Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΥΠΡΟΥ: Αυξημένες προβλέψεις

Στο πλαίσιο της Ανακοίνωσής της, για τα οικονομικά αποτελέσματα για το εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, ημεpομηνίας 27 Νοεμβρίου 2014, η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ («Τράπεζα» ή «Συγκρότημα») ανακοίνωσε ότι θα επανεξέταζε τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης της ΕΚΤ, για να διασφαλίσει ότι οι λογιστικές εκτιμήσεις και μεθοδολογίες της έχουν εναρμονιστεί με στόχο να υιοθετηθούν οι παρατηρήσεις και αναπροσαρμογές που εισηγήθηκε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός («ΕΕΜ»), όσον αφορά τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR). Στην Ανακοίνωσή της ημερομηνίας 27 Νοεμβρίου 2014, η Τράπεζα ανέφερε ότι αυτή η επανεξέταση και μεθοδολογική προσαρμογή δύναται να οδηγήσει σε αυξημένη χρέωση για προβλέψεις το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Αυτή η εργασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι αυτή η προσαρμογή όντως οδηγεί σε αυξημένη χρέωση προβλέψεων.

Επιπρόσθετα, ενόψει των δυσμενών οικονομικών συνθηκών στην Ρωσία, από τα μέσα του Δεκέμβρη του 2014, η Τράπεζα έχει προχωρήσει σε μια συντηρητική επισκόπηση των εργασιών της και έχει αυξήσει το επίπεδο των προβλέψεων αναφορικά με το δανειακό χαρτοφυλάκιο και λοιπά περιουσιακά στοιχεία στη χώρα. Αυτή η ενέργεια αντικατοπτρίζει μια συνειδητά πιο συντηρητική πολιτική έναντι της ρωσικής οικονομικής προοπτικής και μειώνει σημαντικά την έκθεση του Συγκροτήματος στη χώρα αυτή.

Ως αποτέλεσμα, θα υπάρχει μια αυξημένη χρέωση για προβλέψεις για το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Η χρέωση για το τέταρτο τρίμηνο αναμένεται να είναι λίγο πάνω από το διπλάσιο του μέσου όρου των προηγούμενων τριμηνιαίων χρεώσεων για το 2014. Η χρέωση αυτή ενισχύει τη συντηρητικότητα της Τράπεζας, αυξάνει την κάλυψη των δανείων από προβλέψεις και εναρμονίζει ορισμένες από τις μεθοδολογίες της σε σχέση με τις παρατηρήσεις που προέκυψαν από το AQR. Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις, τα έξοδα αναδιάρθρωσης και τις μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 αναμένεται να είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η Τράπεζα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην πορεία υλοποίησης των στρατηγικών της σχεδιασμών. Η απομόχλευση του ισολογισμού συνεχίζεται και η Τράπεζα σημειώνει πρόοδο στην ανακοπή της επιδείνωσης της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου. Ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 αναμένεται να κυμανθεί στο 14%. Η ρευστότητα της Τράπεζας συνεχίζει να βελτιώνεται, ενισχυμένη από θετικές πελατειακές ροές κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015. Η Τράπεζα έχει επιτύχει να μειώσει τη χρηματοδότησή της από τον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) στο επίπεδο των €7,4 δις.

Ημερομηνία Ανακοίνωσης

Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα συνεδριάσει στις 25 Φεβρουαρίου 2015, για να εξετάσει τα προκαταρκτικά οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος, για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Τα οικονομικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την ίδια μέρα, μετά το τέλος της χρηματιστηριακής συνάντησης, στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v