Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Πώληση δανεικού χαρτοφυλακίου στο Ην. Βασίλειο

Η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ («η Τράπεζα», «το Συγκρότημα» ή «ηΕταιρία») έχει συνάψει συμφωνία για την πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου του Συγκροτήματος στο Ηνωμένο Βασίλειου, που αποτελείται, ως επί το πλείστον, από δάνεια εξασφαλισμένα με κατοικίες και εμπορικά ακίνητα (το «Δανειακό Χαρτοφυλάκιο»), στη Mars Capital Finance Limited, που εξειδικεύεται στην παροχή και διαχείριση στεγαστικών δανείων και υπόκειται στην εποπτεία του Financial Conduct Authority του Ηνωμένου Βασιλείου, και στην Camael Mortgages Limited, (οι «Αγοραστές) που επιλέγηκαν μέσω διαδικασίας προσφορών. Η ονομαστική αξία του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά την ημερομηνία κλεισίματος της συναλλαγής ανερχόταν στα £289 εκατ. (€361 εκατ.).

Η πώληση και η μεταβίβαση του Δανειακού Χαρτοφυλακίου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2014.

Η συναλλαγή αυτή θα ενισχύσει τη ρευστότητα του Συγκροτήματος και θα έχει μικρή θετική επίδραση στο Κεφάλαιο Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 λόγω της μείωσης στα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία.

Το Δανειακό Χαρτοφυλάκιο δεν σχετίζεται με την εξ ολοκλήρου θυγατρική του Συγκροτήματος, Bank of Cyprus UK Ltd, αλλά είναι μέρος του ευρύτερου δανειακού χαρτοφυλακίου που αποκτήθηκε από το Συγκρότημα στο πλαίσιο της απόκτησης μέρους των εργασιών της Cyprus Popular Bank Public Co Ltd τον Μάρτιο του 2013, στο πλαίσιο των σχετικών διαταγμάτων που εκδόθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Η πώληση του χαρτοφυλακίου είναι σύμφωνη με το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του Συγκροτήματος και εμπίπτει στη στρατηγική του για απομόχλευση μέσω της πώλησης μη κύριων δραστηριοτήτων και επικέντρωσής του σε κύριες αγορές και, παράλληλα, στην ενίσχυση της ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειάς του.

Η ενέργεια αυτή συμπληρώνει τη συνεχιζόμενη διαδικασία απομόχλευσης από το ευρύτερο δανειακό χαρτοφυλάκιου που μεταφέρθηκε στο Συγκρότημα με την εξαγορά εργασιών της Cyprus Popular Bank Public Co Ltd στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειώνεται ότι επιπρόσθετα £261 εκατ. (€325 εκατ.) συνολικών δανείων έχουν αποπληρωθεί στην ονομαστική τους αξία από τον Μάρτιο του 2013 ή έχουν τύχει αναχρηματοδότησης από τρίτα μέρη.

Η HSBC Bank plc έχει ενεργήσει ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της τράπεζας για την πώληση.

Όπως απαιτείται από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και σύμφωνα με την παράγραφο 5.2.1.17(7) του Νόμου 326/2009 (όπως τροποποιήθηκε), η συναλλαγή αυτή πραγματοποιήθηκε σε τιμές αγοράς (arm's length) και δεν αφορά ή επηρεάζει τα συμφέροντα του Γραμματέα της Τράπεζας ή οποιουδήποτε «οριζόμενου προσώπου» όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 137(3) του Νόμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v