Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Απόφαση Πρωτοδικείου για κρατική ενίσχυση της Αλουμίνιον

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε τις αιτήσεις αναστολής και ανακοπής της Αλουμίνιον Α.Ε. κατά της διαταγής πληρωμής που εξέδωσε η ΔΕΗ Α.Ε. για την επιστροφή παράνομης κρατικής ενίσχυσης, ύψους 17,4 εκατ. ευρώ (πλέον τόκων), με βάση σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρά την ύπαρξη ρητής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Αλουμίνιον είχε ως τώρα αρνηθεί την καταβολή του σχετικού ποσού, αναγκάζοντας τη ΔΕΗ να προβεί στις αναγκαίες νομικές ενέργειες.

Εν όψει δε της μη είσπραξής του ως άνω ποσού μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφασή της το 2011, έκρινε ότι αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση η τιμολόγηση της Αλουμίνιον για το διάστημα 1-1-2007 έως και 6-3-2008 και ζήτησε την επιστροφή 17,4 εκατ. ευρώ (πλέον τόκων) για το υπόψη διάστημα. Η συγκεκριμένη τιμολόγηση είχε επιβληθεί στη ΔΕΗ με παλαιότερη δικαστική απόφαση μετά από αίτημα της Αλουμίνιον και συνιστούσε συνέχιση της τιμολόγησης με βάση το ειδικό καθεστώς της σύμβασης του 1960 με την Pechiney, παρά το ότι η σύμβαση αυτή είχε λήξει το 2006.

Σημειωτέον, επίσης, ότι η ειδική τιμολόγηση με βάση τη σύμβαση της Pechiney για το υπόψη διάστημα που κρίθηκε ως παράνομη κρατική ενίσχυση οδήγησε σε συνολική μεσοσταθμική χρέωση που ανήλθε σε 44,23 ευρώ/MWh.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v