Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΠ: Τροποποίηση καταστατικού

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας, οι οποίες θα τεθούν προς έγκριση στην επικείμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας στις 31 Μαΐου 2016:

Με το νέο κείμενο του καταστατικού επιχειρείται η εν γένει κωδικοποίηση και συνεκτική αναδιάρθρωση των διατάξεων του ισχύοντος καταστατικού της Εταιρίας, ώστε αυτό να είναι συμβατό τόσο με το ισχύον αλλά και με το νέο καθεστώς ελέγχου της Εταιρίας από ιδιώτη επενδυτή, μετά και την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας 16.750.000 μετοχών εκδόσεως της Εταιρίας, μεταξύ της «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου Α.Ε.» και της Cosco (Hong Kong) Group Limited.

Το προτεινόμενο αναθεωρημένο κείμενο του καταστατικού επαναδιατυπώνεται και εξορθολογίζεται με βάση τις ισχύουσες νομικές παραδοχές, τόσο με την απλούστευση των διατάξεων του ισχύοντος καταστατικού και την αποφυγή διατύπωσης προβλέψεων και ρυθμίσεων που επί της ουσίας αποτελούν επαναλήψεις του Κ.Ν. 2190/1920 ή/και του Ν. 3016/2002 (ιδίως στο μέτρο κατά το οποίο δεν εισάγεται παρέκκλιση), όσο και με τη διαμόρφωση των νεότερων ρυθμίσεων κατά τρόπο ανταποκρινόμενο και προς το νέο καθεστώς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρούμενες τροποποιήσεις συνοψίζονται στα ακόλουθα βασικά σημεία:

- Σημαντικής έκτασης σύντμηση και απλούστευση του Καταστατικού, ιδίως με την κατάργηση, αναδιατύπωση και αναρίθμηση των άρθρων και κεφαλαίων του ισχύοντος καταστατικού, με συνέπεια το νέο Καταστατικό να αριθμεί δεκατέσσερα (14) πιο ευσύνοπτα και μικρότερης έκτασης άρθρα (αντί των είκοσι δύο του ισχύοντος).

- Απάλειψη σχοινοτενών διατυπώσεων και διατάξεων, οι οποίες επαναλαμβάνουν διατάξεις του νόμου.

- Απλούστευση των διατάξεων που αναφέρονται στη συγκρότηση και λειτουργία των οργάνων της Εταιρίας (για παράδειγμα, οι προβλέψεις για τη Γενική Συνέλευση περιορίζονται σε μόλις ένα άρθρο).

- Παρατηρούνται μικρές διαφοροποιήσεις στο σκοπό της Εταιρίας (ο οποίος ορίζεται στο Άρθρο 3), ώστε αυτός να ανταποκρίνεται εναργέστερα στις υποχρεώσεις της Εταιρίας και στις δραστηριότητες και λειτουργίες που θα επιτελεί με βάση τη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ της Εταιρίας και του Ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτή εκάστοτε τροποιθείται και ισχύει.

- Μεταβάλλεται ο αριθμός κι η σύνθεση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις για την περισσότερο ευέλικτη λειτουργία αυτού σε περίπτωση που το δικαίωμα συμμετοχής κάποιων μελών του έχει λήξει για οποιοδήποτε λόγο.

Επισημαίνεται ότι:

(α) Η τροποποίηση του καταστατικού, δεν προσκρούει σε κάποια απαγορευτική διάταξη νόμου. Ήδη, στο άρθρο 17 του Ν. 2688/1999, προβλέπεται ότι η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας είναι αρμόδια να αποφασίζει επί της τροποποίησης του καταστατικού της.

(β) Η διαμόρφωση του νέου κείμενου του καταστατικού δεν προσκρούει, ούτε εκτοπίζει την εφαρμογή διατάξεων, που εισάγουν ρυθμίσεις αναγκαστικού δικαίου.

(γ) Οι σκοπούμενες τροποποιήσεις έχουν τεθεί, χωρίς να έχουν υπάρξει σχόλια, υπόψη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

(δ) Το ακριβές περιεχόμενο των σκοπούμενων τροποποιήσεων προβλέπεται από την από 8ης Απριλίου 2016 Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών, που υπεγράφη μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Cosco (Hong Kong) Group Limited, μετά τη σχετική έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ολόκληρο το κείμενο του νέου (προτεινόμενου) καταστατικού είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Εταιρείας www.olp.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v