Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Αποτελέσματα γ' τριμήνου

Τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανήλθαν σε €146 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 97% σε σχέση με την αντίστοιχη
περσινή περίοδο αντανακλώντας το βελτιωμένο Ευρωπαϊκό περιβάλλον διύλισης που επικράτησε στο Γ'
Τρίμηνο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η βελτίωση στα αποτελέσματα καταγράφηκε κυρίως από τον κλάδο Διύλισης, Εφοδιασμού & Εμπορίας, με σημαντική αύξηση παραγωγής και εξαγωγών, οι οποίες ανήλθαν σε 1,6 εκατ. τόνους, αντιπροσωπεύοντας το 46% των συνολικών πωλήσεων.

Ο δείκτης απασχόλησης (utilisation) του διυλιστηρίου Ελευσίνας ξεπέρασε το 100% της δυναμικότητας σχεδιασμού (design capacity) για το Γ' Τρίμηνο, μετά τις εργασίες βελτίωσης του περασμένου Μαρτίου-Απριλίου, και παρουσίασε αυξημένη αποδοτικότητα και συνεισφορά. Αντίστοιχα, βελτιωμένα αποτελέσματα εμφάνισαν και οι κλάδοι Εμπορίας και Πετροχημικών.

Τα έργα βελτίωσης ανταγωνιστικότητας επέδρασαν θετικά στα αποτελέσματα με επιπλέον όφελος €24 εκατ. για το Γ' Τρίμηνο 2014, με μεγάλο μέρος της ωφέλειας να προέρχεται από τη μείωση των σταθερών εξόδων που είναι χαμηλότερα κατά 12% το 2014 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συνολικά, τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος έχει υλοποιήσει σημαντικά έργα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του επιτυγχάνοντας μείωση στο λειτουργικό κόστος σε όλους τους κλάδους, βελτιωμένη οργάνωση και συνέργιες σε κεντρικές διευθύνεις ενώ και η λειτουργία και η ενεργειακή απόδοση των διυλιστηρίων έχει βελτιωθεί με ουσιαστική επίδραση στην κερδοφορία.

Σε επίπεδο δημοσιευμένων αποτελεσμάτων, η μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών αργού και προϊόντων προκάλεσε ζημιές ύψους περίπου €100 εκατ. λόγω αποτίμησης αποθεμάτων, οδηγώντας τα Κέρδη EBITDA στα €45 εκατ. (Γ' Τρίμ. 2013: €75 εκατ.) ενώ τα Δημοσιευμένα Καθαρά Αποτελέσματα διαμορφώθηκαν στα -€51 εκατ. (Γ' Τρίμ. 2013: €2 εκατ.).

Ο Καθαρός Δανεισμός ανήλθε στα €1,8 δισ., μειωμένος σε σχέση με πέρυσι ενώ ο δείκτης μόχλευσης διαμορφώθηκε στο 46% (Γ' Τρίμ. 2013: 49%). Οι πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων έχουν ισχυροποιήσει τη χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου επιτρέποντας σε πρώτη φάση την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του κοινοπρακτικού δανείου στο οποίο συμμετείχαν Ελληνικές και ξένες τράπεζες.

Η στρατηγική για την περαιτέρω αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού και τη διαχείριση των ευμετάβλητων συνθηκών στην αγορά κεφαλαίων αξιολογείται λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests των Ελληνικών τραπεζών αλλά και ευρύτερα των παραγόντων που επηρεάζουν τις αγορές κεφαλαίων στην Ευρώπη και την Ελλάδα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διανομή Αποθεματικών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχει αποφασίσει τη σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης εντός του 2014, με θέμα την εφαρμογή των προβλέψεων του άρθρου 72 του Ν. 4172/2013 σχετικά με την έκτακτη φορολόγηση και διανομή αφορολόγητων αποθεματικών.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος είχε εγγράψει στα αποτελέσματα της χρήσης που έληξε στις 31/12/2013 πρόβλεψη γα φόρους ύψους €21 εκατ., που αντιστοιχεί στο 19% των σχετικών αποθεματικών. Με τη φορολόγηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση τόσο της εταιρείας όσο και των μετόχων και η διανομή που προβλέπεται αναλογεί στο ποσό των €0,21 ανά μετοχή.

Δήλωση Γ. Κωστόπουλου

«Στο Γ' Τρίμηνο, ο Όμιλος σημείωσε ικανοποιητικά λειτουργικά αποτελέσματα, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες κερδοφορίας μετά το εκτεταμένο πρόγραμμα αναπτυξιακών επενδύσεων και αναδιάρθρωσης των προηγούμενων ετών. Η σημαντική μείωση των διεθνών τιμών αργού, που επηρέασαν αρνητικά τα δημοσιευμένα μας αποτελέσματα, αποδεικνύει ότι η ευμεταβλητότητα και αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας παραμένουν.

Η διατήρηση χαμηλών διεθνών τιμών αργού ευνοεί τον κλάδο διύλισης καθώς μειώνει το κόστος ενέργειας, έναν από τους σημαντικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την κερδοφορία, ενώ θετικά επιδρά και στη συνολικότερη οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη.

Όλα τα διυλιστήριά μας λειτούργησαν σε υψηλό βαθμό απασχόλησης, οδηγώντας σε αύξηση εξαγωγών. Το διυλιστήριο Ελευσίνας, μετά τις εργασίες βελτίωσης του Μαρτίου-Απριλίου 2014, ξεπέρασε το 100% του βαθμού απασχόλησης έναντι προδιαγραφών σχεδιασμού καθ' όλη τη διάρκεια του Τριμήνου, με σημαντική συνεισφορά στα αποτελέσματα του Ομίλου. Ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις κατέγραψαν και οι θυγατρικές λιανικής εμπορίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αλλά και ο κλάδος των Πετροχημικών.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διατήρηση της εξωστρέφειας και τη συνεχή λειτουργική βελτίωση σε όλες τις δραστηριότητές μας και προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας λαμβάνοντας υπ' όψιν τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις σημαντικές μεταβολές στο επιχειρηματικό περιβάλλον.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v