Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Άντλησε 325 εκατ. από το ευρωομόλογο

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3556/2007 (άρθρο 3, παρ. 1 (ιστ), (ββ), και άρθρο 21), την Απόφαση 1/434/03.07.2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το άρθρο 13 του Ν. 3340/2005 και την Απόφαση 3/347/12.07.2005 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανακοινώνει ότι:

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία βιβλίου προσφορών και τιμολόγησης για το πενταετές Ευρω-ομόλογο, ύψους €325εκ., με σταθερό επιτόκιο 5,25%. Η συνολική ζήτηση ξεπέρασε το €1δισ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 3 φορές, ενώ άνω του 60% του βιβλίου προσφορών προήλθε από ξένους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είχε σαν αποτέλεσμα η διαδικασία βιβλίου προσφορών (book building process) να ολοκληρωθεί εντός λίγων ωρών από την έναρξη της διαδικασίας ενώ η απόδοση, στο 5,375%, διαμορφώθηκε σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με την αρχικές εκτιμήσεις.

Σχολιάζοντας την έκδοση, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:
«Μετά την πρόσφατη έκδοση δολαριακού ομολόγου, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ επέστρεψε στις αγορές, ολοκληρώνοντας με επιτυχία την έκδοση Ευρω-ομολόγου €325εκ. πενταετούς διάρκειας, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη των διεθνών κεφαλαιαγορών και των ιδιωτών επενδυτών στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Εταιρείας.

Η έκδοση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για διαφοροποίηση του χρηματοδοτικού μίγματος και μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, καθώς και την ουσιαστική επιμήκυνση της μέσης διάρκειας των δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου, ισχυροποιώντας περαιτέρω τον ισολογισμό μας».
Οι ομολογίες, έκδοσης HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC, είναι πλήρως εγγυημένες από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ. Η εκκαθάριση της συναλλαγής αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 4 Ιουλίου και οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Σκοπός της έκδοσης είναι η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Οι τράπεζες Credit Suisse Securities (Europe) Limited και Barclays Bank PLC είχαν ρόλο διοργανωτριών τραπεζών (global coordinators) ενώ οι τράπεζες Alpha Bank A.E., Citi group Global Markets Limited, Deutsche Bank AG London Branch, Eurobank Ergasias S.A., NBG Securities S.A. και Piraeus Bank S.A. ενήργησαν ως συνδιοργανώτριες (Joint Lead Arrangers) της Έκδοσης.

Η Έκδοση δεν απευθύνεται, άμεσα ή έμμεσα, στο κοινό εντός της Ελληνικής Δημοκρατίας (Ελλάδα). Ούτε η παρούσα ανακοίνωση, ούτε η Έκδοση ούτε οποιαδήποτε άλλα έγγραφα ή έτερο υλικό που αφορούν στην Έκδοση συνιστούν «δημόσια προσφορά κινητών αξιών», κατά την έννοια του ελληνικού νόμου 3401/2005, ή «δημόσια πρόταση», κατά την έννοια του ελληνικού νόμου 3461/2006, για την αγορά, πώληση ή ανταλλαγή ή άλλως για την επένδυση σε κινητές αξίες στην επικράτεια της Ελλάδας. Αντίστοιχα, ούτε η Έκδοση ούτε οποιαδήποτε άλλα έγγραφα ή έτερο υλικό που αφορούν στην Έκδοση έχουν υποβληθεί ούτε πρόκειται να υποβληθούν στην Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς έγκριση δυνάμει αυτών των νόμων. Η Έκδοση και οποιαδήποτε άλλα έγγραφα ή έτερο υλικό που αφορούν στην Έκδοση δύνανται να διανεμηθούν, παραδοθούν ή άλλως διατεθούν στην επικράτεια της Ελλάδας μόνο σε «ειδικούς επενδυτές», κατά την έννοια του άρθρου 2 του ελληνικού νόμου 3401/2005, ενεργούντων για λογαριασμό τους ή για λογαριασμό πελατών τους που και αυτοί είναι ειδικοί επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v