Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Οικονομικά αποτελέσματα

Αναλυτικά η δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου:

«Το Συγκρότημα προχωρεί με σταθερούς ρυθμούς την υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσής του και σε ορισμένους τομείς έχει ήδη ξεπεράσει τον αρχικό προγραμματισμό. Η απορρόφηση των δραστηριοτήτων της πρώην Λαϊκής στην Κύπρο προχωρεί σύμφωνα με τους σχεδιασμούς μας, ενώ ο αριθμός των καταστημάτων έχει μειωθεί σε 130 από 203 τον Μάιο του 2013. Η προσπάθεια για απομόχλευση προχωρεί ομαλά, με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί για την πώληση των δραστηριοτήτων του Συγκροτήματος στην Ουκρανία που μειώνει τον κίνδυνο στον ισολογισμό του και ενισχύει τη ρευστότητα μέσω του επαναπατρισμού κεφαλαίων.

Η συνεχιζόμενη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών εξακολουθεί να επηρεάζει δυσμενώς το δανειακό χαρτοφυλάκιο καθιστώντας αναγκαία την αύξηση των προβλέψεων με αποτέλεσμα να καταγράφονται επιπλέον ζημιές κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013. Παρά τις ζημιές αυτές, ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων διατηρήθηκε στο 10,2% στις 31 Δεκεμβρίου 2013, λόγω της μείωσης στα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία. Η Διοίκηση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην σταθεροποίηση του χαρτοφυλακίου των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών.

Η επικέντρωση στην ανακοπή της επιδείνωσης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου, στην πρόοδο για την πώληση μη-κύριων περιουσιακών στοιχείων και στη διατήρηση της κεφαλαιακής επάρκειας είναι ο πυρήνας για την ανοικοδόμηση μιας ισχυρής βάσης που θα επιτρέψει την ασφαλή επιστροφή των καταθετών. Η κεντροποιημένη διαχείριση καθυστερήσεων κάτω από τη Διεύθυνση Αναδιάρθρωσης και Ανάκτησης Χρεών έχει δημιουργήσει την πλατφόρμα για τη συστηματική διαχείριση προβληματικών δανείων.

Οι εισροές καταθέσεων που παρατηρήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2013 υποδηλώνουν την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των πελατών προς την Τράπεζα. Η σταθεροποίηση της καταθετικής μας βάσης και η βελτίωση της ρευστότητας, επέτρεψαν την αποδέσμευση των δεσμευμένων εξαμηνιαίων καταθέσεων ενωρίτερα από ότι αρχικά προγραμματιζόταν. Οι καταθέτες με αποδεσμευμένα κεφάλαια γενικά παρέμειναν με την Τράπεζα και η διατήρηση των καταθέσεων ξεπέρασε τις προσδοκίες.»

John Patrick Hourican, Group Chief Executive Officer

Αναλυτικά τα οικονομικά αποτελέσματα

A. Σύνοψη Προκαταρκτικών Οικονομικών Αποτελεσμάτων για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013Ισολογισμός

• Ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων στις 31 Δεκεμβρίου 2013 διατηρήθηκε στο 10,2%, στα ίδια επίπεδα με τις 30 Σεπτεμβρίου 2013. Παρόλο που ο δείκτης αυτός επηρεάστηκε δυσμενώς από τη μείωση ύψους 2% στα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους (μείωση κατά 0,2 εκατοστιαίες μονάδες), διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα λόγω της μείωσης κατά 2% στα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία (αύξηση κατά 0,2 εκατοστιαίες μονάδες).
• Στις 31 Δεκεμβρίου 2013, τα δάνεια και οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε €26,7 δις και €15,0 δις αντίστοιχα και ο δείκτης δανείων (μετά τις προβλέψεις) προς καταθέσεις σε 145% (σε σύγκριση με 146% στις 30 Σεπτεμβρίου 2013).
• Ο δανεισμός από το Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) έχει μειωθεί σε €9,56 δις στις 31 Δεκεμβρίου 2013, από €9,86 δις στις 30 Σεπτεμβρίου 2013. Ο δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανήλθε σε €1,4 δις στις 31 Δεκεμβρίου 2013.

