Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολυχρονίου: Οι προοπτικές του ΧΑ το 2017

Θετικό κλείσιμο αξιολόγησης και σταθερό πολιτικό κλίμα είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την καλλιέργεια προσδοκιών όσον αφορά στην πορεία του ΧΑ, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΔΥΚΑ. Οι προοπτικές που διαφαίνονται για το 2017.

  • Του
Πολυχρονίου: Οι προοπτικές του ΧΑ το 2017

Τα επίπεδα τιμών του Γενικού Δείκτη στο κλείσιμο της χρονιάς βρίσκονται πλησίον του επιπέδου τιμών στο ξεκίνημα του έτους. Να θυμηθούμε πως στην πρώτη συνεδρίαση του έτους (4/1/16) ο ΓΔ έκλεισε στις 621 μονάδες, σε δεύτερη φάση παρουσίασε μία έντονη πτώση “γράφοντας” ένα χαμηλό στις 11 Φεβρουαρίου στις 420 μονάδες και εν συνεχεία αντέδρασε έντονα ανοδικά, φτάνοντας τις 656-658 μονάδες, μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο.

Μετά την έντονη άνοδο του +56,5% στο διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου, παρουσιάστηκε μία σημαντική διόρθωση της τάξεως του -21%, η οποία προφανώς οφείλετο σε profit taking (με αφορμή το δημοψήφισμα για το BREXIT). Ακολούθησε μία τετράμηνη περίοδος ατασικής αγοράς, με χαρακτηριστικά μεγάλη απουσία όγκων και μεταβλητότητας (καθώς η αγορά παρακολουθούσε τις εξελίξεις στην αξιολόγηση από τους θεσμούς).

Σήμερα η αγορά, στην τελευταία φάση της, “φλερτάρει” πλησίον της περιοχής που μέχρι στιγμής δοκίμασε και δεν κατάφερε να διασπάσει ανοδικά δύο φορές μέχρι τώρα (658 μονάδες).

Στα θετικά σημεία της χρονιάς που πέρασε, διότι ασφαλώς υπήρξαν, περιλαμβάνονται:

* απορρόφηση του κύματος πωλήσεων που εμφανίσθηκε τον Φεβρουάριο.

* Εταιρείες με καλά αποτελέσματα και καλές προοπτικές προηγήθηκαν των άλλων. Αποτελεί συνηθισμένο κανόνα της αγοράς, κάποιες εταιρείες να προηγούνται και κάποιες να έπονται, κάνοντας το λεγόμενο adjust στην αγορά.

* Η αγορά τεχνικά “κάθεται” αρκετές συνεδριάσεις πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών.

Σε ό,τι αφορά στο 2017, σημεία που σίγουρα χρήζουν προσοχής είναι καταρχάς το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και το πολιτικό κλίμα, όπως αυτό σταθερά επηρεάζει τις οικονομικές εξελίξεις.

Επίσης, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ο προβληματισμός που προκαλείται από το ότι οι αγορές “δεν ακούνε” σε σοβαρά γεγονότα (π.χ. Brexit, Ιταλικό Δημοψήφισμα κ.λπ.). Συνήθως η ισορροπία αργά ή γρήγορα αποκαθίσταται.

Η πολιτική που θα ακολουθηθεί από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ειδικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αποτελεί επίσης κρίσιμο σημείο.

Τα yields στις αγορές ομολόγων (QE της ΕΚΤ & άνοδος επιτοκίων FED), τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα του δείκτη Market cap/GDP που βρίσκεται η Αμερική, προστίθενται στον άξονα εξελίξεων που θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά τη νέα χρονιά.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως βιώνουμε μία περίοδο όπου οι ξένες αγορές έχουν ήδη τρέξει και βρίσκονται σε σημείο που δεν παρουσιάζουν εκπληκτικές αγοραστικές ευκαιρίες. Λόγω της μείωσης φορολογίας στις ΗΠΑ, δεν είναι απίθανο να δούμε ψηλότερα επίπεδα τιμών, αλλά θεωρώ πως η σχέση ρίσκου/απόδοσης είναι δυσανάλογη. Επίσης έχουμε μπροστά μας εκλογικές διαδικασίες σε αρκετές χώρες, οι οποίες χρίζουν προσοχής. Η κατάσταση στη γείτονα χώρα (Τουρκία) απαιτεί καθημερινή παρακολούθηση.

Τα NPLs των ευρωπαϊκών τραπεζών θα βγουν σιγά σιγά στην επιφάνεια και χρειάζεται προσοχή στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα καθότι η διάρθρωση της οικονομίας τους ομοιάζει σε αρκετά σημεία με τη δική μας. Γενικά σε περιόδους σαν αυτή που βιώνουμε παγκοσμίως, θεωρώ πως δύο είναι οι στρατηγικές που θα βοηθήσουν τους επενδυτές.

Η μία, η πολιτική των εξαιρετικά γρήγορων σημάτων αγορών-πωλήσεων (στενότερο εύρος) και η δεύτερη, μία πολιτική ενός tuning επί της ρευστότητας χαρτοφυλακίου μεταξύ 30-50%.

 

* Ο Γιάννης Πολυχρονίου είναι πρόεδρος του ΣΕΔΥΚΑ.

 

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v