Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΘΝΙΚΗ: Διευκρινήσεις επί δημοσιευμάτων

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με αφορμή δημοσίευμα στον τύπο της 16ης Νοεμβρίου 2008 υπό τον τίτλο "Παιχνίδι .......... μέσω ..... φοροπαραδείσου!" ανακοινώνει τα εξής:
Όπως είναι γνωστό, οι συμμετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα προϋποθέτουν την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) για τη συμμετοχή της στην εταιρεία CPT ΙNVESTMENTS Ltd ζήτησε σχετική έγκριση, η οποία δόθηκε από την αρμόδια Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της ΤτΕ στη συνεδρίασή της αριθμ. 247/24.7.2007.

Η έναρξη της διαδικασίας ίδρυσης της θυγατρικής εταιρείας από την Τράπεζα με σκοπό τις επενδύσεις σε χρηματοπιστωτικά μέσα και συναλλαγές παραγώγων επ΄ αυτών, σύμφωνα με την επενδυτική της πολιτική, έγινε το β. 3μηνο του 2007.

Στα έγγραφα που κατατέθηκαν στην ΤτΕ από την ΕΤΕ με το αίτημα της έγκρισης της συμμετοχής της στην εταιρεία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο σκοπός αυτής, η διάρκεια, τα όργανα διοίκησής της (Διοικητικό Συμβούλιο, Επενδυτική Επιτροπή κλπ), οι προϋποθέσεις λήψης αποφάσεων, τα στοιχεία των λοιπών μετόχων εκτός από την ΕΤΕ, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα ασκείται η εποπτεία της εν λόγω θυγατρικής της ΕΤΕ εταιρείας στο πλαίσι0 της απόφασης της αρμόδιας Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της ΤτΕ 80/15/29.8.2000, όπως ίσχυε. Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχει από ιδρύσεώς της ο διεθνής επενδυτικός οίκος Credit Suisse International.

Τα οικονομικά στοιχεία της εν λόγω εταιρείας περιλαμβάνονται στον ενοποιημένο ισολογισμό της ΕΤΕ για λογιστικούς και για εποπτικούς λόγους, καθ΄όσον πρόκειται για θυγατρική εταιρεία της Τράπεζας.

Οι επενδύσεις της στους πιστωτικούς τίτλους αποτιμώνται καθημερινά και τα αποτελέσματα της εν λόγω αποτίμησης αποτυπώνονται στα μεγέθη του Ομίλου της ΕΤΕ σε κάθε ημερομηνία αναφοράς. Η διαχείριση των επενδύσεων παρακολουθείται από τις Δ/νσεις Διαχείρισης Διαθεσίμων και Διαχείρισης Κινδύνων της Τράπεζας και του Ομίλου, οι οποίες ελέγχουν τις συναλλαγές, τις ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών των επενδύσεων καθώς και τα πιστωτικά όρια ανά χώρα και κλάδο επενδύσεων. Εφαρμόζονται συνεπώς όλοι οι κανόνες διαχείρισης και εποπτείας που ισχύουν για όλα τα χαρτοφυλάκια επενδύσεων του Ομίλου.

Η διοίκηση της ΕΤΕ, η οποία ελέγχει τις επενδυτικές δραστηριότητες της θυγατρικής της εταιρείας, λόγω της κρίσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές έκρινε σκόπιμο τον περιορισμό των επενδύσεων αυτής σε ομόλογα του Ελληνικού και, πρόσφατα, του Γερμανικού Δημοσίου, μέγιστης διάρκειας 10 ετών.

Η πορεία των εργασιών της εταιρείας μέχρι σήμερα είναι ικανοποιητική, τα δε κέρδη της για το 9μηνο του 2008 ανήλθαν σε ?26 εκατ. περίπου. Τα κέρδη αποτυπώνονται στα ενοποιημένα αποτελέσματα του Ομίλου της ΕΤΕ.

Οι επενδύσεις της εταιρείας από την ημέρα ιδρύσεως της έως και σήμερα περιορίστηκαν αποκλειστικά στους ως άνω τίτλους. Συνεπώς δεν έγιναν επενδύσεις σε μετοχές οποιουδήποτε εκδότη ούτε και της ίδιας της ΕΤΕ.

Η εταιρεία εδρεύει στα νησιά Cayman που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και οργάνωση αντίστοιχων εταιρειών συλλογικών και άλλων ειδών επενδύσεων. Η φορολόγηση των κερδών της εταιρείας δεν είναι ευνοϊκότερη από αυτήν της Ελλάδας, διότι σε περίπτωση διανομής των κερδών στην ΕΤΕ τα μερίσματα θα φορολογηθούν με τον ισχύοντα στην Ελλάδα φορολογικό συντελεστή (σήμερα 25%), όπως και στην περίπτωση που τα κέρδη πραγματοποιούνταν στην Ελλάδα.

Η ΕΤΕ λειτουργεί σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και τηρεί απαρέγκλιτα όσα προβλέπονται τόσο από τους κανόνες λογιστικής εποπτείας (Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και Αμερικανικά Λογιστικά Πρότυπα) όσο και τους κανόνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδος και των ΗΠΑ για τις γνωστοποιήσεις σχετικά με επενδύσεις, συμμετοχές, συμβατικούς όρους και συμβαλλομένους της ΕΤΕ και των εταιρειών του Ομίλου.

Από όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι το περιεχόμενο του δημοσιεύματος του εντύπου της 16ης Νοεμβρίου 2008 είναι αυθαίρετο και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο συντάκτης του στηρίχθηκε προφανώς σε εσφαλμένες πληροφορίες, τις οποίες θα έπρεπε να ελέγξει ώστε να αποφύγει το λανθασμένο δημοσίευμα και τις δυσμενείς εντυπώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v