• Με το ρυθμό αύξησής τους να περιορίζεται στο 0,2% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013, τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ανήλθαν σε €13.003 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2013, σε σύγκριση με €12.983 εκατ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2013, αντιπροσωπεύοντας το 49% του συνόλου των δανείων. Το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών με προβλέψεις αυξήθηκε σε 38% έναντι 37% στις 30 Σεπτεμβρίου 2013, ενώ λαμβάνοντας υπόψη τις εμπράγματες εξασφαλίσεις, τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών καλύπτονται πλήρως με προβλέψεις και εμπράγματες εξασφαλίσεις. Οι προκλήσεις για την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου συνεχίστηκαν και κατά το 2014, με τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών να σταθεροποιούνται, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με βάση τη νέα οδηγία συνεχίζουν να αυξάνονται.
Κατάσταση Λογαριασμού Αποτελεσμάτων

• Τα συνολικά έσοδα για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013 ανήλθαν σε €1.174 εκατ., με τα καθαρά έσοδα από τόκους να ανέρχονται σε €999 εκατ. και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο σε 3,62%. Τα συνολικά έσοδα για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 ανήλθαν σε €314 εκατ. με τα καθαρά έσοδα από τόκους να ανέρχονται σε €274 εκατ. και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο στο 3,87%.
• Τα συνολικά έξοδα για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013 ανήλθαν σε €552 εκατ. και ο δείκτης κόστος προς έσοδα στο 47%. Τα συνολικά έξοδα για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 ανήλθαν σε €130 εκατ. μειωμένα κατά 5% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2013.

• Τα κέρδη πριν τις απομειώσεις, τα έξοδα αναδιάρθρωσης και τις μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013 ανήλθαν σε €622 εκατ., ενώ τα κέρδη πριν τις απομειώσεις, τα έξοδα αναδιάρθρωσης και τις μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 ανήλθαν σε €184 εκατ.
• Οι προβλέψεις για απομείωση δανείων για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013 ανήλθαν σε €1.067 εκατ., με τη χρέωση προβλέψεων επί του συνόλου των δανείων να ανέρχεται στο 3,9%. Οι προβλέψεις για την απομείωση δανείων για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 ανήλθαν σε €268 εκατ., σε σύγκριση με €261 εκατ. το τρίτο τρίμηνο του 2013.

• Οι ζημιές από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες (που ορίζονται ως ζημιές πριν τα έξοδα αναδιάρθρωσης, τις ζημιές από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες και την πώληση των εργασιών στην Ελλάδα) για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013 ανήλθαν στα €426 εκατ. Οι ζημιές από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 ανήλθαν σε €77 εκατ.
• Οι συνολικές ζημιές από την πώληση των εργασιών στην Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 και από τις μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ανήλθαν σε €1.456 εκατ.

• Τα έξοδα αναδιάρθρωσης για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013 ανήλθαν σε €158 εκατ., από τα οποία €121 εκατ. αφορούν τα δύο Σχέδια Εθελούσιας Εξόδου που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια του έτους.
• Οι ζημιές μετά τη φορολογία που αναλογούν στους μετόχους της εταιρίας για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013 ανέρχονται στα €2.040 εκατ. Οι ζημιές μετά τη φορολογία που αναλογούν στους μετόχους της εταιρίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 ανέρχονται στα €93 εκατ.

Β. Ανάλυση των Προκαταρκτικών Οικονομικών Αποτελεσμάτων για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013

