Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Coca Cola 3Ε: Οικονομικά αποτελέσματα έτους

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΤΗΝ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011
ΒΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΟΥΣ 2011


(Ποσά σε € εκατ. εκτός από στοιχεία ανά μετοχή)

Πλήρες έτος

Πλήρες έτος

2011

2010

% Μεταβολή

Όγκος πωλήσεων (εκατ. κιβώτια)

2.083

2.100

-1%

Καθαρά έσοδα από πωλήσεις

6.854

6.794

1%

Συγκρίσιμο κόστος πωληθέντων

4.257

4.049

5%

Συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη

541

687

-21%

Συγκρίσιμα καθαρά κέρδη

330

453

-27%

Συγκρίσιμα βασικά κέρδη ανά μετοχή (€)

0,91

1,25

-27%


Πωλήσεις: Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1%, ενώ ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 1% το 2011. Η αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 2% στις αναπτυσσόμενες αγορές υπερ-αντισταθμίστηκε από αντίστοιχη μείωση κατά 3% στις ανεπτυγμένες αγορές και κατά 1% στις αναδυόμενες αγορές.

Κατηγορίες προϊόντων: Ο όγκος πωλήσεων των ανθρακούχων αναψυκτικών και των ποτών ενέργειας αυξήθηκε κατά 2% και 29% αντιστοίχως το 2011. Ο όγκος των εμφιαλωμένων νερών και των χυμών υποχώρησε κατά 7% και 8% αντίστοιχα.

Brands: Τα βασικά σήματα ανθρακούχων αναψυκτικών κατέγραψαν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το συνολικό όγκο πωλήσεων του Ομίλου: οι πωλήσεις της Coca-Cola αυξήθηκαν κατά 5%, της Coca-Cola Zero κατά 7%, ενώ της Fanta και της Sprite κατά 1% έκαστη.

Αύξηση μεριδίων αγοράς: Το 2011 διατηρήσαμε ή ενισχύσαμε το μερίδιο αγοράς σε όγκο στα ανθρακούχα αναψυκτικά σε 25 από τις 28 αγορές μας.

Συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη: Παρά το γεγονός ότι ο συνολικός όγκος και τα καθαρά έσοδα παραμένουν κοντά στα επίπεδα του προηγουμένου έτους, η συνεχιζόμενη αρνητκή επίδραση του κόστους πρώτων υλών και οι επίμονες οικονομικές προκλήσεις στις αγορές μας, σε συνδυασμό με το δυσμενές μείγμα αγορών και επιδράσεων συναλλαγματικών ισοτιμιών, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών κατά 21%.

Καθαρές ταμειακές ροές και κεφαλαιουχικές δαπάνες: Το 2011, οι καθαρές ταμειακές ροές ανήλθαν σε €438 εκατ. Σχεδιάζουμε να επενδύσουμε σωρευτικά σε κεφαλαιουχικές δαπάνες €1,45 δις για την περίοδο 2012-2014. Αναμένουμε να δημιουργήσουμε καθαρές ταμειακές ροές €1,45 δις στην ίδια περίοδο.

Ο κ. Δημήτρης Λόης, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola Τρία Έψιλον, δήλωσε:

«Ο ρυθμός αύξησης των εσόδων από τις πωλήσεις ξεπέρασε αυτόν του όγκου των πωλήσεων, τόσο στο τέταρτο τρίμηνο του 2011, όσο και σε ετήσια βάση. Παρά τις εξαιρετικές προκλήσεις των οικονομικών συνθηκών στις περισσότερες αγορές μας, τα καθαρά έσοδα ανά κιβώτιο,σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση, αυξήθηκαν κατά 4% στο σύνολο του έτους. Το αποτέλεσμα αυτό επιτεύχθηκε τόσο μέσω της αύξησης όσο και μέσω της διατήρησης του μεριδίου αγοράς μας σε όγκο στα ανθρακούχα αναψυκτικά σε είκοσι πέντε από τις είκοσι οκτώ αγορές μας το 2011.

Κατά το τρέχον έτος το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον και το αρνητικό καταναλωτικό κλίμα αναμένεται ότι θα συνεχιστούν. Επίσης, το 2012 θα είναι μια ακόμα χρονιά σημαντικών πιέσεων στο κόστος των πρώτων υλών. Σε αυτό το περιβάλλον θα συνεχίσουμε τις ενέργειες μας ώστε να βελτιστοποιήσουμε την αποδοτικότητα μας και να μειώσουμε περεταίρω τα κόστη μας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην εφαρμογή της στρατηγικής μας για αύξηση των καθαρών εσόδων και θεωρούμε ότι θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα καθαρά έσοδα πωλήσεων ανά κιβώτιο, σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση, ενώ παράλληλα ενισχύουμε την ηγετική μας θέση στην αγορά.

Κατά το 2012 στοχεύουμε να διατηρήσουμε τη δημιουργία ισχυρών καθαρών ταμειακών ροών εστιάζοντας στη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης και να δημιουργήσουμε μια ανταγωνιστική κοστολογική βάση μέσω των πρωτοβουλιών μας για τη βελτίωση της επιχειρησιακής αποδοτικότητας.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v