Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αποφάσεις ΓΣ

Η εξωστρέφεια αποτέλεσε στρατηγική επιλογή του Ομίλου Ελλάκτωρ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που έπληξε την Ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις και της οποίας οι παρενέργειες είναι ακόμα ορατές.

Όπως επισήμανε η Διοίκηση του Ομίλου κατά τη διάρκεια της τακτικής Γενικής Συνέλευσης για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ιδιαίτερες συνθήκες, οι προσπάθειες εστιάστηκαν κυρίως στην αναζήτηση έργων στο εξωτερικό, με πολύ προσεκτικό όμως προσανατολισμό τόσο ως προς τα έργα όσο και ως προς τις χώρες που επελέγησαν.

Η ΑΚΤΩΡ, ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου Ελλάκτωρ, δραστηριοποιείται σήμερα σε πάνω από 20 χώρες και ενδεικτικό του νέου προσανατολισμού είναι ότι το ανεκτέλεστο κατασκευαστικής δραστηριότητας προέρχεται πλέον σε ποσοστό άνω του 50% από έργα στο εξωτερικό και το υπόλοιπο από έργα στην Ελλάδα.

Το ανεκτέλεστο κατασκευής έργων του Ομίλου έχει φθάσει στα 4,20 δις ευρώ, κάτι που επιτρέπει αισιοδοξία για το μέλλον, ενώ υπάρχουν επιπλέον περίπου 500 εκατ. ευρώ συμβάσεις έργων που είναι προς υπογραφή. Ο κύκλος εργασιών της ΑΚΤΩΡ αναμένεται να ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ το 2014. Κυρίαρχο βεβαίως είναι το έργο του Μετρό στο Κατάρ, που υπεγράφη πρόσφατα, με προϋπολογισμό 3,3 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο έργο που έχει αναλάβει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό. Για την κατασκευή των σηράγγων θα χρησιμοποιηθούν 6 συγκροτήματα ολομέτωπης κοπής (μετροπόντικες).

Η αρνητική οικονομική συγκυρία επηρέασε και τον κλάδο των παραχωρήσεων, όπου το 2013 παρατηρήθηκε μείωση των εσόδων κατά 5%, σε σχέση με το 2012, κυρίως λόγω μείωσης των εσόδων της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ. Θα πρέπει να επισημανθεί όμως ότι το Μάιο του 2014 παρουσιάστηκε μικρή αύξηση της κίνησης, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, για πρώτη φορά μετά από 52 μήνες. Σημαντική εξέλιξη στον τομέα αυτό είναι η επίτευξη τελικής συμφωνίας για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων, το Δεκέμβριο του 2013, γεγονός που θα δώσει ώθηση τόσο στις δραστηριότητες του Ομίλου όσο και στην ελληνική οικονομία. Είναι ενδεικτικό ότι για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2014 έγιναν περισσότερες από 200 προσλήψεις.

Όσον αφορά τους άλλους τομείς :

Στον κλάδο του Περιβάλλοντος, με δεδομένη τη στρατηγική έμφαση που αποδίδει στο συγκεκριμένο τομέα στο πλαίσιο της περαιτέρω διεθνοποίησης των δραστηριοτήτων του, ο Όμιλος, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ, ισχυροποιεί τη θέση του στην Κύπρο και τη Γερμανία, διεισδύει στις βαλκανικές χώρες και κυρίως στην Κροατία, στη Βουλγαρία, στη Σλοβενία αλλά και στη, Ρωσία, ενώ επιχειρεί προσεκτικά τη δραστηριοποίησή του και στις αγορές της Ιορδανίας και της Τουρκίας.
Ο κλάδος των Αιολικών Πάρκων έχει επηρεαστεί σε μικρότερο βαθμό από την οικονομική συγκυρία. Ειδικά τα αιολικά πάρκα υψηλού βαθμού φορτίου συνεχίζουν να παρουσιάζουν πολύ καλές προοπτικές στην Ελλάδα αν και οι όροι χρηματοδότησής τους έχουν επιδεινωθεί αρκετά. Η επιβολή του New Deal (Ν.4254/14) εξαλείφει την αβεβαιότητα και σταδιακά επιλύει προβλήματα ρευστότητας της αγοράς, αφήνοντας στον κλάδο προοπτικές ανάπτυξης. Σήμερα ο Όμιλος λειτουργεί Αιολικά Πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 171 MW, ενώ στο στάδιο της κατασκευής βρίσκονται πάρκα συνολικής ισχύος 94 MW.
Ο όμιλος έχει καταθέσει Ενημερωτικό Δελτίο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την ΕΧΑΕ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ, με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων μετοχών με δημόσια προσφορά και αναμένεται η τελική έγκρισή του. Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο Αθηνών θα είναι η πρώτη από το 2009.

Ως προς τα διοικητικά θέματα του Ομίλου, η Γενική Συνέλευση, εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο και όρισε τα ανεξάρτητα μέλη του, καθώς και Επιτροπή Ελέγχου, με πενταετή θητεία:

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους κ.κ.:

1. Αναστάσιο Καλλιτσάντση του Παρίση,

2. Δημήτριο Καλλιτσάντση του Παρίση,

3. Δημήτριο Κούτρα του Αθανασίου,

4. Λεωνίδα Μπόμπολα του Γεωργίου,

5. Μαρία Μπόμπολα του Γεωργίου,

6. Άγγελο Γιόκαρη του Χρήστου,

7. Εδουάρδο Σαραντόπουλο του Κων/νου,

8. Ιωάννη Τζιβέλη του Δημητρίου,

9. Ιορδάνη Αϊβάζη του Στέργιου,

10.Θεόδωρο Πανταλάκη του Νικολάου, Ανεξάρτητο-Μη εκτελεστικό μέλος,

11.Δημήτριο Χατζηγρηγοριάδη του Κων/νου, Ανεξάρτητο-Μη εκτελεστικό μέλος.

Η νέα Επιτροπή Ελέγχου απαρτίζεται από τους κ.κ.:

Θεόδωρο Πανταλάκη, Ανεξάρτητο - Μη εκτελεστικό μέλος, με αποδεδειγμένη επαρκή γνώση σε θέματα λογιστικής και ελεγκτικής,
Ιωάννη Τζιβέλη και
Ιορδάνη Αϊβάζη
Επίσης η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2013.

Τέλος, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να γίνει συμψηφισμός των σχηματισθέντων μέχρι 31/12/2013 αφορολόγητων αποθεματικών του Ν. 2238/1994 με τις δηλωθείσες μέχρι 31/12/2013 φορολογικές ζημιές. Το υπόλοιπο των αφορολόγητων αποθεματικών που απομένει μετά το συμψηφισμό, θα φορολογηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v