Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Αποπληρωμή μέρους ομολόγου από Κυπριακή Δημοκρατία

Η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ (η «Τράπεζα» ή το «Συγκρότημα») ανακοινώνει ότι έχει ενημερωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών ότι στις 9 Ιουνίου 2015 η Κυβέρνηση θα αποπληρώσει ποσό ύψους €750 εκατ., μέρος ομολόγου που κατέχει η Τράπεζα.

Το ομόλογο το οποίο θα αποπληρωθεί μερικώς αφορά το ομόλογο που εκδόθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας και το οποίο μεταφέρθηκε στην Τράπεζα τον Μάρτιο του 2013, μετά την απόκτηση ορισμένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Λαϊκής Τράπεζας.

Το ομόλογο αποτελεί εξασφάλιση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Μέρος του ποσού αποπληρωμής θα χρησιμοποιηθεί από την Τράπεζα για να μειώσει τη χρηματοδότησή της από την ΕΚΤ και τον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ΕΙΑ). Το ομόλογο είχε μεταφερθεί στην Τράπεζα σε εύλογη αξία κατά την ημερομηνία απόκτησής του, και ως εκ τούτου, η συναλλαγή αυτή θα αποφέρει λογιστικό κέρδος ύψους περίπου €33 εκατ. Τα καθαρά έσοδα της Τράπεζας από τόκους, από την αποπληρωμή και εξής, θα επηρεαστούν αρνητικά από την πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου, κυρίως λόγω της αρχικής αναγνώρισης του λογιστικού κέρδους.

Το υπόλοιπο μέρος του ομολόγου ύψους €340 εκατ. θα αντικατασταθεί στη λήξη του την 1 Ιουλίου 2015 με νέο ομόλογο ίδιας ονομαστικής αξίας, με την απόδοση του νέου ομολόγου να βασίζεται στην απόδοση των ομόλογων της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η αποπληρωμή αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης έκδοσης ομολόγου της Κυβέρνησης ύψους €1 δις με τοκομερίδιο 3,875%, απόδοση 4% και λήξη το 2022.

Σημειώνεται ότι την 1 Ιουλίου 2014, η Κυβέρνηση αποπλήρωσε €950 εκατ. από το ίδιο ομόλογο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v