Β.1 Κύριες Εξελίξεις

Τα αποτελέσματα του 2013 αντικατοπτρίζουν τις επιπτώσεις των αποφάσεων του Eurogroup. Στις 25 Μαρτίου 2013, η Κυπριακή Κυβέρνηση και το Eurogroup κατέληξαν σε συμφωνία για πακέτο χρηματοοικονομικής στήριξης της Κύπρου ύψους €10 δις, με την προϋπόθεση υλοποίησης ενός προγράμματος οικονομικών και διαρθρωτικών αλλαγών. Το Μνημόνιο Συναντίληψης (ΜΣ) που συμφωνήθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) για την περίοδο 2013-2016 περιλαμβάνει μέτρα για τη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα, μέτρα σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική, διαρθρωτικά δημοσιονομικά μέτρα, μέτρα μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, καθώς και βελτιώσεις που έχουν σχέση με τους τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Στις 25 Μαρτίου 2013, το Eurogroup σε δήλωσή του , σημείωσε την απόφαση για διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας (της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου) και την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου (Τράπεζα) με τη συνεισφορά καταθετών (bail-in of depositors), χωρίς τη λήψη οποιασδήποτε κεφαλαιακής ενίσχυσης από το πρόγραμμα.

Η Τράπεζα τελούσε σε καθεστώς εξυγίανσης από τις 25 Μαρτίου 2013 μέχρι τις 30 Ιουλίου 2013, διάστημα κατά το οποίο ανακεφαλαιοποιήθηκε και αναδιαρθρώθηκε με σειρά διαταγμάτων που εκδόθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου υπό την ιδιότητά της ως Αρχή Εξυγίανσης, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου του 2013.

Η ανακεφαλαιοποίηση επιτεύχθηκε με τη συνεισφορά καταθετών, μέσω της μετατροπής του 47,5% των μη ασφαλισμένων καταθέσεων σε κεφάλαιο. Επιπρόσθετα, οι κατά την 29 Μαρτίου 2013 κάτοχοι συνήθων μετοχών και χρεωστικών τίτλων που εκδόθηκαν από την Τράπεζα έχουν συνεισφέρει στην ανακεφαλαιοποίηση μέσω της απορρόφησης συσσωρευμένων ζημιών.

Κατά την περίοδο που τελούσε υπό καθεστώς εξυγίανσης, η Τράπεζα:

• Πώλησε δάνεια, ακίνητα και καταθέσεις των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, στην Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. Η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε περιουσιακά στοιχεία ύψους €7,9 δις και υποχρεώσεις ύψους €7,7 δις. Το Συγκρότημα προέβη σε πληρωμή μετρητών ύψους €1,2 δις προς την Τράπεζα Πειραιώς και ως αποτέλεσμα της συναλλαγής καταγράφηκε ζημιά ύψους €1,4 δις.
• Απέκτησε από τη Λαϊκή Τράπεζα περιουσιακά στοιχεία ύψους €15,1 δις και υποχρεώσεις ύψους €14,6 δις, κυρίως τις ασφαλισμένες καταθέσεις ύψους €4,2 δις, καθώς και το δανεισμό από τον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) ύψους €9 δις.
• Απέκτησε τις εργασίες του υποκαταστήματος της Λαϊκής Τ ράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
• Πώλησε την πλειοψηφία των καταθέσεων και μέρος των δανείων (κυρίως δάνεια λιανικής) του υποκαταστήματος της Τράπεζας Κύπρου Ρουμανίας στη Martin Bank (Romania) S.A.

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την έξοδό της από το καθεστώς εξυγίανσης, η Τράπεζα προχώρησε με αποφασιστικά μέτρα προς την αναδιάρθρωση των εργασιών της στην Κύπρο και τη διαχείριση της χρηματοδοτικής της θέσης. Ο εξορθολογισμός του δικτύου καταστημάτων, η μείωση του κόστους προσωπικού, η εναρμόνιση των διαδικασιών, η απορρόφηση των δραστηριοτήτων της Λαϊκής Τράπεζας, καθώς και η ενίσχυση της διαχείρισης κινδύνων αποτέλεσαν τις κύριες προτεραιότητες της Τράπεζας.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2013 διεξήχθη η Ετήσια Γενική Συνέλευση των νέων μετόχων της Τράπεζας και εξέλεξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τη νέα μετοχική δομή του Συγκροτήματος.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2013, η Τράπεζα ανακοίνωσε αριθμό αλλαγών στην οργανωτική της δομή που στόχο έχουν την απλοποίηση της δομής και της οργάνωσης του Συγκροτήματος. Στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών, έχουν δημιουργηθεί τέσσερεις τομείς δραστηριοτήτων: Λειτουργικές

