώμονα την επίτευξη υψηλών αποδόσεων.

Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, ακόμη και σήμερα. Οι διεθνείς επενδυτικοί φορείς μπορούν μέσω των ελληνικών εταιρειών να εξυπηρετήσουν τους εξής σκοπούς:

Την έκθεσή τους σε μια ώριμη αγορά με καλές ταμειακές ροές όπως και την έμμεση αξιοποίηση ευκαιριών σε υποσχόμενες αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μέσω μιας καλής ελληνικής εταιρείας οι επενδυτές αυτοί μπορούν να μην αναλάβουν ολόκληρο το ρίσκο των αγορών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά παράλληλα να είναι παρόντες στην πλειονότητα των αγορών αυτών, έχοντας ως ”βάση” μια ώριμη αγορά.

Συνεπώς, όλα δείχνουν ότι αναμένεται συνέχιση της εισόδου ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, σε μια περίοδο που θα θυμίζει περισσότερο ”μάζεμα” μετοχών παρά εκτίναξη κεφαλαιοποιήσεων.

Βέβαια, τα εν λόγω επενδυτικά κεφάλαια που έχουν εισέλθει και θα εισέρχονται δεν θα έχουν τον χαρακτήρα του μόνιμου στρατηγικού επενδυτή, αλλά εκείνου που αναζητά βραχυπρόθεσμη υπεραπόδοση.

Αυτό αναμένεται να διατηρήσει υψηλή τη μεταβλητότητα της αγοράς, καθώς δεν θα επιτύχουν όλα τα σχετικά εγχειρήματα, χωρίς όμως να μεταβάλει τον μακροχρόνιο ανοδικό κύκλο στον οποίο εδώ και πολύ καιρό έχουν εισέλθει οι ελληνικές μετοχές.

* Valuation & Research Specialists (VRS)


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v