Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές που αυξάνουν επί δεκαετίες το μέρισμα

Αναλυτικός πίνακας 18 μετοχών για τους οπαδούς των μερισματικών αποδόσεων. Εταιρείες που για πενήντα και πλέον έτη αυξάνουν συνεχώς τα διανεμόμενα μερίσματά τους. Η περίπτωση των ETFs.

Μετοχές που αυξάνουν επί δεκαετίες το μέρισμα
  • της Ιωάννας Πότση*

Μέρισμα είναι το μερίδιο ανά μετοχή των καθαρών κερδών μιας εταιρίας που διανέμεται στους μετόχους της. Η ικανότητα μιας εταιρίας να πληρώνει σταθερό μέρισμα, καθώς και να το αυξάνει με σταθερό ρυθμό, είναι μια καλή ένδειξη για τα θεμελιώδη της, τις προοπτικές της και τη μελλοντική της απόδοση. Είναι ένα μήνυμα οικονομικής σταθερότητας, θετικών ταμειακών ροών και θέλησης ανταμοιβής των μετόχων με ποσοστό επί των κερδών της.

Συνήθως, οι εταιρίες που πληρώνουν μέρισμα είναι στη φάση της ωρίμανσης, δηλαδή δεν χρειάζεται να επανεπενδύουν τα κέρδη τους συνεχώς.

Αντιθέτως, μια εταιρία που επιλέγει να μην πληρώσει μέρισμα υποδηλώνει είτε ότι βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης και χρειάζεται να επανεπενδύσει τα κέρδη της για να διατηρήσει την ανάπτυξη αυτή, είτε ότι είναι οικονομικά ευάλωτη και δεν έχει ταμειακά διαθέσιμα.

Η ελκυστικότητα των μετοχών που πληρώνουν και αυξάνουν το μέρισμά τους

Οι εταιρίες που πληρώνουν μέρισμα θεωρούνται πολύ ελκυστικές κυρίως από μακροπρόθεσμους επενδυτές που επιθυμούν χαμηλή μεταβλητότητα στο χαρτοφυλάκιό τους, συνεπώς και χαμηλότερο κίνδυνο, τακτικές πληρωμές και δυνατότητα επανεπένδυσης των μερισμάτων για αγορά επιπλέον μετοχών. Όταν οι εταιρίες επιλέγουν να αυξάνουν το μέρισμά τους στο πέρασμα του χρόνου, ενισχύουν την αξιοπιστία τους ακόμη περισσότερο απέναντι στους επενδυτές.

Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται 18 μετοχές, οι οποίες για 50 και πλέον συναπτά έτη αυξάνουν το μέρισμά τους. Είναι μετοχές που έχουν δείξει συνεχόμενη παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών (free cash flows) και υψηλή απόδοση κεφαλαίου (return on capital).

Στον πίνακα, παρατίθεται ο κλάδος (sector) που ανήκει η κάθε μετοχή, η μερισματική απόδοση (dividend yield), δηλαδή το ετήσιο μέρισμα που πληρώνει η εταιρία ως ποσοστό της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής, το ετήσιο μέρισμα (annualized payout), το ποσοστό των κερδών που πληρώνει σε μέρισμα (payout ratio) καθώς και πόσα χρόνια η εταιρία αυξάνει συνεχόμενα το μέρισμα που πληρώνει (dividend growth).

ETFs αντί μετοχών

Αυξανόμενη είναι η τάση απόκτησης ETF (Exchange Traded Fund) μετοχών υψηλής μερισματικής απόδοσης αντί των αντίστοιχων μετοχών.

To ETF είναι ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο που ακολουθεί την τιμή των υποκείμενων στοιχείων (π.χ. ενός δείκτη, μετοχής, εμπορεύματος κ.λπ.) και διαπραγματεύεται σε οργανωμένα χρηματιστήρια, δηλαδή μπορεί να αγοραστεί και να πουληθεί όπως μια μετοχή.

Είναι ελκυστικό καθώς συμβάλλει στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου και παράλληλα έχει χαμηλό κόστος συναλλαγών καθώς και τα οφέλη των μετοχών υψηλής μερισματικής απόδοσης, δηλαδή χαμηλή μεταβλητότητα, σταθερή απόδοση και τακτικές πληρωμές μερισμάτων.

*Η Ιωάννα Πότση είναι Trader της Whitetip investments ΑΕΠΕΥ


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v