Δραστηριότητες, Εγχώριες Δραστηριότητες, Διεθνείς Δραστηριότητες και Αναδιάρθρωση. Η πιο σημαντική αλλαγή αφορά τη δημιουργία της Διεύθυνσης Αναδιάρθρωσης και Ανάκτησης Χρεών που θα αποτελεί την αιχμή του δόρατος στις προσπάθειες του Συγκροτήματος για αναδιάρθρωση και ανάκτηση χρεών. Η Διεύθυνση θα είναι υπεύθυνη για τους πελάτες με συνολικές διευκολύνσεις πέραν των €100 εκατ., για τις αναδιαρθρώσεις δανείων και για εισπράξεις και ανάκτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλο το φάσμα των εργασιών του Συγκροτήματος.

B.2 Ανάλυση Ισολογισμού B.2.1 Κεφαλαιακή Βάση

Τα ίδια κεφάλαια του Συγκροτήματος στις 31 Δεκεμβρίου 2013 διαμορφώθηκαν σε €2.671 εκατ. ενώ ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων διατηρήθηκε στο 10,2%, στα ίδια επίπεδα με τις 30 Σεπτεμβρίου 2013. Παρόλο που ο δείκτης αυτός επηρεάστηκε αρνητικά από τη μείωση ύψους 2% στα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα λόγω της μείωσης κατά 2% στα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία. Η μείωση των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων οφείλεται κυρίως στις ζημιές από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 ύψους €93 εκατ. (μείωση του δείκτη κατά 0,4 εκατοστιαίες μονάδες) που αντισταθμίστηκαν από κέρδη και άλλα στοιχεία που καταρωρήθηκαν απ' ευθείας στα αποθεματικά ύψους €62 εκατ. (αύξηση του δείκτη κατά 0,2 εκατοστιαίες μονάδες). Η μείωση των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων (αύξηση του δείκτη κατά 0,2 εκατοστιαίες μονάδες) οφείλεται στις προσπάθειες απομόχλευσης.

Το Συγκρότημα στοχεύει στη διατήρηση και ενίσχυση της κεφαλαιακής του επάρκειας μέσω της μη διανομής κερδών ενώ, παράλληλα, η αναδιάρθρωση και πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων θα καθορίζεται από παράγοντες κεφαλαιακής θέσης και μείωσης κινδύνων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2014, ο ελάχιστος δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων έχει οριστεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στο 9% χωρίς να ορίζεται ελάχιστος δείκτης για τα συνολικά κεφάλαια. Σύμφωνα με το τελευταίο Μνημόνιο Συναντίληψης (ΜΣ), η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα εξετάσει τις επιπτώσεις από την επικείμενη εφαρμογή του νέου δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 capital) όπως ορίζεται στην νέα οδηγία για κεφαλαιακές απαιτήσεις, καθώς και στο σχετικό κανονισμό (CRD IV και CRR αντίστοιχα). Στη βάση αυτής της αξιολόγησης, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα ορίσει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2014, σε συνεργασία με την Τρόικα και ενημερώνοντας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τις νέες ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Β.2.2 Καταθέσεις και Δάνεια

