Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Διευκρινίσεις για ΑΜΚ

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. (η «ΕΤΕ» ή «Τράπεζα») ανακοίνωσε την 12 Νοεμβρίου την έναρξη της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών εκτός Ελλάδος σε επιλέξιμους θεσμικούς και άλλους επενδυτές μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (η «Διεθνής Προσφορά») με στόχο την άντληση ποσού ύψους €1.600 εκατομμυρίων. Η Τράπεζα στη συνέχεια ανακοίνωσε την 16 Νοεμβρίου ότι μετά την αποδοχή από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όλων των δράσεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο άντλησης κεφαλαίων που η Τράπεζα υπέβαλε την 6 Νοεμβρίου 2015 και το συνυπολογισμό της θετικής επίπτωσης των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου 2015 οι κεφαλαιακές ανάγκες τόσο υπό το βασικό όσο και υπό το δυσμενές σενάριο μειώθηκαν κατά €120 εκατ. Κατά συνέπεια, τα κεφάλαια που απαιτείται να αντλήσει πλέον η Τράπεζα μειώθηκαν σε €1.456 εκατ. και €4.482 εκατ. υπό το βασικό και το δυσμενές σενάριο, αντίστοιχα.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα (η «ΕΓΣ») αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Η Διεθνής Προσφορά, η Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα και οι άλλες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας που αποτελούν μέρος του σχεδίου άντλησης κεφαλαίων εγκρίθηκαν από την ΕΓΣ. Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδοτήθηκε να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την πραγματοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένης του ορισμού της τιμής διάθεσης των Νέων Μετοχών (όπως ορίζονται κατωτέρω). Η Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα τελεί υπό τους όρους λήψης των απαραίτητων εποπτικών εγκρίσεων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Διεθνής Προσφορά, όπως εγκρίθηκε από την ΕΓΣ και η οποία αποτελεί μέρος της αύξησης κεφαλαίου με έκδοση νέων κοινών μετοχών (οι «Νέες Μετοχές») με κατάργηση του δικαιώματος των υφισταμένων μετόχων, στοχεύει στην άντληση ποσού €1.456 εκατ., με δυνατότητα αύξησης σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την απόφαση της ΕΓΣ, στην περίπτωση κατά την οποία ο στόχος των €1.456 εκατ. επιτευχθεί, τότε Νέες Μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσό αντληθέντων κεφαλαίων μέχρι €146 εκατ. δύνανται να προσφερθούν από την Τράπεζα στη Δημόσια Προσφορά, στην ίδια τιμή με αυτή της Διεθνούς Προσφοράς. Εάν το τελικό ποσό κάλυψης της Διεθνούς Προσφοράς είναι χαμηλότερο των €1.456 εκατ. τότε Νέες Μετοχές που αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό αντληθέντων κεφαλαίων μέχρι €300 εκατ. δύνανται να προσφερθούν από την Τράπεζα στη Δημόσια Προσφορά εφόσον σε κάθε περίπτωση το άθροισμα δεν υπερβαίνει τα €1.456 εκατ. αλλά το ποσό δεν υπολείπεται των €456 εκατ.
Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2015

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v