Οι συνολικές καταθέσεις του Συγκροτήματος ανήλθαν στα €15,0 δις στις 31 Δεκεμβρίου 2013, σε σύγκριση με €15,5 δις στις 30 Σεπτεμβρίου 2013, €17,0 δις στις 30 Ιουνίου 2013 και με €28,4 δις στις 31 Δεκεμβρίου 2012. Η μείωση στις καταθέσεις του Συγκροτήματος μεταξύ 31 Δεκεμβρίου 2012 και 30 Ιουνίου 2013 οφείλεται κυρίως α) στην πώληση καταθέσεων ύψους €7,7 δις στην Ελλάδα, β) στην απόκτηση καταθέσεων ύψους €4,5 δις από την Λαϊκή Τράπεζα (σε Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο), γ) στη μετατροπή καταθέσεων ύψους €3,8 δις σε μετοχές για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας και δ) στις εκροές καταθέσεων που παρατηρήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Οι πελατειακές εκροές που παρατηρήθηκαν από τις δραστηριότητες της Τράπεζας στην Κύπρο μετά τον Μάρτιο του 2013, έχουν μειωθεί σημαντικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013, παρατηρήθηκε μείωση ύψους 10% στις καταθέσεις στην Κύπρο που οφειλόταν κυρίως στις εκροές καταθέσεων, τη χρησιμοποίηση δεσμευμένων καταθέσεων για την προεξόφληση δανείων και την άνοδο του Ευρώ έναντι του Αμερικανικού Δολαρίου που επηρέασε τον όγκο των καταθέσεων σε Αμερικάνικο Δολάριο.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013, οι Κυπριακές δραστηριότητες παρουσίασαν πελατειακές εισροές, ενώ η καταθετική βάση παρουσίασε σημάδια σταθεροποίησης με τη συνολική μείωση των καταθέσεων να περιορίζεται στο 2% σε σχέση με μείωση 10% το προηγούμενο τρίμηνο. Η συνεχιζόμενη άνοδος του Ευρώ έναντι του Αμερικανικού Δολαρίου επέφερε μείωση 0,4% της καταθετικής βάσης στην Κύπρο σε σχέση με τις 30 Σεπτεμβρίου 2013.

Οι καταθέσεις στην Κύπρο αποτελούν το 85% του συνόλου των καταθέσεων του Συγκροτήματος, ενώ το ποσοστό των καταθέσεων σε Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονται σε 6% και 8% αντίστοιχα. Η Τράπεζα κατείχε μερίδιο αγοράς 27,5% στις καταθέσεις στις 31 Δεκεμβρίου 2013 έναντι 27,9% στις 30 Σεπτεμβρίου 2013.

Οι καταθέσεις εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια πηγή χρηματοδότησης του Συγκροτήματος και αναλογούσαν στο 49% επί του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του στις 31 Δεκεμβρίου 2013. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις ανήλθε στο 145%, σε σύγκριση με 146% στις 30 Σεπτεμβρίου 2013. Μετά την απορρόφηση της Λαϊκής Τράπεζας και του δανεισμού της από τον ELA ύψους €9,0 δις, ο δανεισμός από τον ELA ανήλθε στα €11,11 δις στις 30 Ιουνίου 2013. Μετά την έξοδό της από το καθεστώς εξυγίανσης και αφού έγινε αποδεκτό αντισυμβαλλόμενο πιστωτικό ίδρυμα από την ΕΚΤ για πράξεις νομισματικής πολιτικής, η Τράπεζα έχει αντλήσει χρηματοδότηση ύψους €1,4 δις από την ΕΚΤ και έχει μειώσει το δανεισμό από τον ELA σε €9,56 δις στις 31 Δεκεμβρίου 2013. Συνολικά, μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου 2013, η Τράπεζα κατόρθωσε να μειώσει το δανεισμό της από το Ευρωσύστημα (ΕΚΤ και ELA) κατά περίπου €450 εκατ. από €11,4 δις (που αποτελείτο εξ' ολοκλήρου από ELA) σε €10,96 δις και ταυτόχρονα πέτυχε να απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος της μείωσης των καταθέσεών της.

Οι αποφάσεις του Eurogroup έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πελατών στον Κυπριακό τραπεζικό τομέα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το Μάρτιο του 2013, οι Κυπριακές Αρχές να επιβάλουν προσωρινά περιοριστικά μέτρα στις τραπεζικές συναλλαγές για περιορισμό των εκροών στις καταθέσεις και διατήρηση της ρευστότητας και φερεγγυότητας των Κυπριακών πιστωτικών ιδρυμάτων. Τα περιοριστικά μέτρα περιλάμβαναν περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών, υποχρεωτική ανανέωση γραμματίων και περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων και παρακολουθούνται και αναθεωρούνται συστηματικά από τις αρμόδιες Αρχές.

Τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα και ο έλεγχος των κεφαλαίων, επιτρέπουν στην Τράπεζα να περιορίσει τον κίνδυνο σημαντικής εκροής καταθέσεων. Εκτός από τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στο ευρύτερο Κυπριακό τραπεζικό σύστημα, υπάρχουν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στις καταθέσεις της Τράπεζας που περιλαμβάνονται στα διατάγματα για την ανακεφαλαιοποίησή της . Στις 31 Δεκεμβρίου 2013, καταθέσεις ύψους €3,0 δις (περίπου το 37,4% των μη ασφαλισμένων καταθέσεων ) παρέμεναν δεσμευμένες σε τρείς ισάξιες προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια 6, 9 και 12 μηνών αντιστοίχως, με ημερομηνία έναρξης την 1 Αυγούστου

2013. Η Τράπεζα έχει το δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα μία φορά με διάρκεια και επιτόκιο ίσο της προηγούμενης.

Όταν αυτές οι καταθέσεις αποδεσμευτούν, τα κεφάλαια θα υπόκεινται στα γενικότερα περιοριστικά μέτρα που θα είναι σε ισχύ τη συγκεκριμένη περίοδο. Στις 30 Ιανουαρίου

2014, η Τράπεζα ανακοίνωσε την απόφασή της να μην εξασκήσει το δικαίωμά της για ανανέωση για άλλους 6 μήνες των εξαμηνιαίων καταθέσεων που έληγαν στις 30 Ιανουαρίου 2014 ύψους περίπου €940 εκατ. Οι καταθέτες με αποδεσμευμένα κεφαλαία γενικά παρέμειναν με την Τράπεζα και η διατήρηση των καταθέσεων έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2013, τα δάνεια ανήλθαν σε €26,7 δις (σε σύγκριση με €27,4 δις στις 30 Σεπτεμβρίου και €28,3 δις τον Ιούνιο 2013), με τα δάνεια στην Κύπρο να ανέρχονται στα €23,2 δις και να αντιπροσωπεύουν το 87% του συνόλου. Η μείωση στα δάνεια οφείλεται στην προεξόφληση δανείων με τη χρησιμοποίηση δεσμευμένων καταθέσεων, την αποπληρωμή δανείων και στις προσπάθειες της Τράπεζας για απομόχλευση. Τα δάνεια παρουσιάζονται πριν την αφαίρεση της αναπροσαρμογής της εύλογης αξίας κατά την αρχική αναγνώριση του δανειακού χαρτοφυλακίου της Λαϊκής Τράπεζας, ύψους €1,9 δις. Τα δάνεια που αποκτήθηκαν από τη Λαϊκή Τράπεζα στις 31 Δεκεμβρίου 2013 ανήλθαν στα €9,9 δις.

Με την απορρόφηση του δανειακού χαρτοφυλακίου της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο, η Τράπεζα είναι ο μεγαλύτερος δανειστής στην Κύπρο με το μερίδιο αγοράς επί των δανείων να ανέρχεται στο 39% στις 31 Δεκεμβρίου 2013. Ως εκ τούτου, οι μελλοντικές οικονομικές επιδόσεις της Τράπεζας είναι αλληλένδετες με την Κυπριακή οικονομία. Τα δάνεια στη Ρωσία (€1,4 δις) και τα δάνεια στο Ηνωμένο Βασίλειο (€1,4 δις) αντιπροσωπεύουν το 5% των συνολικών δανείων έκαστο.

Όσον αφορά στα δάνεια κατά είδος πελάτη, τα δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις στις 31 Δεκεμβρίου 2013 αντιπροσωπεύουν το 46% του συνόλου των δανείων, τα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 23% του συνόλου, ενώ τα οικιστικά και τα καταναλωτικά δάνεια αντιπροσωπεύουν το 20% και το 11% του συνόλου, αντιστοίχως. Σημειώνεται ότι τα δάνεια στον κατασκευαστικό τομέα και τα δάνεια στον τομέα ακινήτων και ανάπτυξης γης αντιπροσωπεύουν το 16% του συνόλου των δανείων έκαστος.

***Τα αναλυτικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v